Back@ALTEN: Bernhard

Bernhard
08/12/2020

Bernhard is in 2014 bij ALTEN begonnen als Scientific Software Engineer. Hij heeft in die tijd aan veel diverse opdrachten gewerkt, maar heeft vooral ervaring opgedaan in de olie- en gasindustrie. Hij hield zich niet alleen met werken bezig, maar ook met zijn grote hobby: reizen. Vorig jaar heeft hij de beslissing genomen om zijn baan op te zeggen en de wereld rond te gaan reizen. Helaas gooide de Coronacrisis roet in het eten. Een ruime maand na zijn terugkeer is Bernhard weer voor ALTEN gaan werken. Dit keer in een iets andere rol, maar wel op een heel interessant project. Welcome back, Bernhard!

“Na mijn promotie aan de TU Delft ben ik in 2014 bij ALTEN begonnen als Scientific Software Engineer (https://www.alten.nl/2019/02/01/scientific-software-engineer/ ). De vijf jaar die volgden heb ik doorgebracht bij projecten in de olie- en gasindustrie. Eerst heb ik bij een NDT-bedrijf als physics engineer gewerkt aan inspectie-apparaten op basis van ultrageluid. Daarna heb ik meegeschreven aan simulatiesoftware van een oliebedrijf.

Ik maakte toen al graag verre reizen en na een aantal mooie reizen door de VS, Canada, China, Mexico & Guatemala en Nieuw-Zeeland begon er een idee te ontstaan: ik wilde graag gedurende langere tijd reizen. Niet zo veel mogelijk in drie of vier weken stoppen, maar iets gas terugnemen en er nog meer van genieten. Geen proefschrift of baan die thuis ligt te wachten. Je kunt altijd wel een reden verzinnen om zo’n reis niet te maken, maar uiteindelijk besloot ik om een wereldreis te gaan maken.”

Op reis
Afscheidsborrel Bernhard“Mijn vertrek bij ALTEN kwam voor velen onverwacht. Er zijn altijd mensen die niet begrijpen waarom je een goede baan bij een prettige werkgever opgeeft om te gaan reizen. Het andere gedeelte van de mensen is (al dan niet stiekem) een beetje jaloers. En op mijn laatste dag kreeg ik ook de garantie dat ik altijd welkom was om terug te keren. Dat is toch een fijne geruststelling en een teken van vertrouwen.

Na mijn laatste werkdag heb ik al mijn spullen (op mijn backpack met wat kleding na) ingepakt en naar een opslagruimte gebracht. Zo begon in augustus 2019 een groot avontuur. Ik vertrok richting Hanoi. Echt een plan had ik niet. Behalve dat ik uiteindelijk ook wel in Australië wilde uitkomen, want dat land spreekt toch tot de verbeelding.

Vietnam is voor toeristen goedkoop en daarnaast is het als backpacker erg makkelijk reizen. Een goed beginpunt dus voor een wereldreis. Vervolgens ging ik door naar Cambodja, om me daar aan het magische Angkor Wat te vergapen. Mijn idee was om daarna naar Thailand en Laos te gaan, maar door overstromingen in Laos besloot ik in plaats daarvan naar Indonesië te gaan. Indonesië is een prachtig en veelzijdig land, en ik heb helaas maar een klein gedeelte kunnen zien (Java tot Flores). Echter, met blauw vuur in een vulkaankrater, het spotten van Komodovaranen en het snorkelen op paradijselijke plekken zijn echt hoogtepunten van Indonesië.  Ik merk dat dit verhaal iets te lang wordt, dus even een fast forward. Via Australië (oostkust), Canada, en Argentinië/Uruguay/Paraguay/Chili kwam ik uiteindelijk uit in Bolivia.”

Corona
“In maart 2020 kwam ik aan in Sucre, de hoofdstad van Bolivia. Een mooie stad met een rijke en interessante geschiedenis. Inmiddels was de eerste Coronapatiënt in Brazilië Bernhard op reisgeconstateerd en had ik nieuwsberichten gelezen over wat er gaande was op de intensive care afdelingen in Italië. Ik realiseerde me toen dat het reizen zoals ik tot dan toe had gedaan een hele tijd niet mogelijk zou zijn. Vanuit Bolivia waren alle vluchten van en naar Europa al geschrapt en waar sommigen ervoor kozen om de vier weken lockdown in Bolivia of Peru af te wachten, besloot ik zo snel mogelijk terug te keren. Vanuit Sucre, via La Paz, Lima en Madrid (blij met mijn plekje achterin, ingeklemd tussen twee wildvreemden), kwam ik na meer dan 48 uur aan op Schiphol. Dat was net op tijd om premier Rutte te horen aankondigen dat bijna alles op slot ging.”

Terugkeer
Bernhard Australie“Eenmaal terug in Nederland ben ik na een weekje acclimatiseren (na een jaar op teenslippers in de winter terugkomen valt toch een beetje tegen) begon ik met solliciteren. Terwijl ik diverse vacatures op “on hold” zag verdwijnen, kreeg ik al snel een telefoontje van mijn oude manager Pieter (die mij in sollicitatie in 2014 al had gedaan). Vervolgens kreeg ik ook een telefoontje van mijn voormalig Technisch Manager André over een project voor een klant in de hightech sector. Dit betekende minder software, maar wel meer techniek en fysica.

Ik werk in mijn rol samen met een aantal architecten (mechanica, software, electronica). En samen met de hoofdarchitect zorg ik dat alle eisen aan het systeem goed staan opgeschreven. Zo kom ik niet alleen in aanraking met hoe het systeem werkt en waarom, maar bijvoorbeeld ook met veiligheidseisen en productietijden. Wat wij opschrijven is uiteraard weer belangrijk voor klanten van mijn klant.

Een andere rol dan de rollen die ALTEN normaal gesproken in portefeuille heeft, maar wel in de richting waar ik naar op zoek was. Dat was een mooie gelegenheid, en daarom kon ik in mei al direct aan de slag voor de opdrachtgever. En bij dat project ben ik nog steeds met veel plezier werkzaam (vanuit huis: https://www.alten.nl/2020/05/26/altenhome-bernhard/ ).”

Bernhard Righolt
Consultant

 

 

Share

Dit vind je misschien ook leuk