Publicatie: Bits&Chips 3 – Software Engineer wordt Business Manager

Arnold - Business Manager ALTEN

In de Bits & Chips (thema: Career & Leadership) is een artikel gepubliceerd waarin de werkweek van Arnold Schutter centraal staat. Arnold is van een rol als Software Engineer overgestapt naar die van Business Manager:

“Arnold Schutter is Business Manager bij ALTEN. Hij studeerde Informatica aan de TU Delft en studeerde af in een project bij ALTEN, waar hij vervolgens zijn carrière als software engineer begon. Na een aantal jaren te hebben gewerkt aan verschillende software projecten, voelde Arnold de behoefte om meer in contact te komen met hightech bedrijven. Na een traineeship bij ALTEN is hij daarom in 2018 in de rol van Business Manager gestapt. Zijn werkweek laat een diversiteit aan activiteiten zien, zoals business development, people management en technologie.

Maandag
Mijn werkweek, nadat ik mijn mailbox heb gecontroleerd, begint traditioneel met een teamvergadering van onze unit. Tijdens deze vergadering bespreken we alle activiteiten binnen onze unit van de afgelopen en komende week. We nemen de afspraken met onze klanten door, de status van lopende projecten , maar ook de kandidaten die later deze week voor sollicitatiegesprekken langskomen. Ook bespreken we de openstaande aanvragen van onze klanten en hoe we de beste oplossing kunnen bieden. Deze bijeenkomst neemt de hele maandagochtend in beslag.
Ik gebruik mijn lunch op kantoor, waarna ik een afspraak heb met een afdelingsmanager bij mijn klant TNO. Deze afdeling werkt aan een testopstelling om de effecten van munitie op voertuigen en materialen te testen. Tijdens dit gesprek zoeken we naar overeenkomsten in onze expertise. Met mijn achtergrond in het leger en als software engineer begrijp ik de uitdaging van de klant en kunnen we interessante ideeën uitwisselen over hoe we elkaar kunnen ondersteunen.
Na dit gesprek bij TNO ga ik terug naar ons kantoor, waar ik een coachingsgesprek heb met een van de consultants van mijn team. Het project waar ze aan werkt gaat goed, maar ze merkt dat ze te weinig ervaring heeft met Qt. Nadat we de mogelijkheid van een training hebben besproken, blijkt het het beste om haar te koppelen aan een meer ervaren software engineer voor coaching. Omdat er meer dan 500 software consultants in ALTEN Nederland werken, kan ik iemand vinden met de benodigde expertise.

Dinsdag
Vandaag ga ik naar Shell voor een kwalificatiegesprek met een consultant van mijn team. Dit kwalificatiegesprek is een ‘sollicitatiegesprek’ voor de rol van scientific software engineer op een van de projecten bij Shell. De consultant uit mijn team heeft een Master Natuurkunde aan de TU Delft afgerond en heeft onlangs onze Masterclass Software Engineering afgerond. Tijdens een intensief programma van drie maanden worden zijn Software Engineering vaardigheden tot een goed niveau ontwikkeld. De projectmanager bij Shell voert het gesprek en ik luister vooral. Na het gesprek rijden we samen naar kantoor en doen we een debriefing. Later in de week hoor ik dat mijn consultant over een maand aan het nieuwe project kan beginnen.
Na het beantwoorden van een aantal telefoontjes en e-mails vertrek ik voor een kennismakingsgesprek met een potentiële nieuwe klant, een robotbouwer. Ik kwam met dit bedrijf in contact tijdens een beurs op een universiteit. Dit bedrijf bouwt robots voor hele procesketens (van levering, handling tot verpakking). Het doel van dit bezoek is om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen. Ik heb een gesprek met de projectleider en we wisselen ervaringen uit om elkaars competenties te verkennen. Om een goede indruk te krijgen van hun uitdagingen krijg ik ook een rondleiding in de fabriek. Indrukwekkend om te zien hoe de hele keten van robots wordt samengesteld en getest, op maar liefst 1000 bewegingen. We zien veel overlap in onze vaardigheden en we houden contact zodat we gemakkelijk kunnen ondersteunen wanneer dat nodig is.

