Weet je het nu al?

Weet je het nu al?

Timmerman !” was mijn antwoord tijdens de basisschoolperiode op de klassieke vraag: “Wat wil je later worden?” Een half jaar later was dit alweer wat anders. Na mijn studie ben ik begonnen als Software Consultant en kreeg ik praktisch dezelfde vraag: “Waar wil je naartoe groeien in je carrière?” Die vraag, die dus al een lange tijd een rol speelt, zorgde bij mij nogal eens voor druk. Waarom weet ik het nog niet? En waarom kan ik niet gewoon iets kiezen?

Ik heb bewust de verleden tijd van ‘zorgen’ gebruikt, omdat ik die druk niet meer voel. Ook heb ik een goed idee in welke richting ik binnen mijn werk wil groeien, ook al vind ik het niet erg als dit verandert. Nieuwe inzichten kunnen mijn richting bijsturen, maar het belangrijkste is dat ik me nu niet druk maak, onnodig druk. Er zijn drie dingen die de loopbaanbegeleiding van ALTEN mij geleerd hebben om dit voor elkaar te krijgen:

  1. Beseffen dat het niet erg is dat je het nog niet weet,
  2. Experimenteren met verschillende rollen,
  3. Praten met andere mensen.

Graag licht ik deze onderwerpen kort toe.

Een greep uit de rollen waar je als consultant bij ALTEN naar kan groeien zijn projectleider, software architect of technisch manager. Lange tijd had ik het idee dat ik per se iets moest kiezen en daar vol voor moest gaan. Het is niet dat ALTEN mij forceert om een keuze te maken, het zat in mijn hoofd. Ik hoop dat je je realiseert dat je tijd mag nemen om te onderzoeken. Je hoeft niet meteen een keuze te maken en je kunt de ervaring die je opdoet gebruiken om te onderzoeken wat je leuk vindt.

Als consultant heb ik het privilege om bij verschillende klanten te werken. Ook zijn er verschillende rollen die ik uit kan voeren. Zo ben ik een klein jaar Scrum Master geweest, om er vervolgens achter te komen dat het niets voor mij is. Ook heb ik van de rol Technisch Specialist kunnen proeven door trainingen te volgen in Atlassian-applicaties. Vervolgens heb ik deze applicaties uitgerold, ingericht en er advies over gegeven bij verschillende bedrijven. En toch kwam ik er ook hier achter dat technisch de diepte in gaan over één onderwerp niet mijn ding is. Deze experimenten hebben mij geholpen. Van tevoren dacht ik namelijk dat ik deze rollen leuk zou vinden, maar dat was dus niet zo. Experimenteer dus met verschillende rollen; ze helpen je ambitie te vormen.

Wat mij ook enorm heeft geholpen is praten met mensen in verschillende rollen die verder zijn in hun carrière. Zo spreek ik bij ALTEN regelmatig met verschillende managers. Niet alleen voor mijn eigen loopbaan, maar ook om te leren wat de rol van een manager inhoudt. Daarnaast heb onder andere projectleiders en softwarearchitecten gesproken. In al deze gesprekken kwam ik erachter dat zij ook niet in één keer wisten wat ze wilden doen. Alleen dat was al een geruststelling voor mij. Ook hielp het mij om de andere rollen beter te begrijpen, zonder ze zelf uit te oefenen.

Het is dus niet erg als je geen duidelijk antwoord hebt. Je mag er de tijd voor nemen. Per se moeten kiezen heb je alleen jezelf mee. Probeer verschillende rollen in je werk als de kans zich voordoet en wees eerlijk als het niet bij je past. Je leert op deze manier vanzelf wat je wel of niet leuk vindt. Praat ook met andere mensen die al verder zijn in hun carrière, ze kunnen duidelijkheid geven over wat een rol inhoudt. Gun jezelf de tijd en experimenteer, dan leer je hoe je je carrière kunt verrijken. Je carrière is vanaf je eerste werkdag al gestart, dus geniet van de reis om te ontdekken wat het pad van je carrière is. En mocht je vragen hebben over mijn verhaal, neem gerust contact met me op.

Joël Kraan.

>> Geïnteresseerd in soft skills? Lees hier het artikel van Joost <<<