Daar heb je weer zo’n recruiter

Daar heb je weer zo’n recruiter
,

Daar heb je weer zo’n recruiter. Eentje die je profiel niet bekijkt, maar toch berichten stuurt. Eentje die toch niet snapt wat jij echt wilt. Eentje die denkt dat Java en Javascript ‘ongeveer hetzelfde zijn’. Weer een connectieverzoek, nóg een Inmail, weer een nieuw bericht. Die wil toch alleen maar mijn handtekening zodat ze weer een lekkere bonus kan binnenhalen. Of ik echt bij het bedrijf pas, boeit niet. Dat is alles wat recruiters doen. Toch?

Ik snap je logica. Ik snap je vooroordelen. Ze zijn natuurlijk niet gebaseerd op niks. En toch… Ik ben een recruiter, maar ik ben anders. Nee, echt! Ik zal met een heel simpel voorbeeld beginnen: als corporate recruiter ben ik er niet op uit om je binnen te halen voor mijn bonus. Ik werk namelijk niet met een ongelimiteerd bonussysteem. Er zijn inderdaad recruiters die duizenden euro’s krijgen per kandidaat. Bij mij is dit niet het geval; mijn bonus is onderverdeeld in verschillende onderdelen en slechts een klein deel wordt beïnvloed door hoeveel mensen we binnen mijn team aannemen.  Een tweede, duidelijk, verschil is dat ik er niet op uit ben om je ‘gewoon maar ergens anders te plaatsen’. Ik werk voor één bedrijf en wil je dan ook een contract aanbieden alléén maar voor dit bedrijf. En omdat ik zelf ook voor dit bedrijf werk, ken ik de cultuur, weet ik hoe ze hier werken en ben ik ook echt op zoek naar iemand die bij ons past. Ik wijs dan ook vaker iemand af dan dat ik ze aanneem.

Dus ja. Ik ben een recruiter. Maar ik doe wel veel moeite. Het klopt dat ik geen technische achtergrond heb, dus als het gesprek te diep op de techniek ingaat zal je me waarschijnlijk kwijtraken. Dat geeft ook niet, ik ben tenslotte recruiter geworden, geen developer. En daarbij doe ik wel de moeite om me te verdiepen. Om te leren. En dan heb ik het niet alleen maar over verdiepen in jouw LinkedIn-profiel.

Zo volg ik bijvoorbeeld trainingen. Ik ben recentelijk begonnen met een DevOps-training op Udemy, en ik heb nog een heel lijstje om door te werken. Het is ontzettend interessant om op deze manier in een ander vakgebied te duiken. Ik heb met interne collega’s afgesproken welke trainingen ze goed vinden voor mij om te volgen. Soms probeer ik deze trainingen aan het einde van de werkdag te volgen, maar dit lukt meestal niet. Dus dan wordt het mijn eigen tijd, bijvoorbeeld in de trein (zolang de wifi het toelaat, natuurlijk).

Behalve trainingen volgen gebruik ik ook de kennis die we intern al hebben in de organisatie, letterlijk van de mensen die ik heb geholpen aan te nemen. Dit zijn namelijk de mensen die de kennis hebben die ik wil leren, zodat ik een nog betere gesprekspartner word voor de volgende kandidaat. Ik ben bijvoorbeeld laatst met een data-consultant gaan zitten die me liet zien wat dataplatformen zijn. Een hele wereld ging voor me open.

“Dus dit is Azure?” vroeg ik aan hem.

“Ja, dit is Azure,” kwam het antwoord.

Mijn eerste gedachte was, oh, dat ziet er best simpel uit. Toen liet hij me de datasets zien waar hij mee werkt, klikte hij door het programma heen, wees hij sommige dingen aan, legde hij uit wat hij ermee deed. Het werd al snel duidelijk dat er veel lagen achter zitten, waardoor het complexer is dan het in eerste instantie leek. Dit gesprek maakte het concept van ‘de Cloud’ een stuk minder abstract voor me.

En zo worden me allerlei zaken beetje voor beetje duidelijker gemaakt. Nee, ik kan niet zelf werken met Azure. Nee, ik ben geen data engineer. Dat is mijn ambitie ook niet. Maar als iemand het over Azure heeft, kan ik me nu wel een voorstelling maken die verder gaat dan alleen maar het logo. Daarbij, als je in een omgeving zit waar mensen veel met een bepaald vakgebied bezig zijn, pik je automatisch kennis op. Zo was er bijvoorbeeld een consultant die in de eerste maand dat hij bij ALTEN begon vaak naast mij aan het bureau zat. Bijna iedere keer dat ik hem zag, had hij wel een ander soort gadget bij zich dat hij me kon laten zien. Hij stond altijd open voor alle vragen die ik op hem afvuurde. Of het nou een apparaat is dat de luchtkwaliteit meet, of een antenne waarmee je op de gekste plekken wifi kan oppikken, hij had het allemaal in zijn tas zitten, terwijl ik nog nooit over het bestaan van zulke apparaten had nagedacht.

Daarnaast ben ik ook vaker met de ‘Technical Managers’ gaan zitten die bij ALTEN werken. Dit zijn werknemers van ALTEN die ontzettend veel kennis en ervaring hebben van hun vakgebied. Het is super interessant om met een senior te zitten en alle vragen te stellen die je hebt. Vooral als dit iemand is die met hetzelfde enthousiasme alles beantwoordt. Ook heb ik wel eens profielen op LinkedIn met ze doorgenomen en berichtjes gestuurd onder hun toeziend oog. Ongemerkt heb ik op deze manier best wat kennis opgedaan. Door deze ontwikkeling kan ik tegenwoordig zelfs in mijn privéleven aan bepaalde gesprekken meedoen die eerst helemaal langs mij heen gingen.

Dus. Ja, ik ben een recruiter. Ja, ik stuur veel berichten uit. En ja, soms sluiten ze niet perfect aan op het profiel dat ik aanschrijf. Maar ik hoop dat deze post jou wel heeft laten inzien dat niet ieder LinkedIn-berichtje op helemaal niks is gebaseerd. Vaker dan niet zit er veel werk achter, ook al staat er de werktitel ‘recruiter’ achter iemands naam. Dit is geen pleidooi om je te overtuigen dat alle recruiters zoveel werk erin steken, zelfs ik heb wel eens berichten gekregen op LinkedIn met de vraag of ik interesse heb in een .NET functie ‘omdat dit zo goed bij mijn werkervaring aansluit’. Wat ik wel van je vraag is om je te realiseren dat achter ieder bericht een persoon zit. Ik kan niet voor andere bedrijven spreken, maar ik weet dat we vanuit het recruitment-team bij ALTEN allemaal ontzettend ons best doen om de techniek van onze branche eigen te maken. Ik stop deze tijd er graag in, want ik vind het ontzettend interessant om te leren over deze voor mij onbekende technieken en werkwijzen. Maar voel je dus vooral niet persoonlijk aangevallen als een recruiter je profiel en je interessegebied verkeerd heeft ingeschat, of geen diepgaand gesprek met je kan voeren over je vakgebied. Wij zijn ook maar mensen en we doen ons best. Veel meer kan je niet vragen, toch?

>>> Ben je benieuwd hoe het is om van student naar Young Professional te gaan? Lees de ervaring van Lars  hier ! <<<