Woensdag
Vandaag werk ik voornamelijk op kantoor. Allereerst bezoek ik het ALTEN Delivery Center , waar aan verschillende projecten wordt gewerkt. Ik praat met de projectleider over een van onze Machine Learning projecten, waar we een algoritme trainen dat onkruid kan herkennen. Daarna heb ik een voortgangsgesprek met een consultant van mijn team, die aan dit algoritme werkt. We bespreken de voortgang van het project en de technische uitdagingen.
Dan heb ik een gesprek met een sollicitant . In dit gesprek moet ik een idee krijgen van haar vaardigheden en geschiktheid voor ALTEN. Met een software test en nabespreking krijg ik eerst een goed beeld van haar technische vaardigheden. Tijdens de rest van het interview onderzoek ik of ze een goede consultant zou kunnen zijn. Ze blijkt een geschikte kandidaat te zijn en kort daarna doe ik haar een aanbod.
In de middag bezoek ik een klant die actief is in de productautomatisering. Hij staat voor verschillende uitdagingen in de softwareontwikkelingsprocessen. Ik heb een gedetailleerd gesprek met de manager over de problemen waar hij mee te maken heeft. We bespreken hoe hij ermee om kan gaan en ik stel hem voor om te praten met een van onze ingenieurs met ervaring in softwareprocessen. Naast de coaching bespreken we ideeën voor verbetering.

Donderdag
Vanochtend bezoek ik een bedrijf dat een zeer innovatieve manier van transport ontwikkelt. Het is een eerste kennismaking waarbij ik ook de fabriekshal te zien krijg, waar het prototype wordt geassembleerd. Het is leuk om aan de wieg te staan van de nieuwste ontwikkelingen. Voor de volgende fase van het project kunnen ze gebruik maken van onze specifieke expertise en ik kijk uit naar een samenwerking om aan dit project te werken. Aan het eind van de ochtend vertrek ik naar ons kantoor door het prachtige landschap.
In de middag bezoek ik een van mijn klanten, waar we werken aan de besturing van een zeer geavanceerde heavy-lift kraan die op maat gemaakt is voor één schip. We bespreken de voortgang van het project en komen erachter dat ze de kennis van User Experience (UX) kunnen gebruiken om hun front-end ontwerp en ontwikkeling te verbeteren. Hij vraagt me of ik een oplossing heb en we bespreken enkele details. Bij terugkomst op kantoor begin ik direct met onderzoeken wie er met dit probleem zou kunnen helpen, kennis van specifieke tools en software is vereist. Na overleg met een aantal collega’s denk ik dat ik een mooie oplossing heb gevonden en stuur ik mijn voorstel naar de klant.
Ik blijf vanavond op kantoor om een evenement bij te wonen. Samen met ongeveer 25 consultants hebben we een dinerbuffet op kantoor, gevolgd door een presentatie van twee consultants over front-end ontwikkeling en het gebruik van micro-services. Na een zeer interessante presentatie sluiten we de avond af met een borrel.

Vrijdag
Samen met het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) organiseren we een symposium over het gebruik van de Cloud en de bijbehorende veiligheidsaspecten. Dit idee hebben we tijdens een eerdere bijeenkomst bedacht. Vanmorgen ga ik samen met mijn collega Nicolle naar het NLR om de details te bespreken. Onderdeel van het programma zijn presentaties en een paneldiscussie. We stellen samen met de Nederlandse Luchtmacht en Fox-IT een programma op om dieper in te gaan op de veiligheid en risico’s van de Cloud.
De middag besteed ik aan administratieve taken, het beantwoorden van e-mails en diverse telefoontjes.

We sluiten de week traditioneel af met een drankje en dat doen we dit keer wat uitgebreider, met een friettafel. We besluiten om met een aantal collega’s in het centrum van Rotterdam uit te gaan*. Vlak voor we vertrekken krijg ik een telefoontje van de kandidaat die ik woensdag heb gesproken, zij neemt het aanbod aan. Nog een reden om het vanavond samen te vieren!”

Ben jij ook geïnteresseerd in een rol als Business Manager bij ALTEN? Check dan hier onze vacatures. Heb je nog geen ervaring in sales, maar heb je ambitie in deze richting? Check dan het Management Development Program van ALTEN. * Dit artikel over de rol van Business Manager is geschreven in een periode waarin er versoepelde Corona maatregelen golden.