Iets nieuws hoeft niet eng te zijn

soft-skills

Waarom soft-skills zo belangrijk zijn  

  Als bierliefhebber haalde ik altijd mijn neus op voor wijn. Wit, rood, rosé. En het is droog of zoet en niets ertussenin. Dan kom ik als bierliefhebber toch beter aan mijn trekken met de grote verscheidenheid aan speciaalbieren, die elk hun eigenaardige smaken hebben. Totdat we, mijn partner en ik, bij vrienden op bezoek gingen om hun net verbouwde woonkamer en keuken te bekijken. Gezien hun twee in het oog springende klimaatkasten vol met wijn in de keuken zijn zij enorme wijnliefhebbers.     Mijn eerste gedachte was: “Ik hoop niet dat we het de hele avond over wijn gaan hebben en ik hoop dat ze een lekker biertje in huis hebben”. Na eerst een uitgebreid verhaal over de verbouwing, kwamen we tijdens de koffie toch over wijn te praten. Gelukkig wisten ze dat ik een bierliefhebber was, dus na de koffie kreeg ik eerst een lekker biertje gepresenteerd en vertelden zij over wijn en ik over bier. Hun enthousiasme over wijn werkte echter aanstekelijk en ik besloot om het eens te wagen. Na een glaasje water om de biersmaak weg te spoelen, terwijl er al een glas rode wijn onder mijn neus zijn geur stond te verspreiden, nam ik mijn eerste slok wijn. Tot mijn verrassing bleek wijn lang niet zo saai als ik dacht. Er ging een wereld voor me open. De smaken en geuren waren veel complexer dan ik had verwacht. Uiteindelijk werd het niet alleen een gezellige avond, maar ook een lange avond.     Natuurlijk speelt de setting waarin dit afspeelt ook een grote rol. We waren met vrienden onder elkaar. Lekker hapje erbij. Ik voelde me op mijn gemak, veilig, comfortabel. Dat alles hielp mee om me open te stellen voor nieuwe dingen. Uit de comfortzone van een lekker Belgisch biertje te treden en me te begeven in de wereld van wijn.     Zo ervaar ik het ook als consultant. Iedere nieuwe opdracht is weer spannend, en soms zelfs eng. In de bijna twintig jaar die ik als consultant aan het werk ben, heb ik verschillende opdrachten gehad. Bij kleine bedrijven en grote bedrijven, als enige externe consultant of binnen een team van externe consultants, al dan niet van hetzelfde bedrijf. Het werk zelf was over het algemeen niet zo verschillend. Ik werd tenslotte ingehuurd voor mijn technische vaardigheden. Echter, de omgeving waar ik in terecht kwam was iedere keer weer compleet nieuw. Een ander kantoor, in een andere stad, met andere mensen met wie je moet samenwerken. Met andere gebruiken, procedures, eigenaardigheden en wat al niet meer. Er zijn mensen die zouden er gillend gek van worden, maar onder ons gezegd, ik zou niet anders meer willen.      Dat was niet altijd zo. In het begin had ik moeite om hier mee om te gaan. Niet zo zeer met de wisselende omgevingen, maar wel met andere mensen en andere gebruiken en processen. Wat bij mij al gauw leidde tot slechte resultaten. Ik zag de noodzaak niet meer om dingen anders te gaan doen. Ik vond het allemaal wel goed zoals de zaken liepen en was daar best tevreden mee. Maar oh wee als ik een nieuwe opdracht zou krijgen. Dan zou ik overal weer aan moeten wennen. Dingen ook weer anders moeten doen dan bij de huidige opdrachtgever. Met andere mensen moeten leren omgaan. Weer uit mijn comfortzone treden. Dat was echt niet fijn. Maar of het een goed idee was om op die manier als consultant mijn pensioen te halen? Mijn toenmalige manager vond in ieder geval van niet.     Er zijn mensen, die kunnen van nature goed met dit soort verandering omgaan. Voor mensen die dat niet kunnen zijn er trainingen die hen helpen om hiermee om te kunnen gaan: soft-skills-trainingen. De meeste consultancy bedrijven die ik ken, bieden deze trainingen aan hun werknemers aan. Sommige stellen de basistrainingen zelfs verplicht. De basistrainingen zijn vaak trainingen in communicatieve en sociale vaardigheden. Die helpen je al een heel eind op weg als beginnend consultant. Ze bieden je handvatten om deze vaardigheden op de juiste manier toe te passen. Er worden basisprincipes van communicatie en sociale vaardigheden uitgelegd en door middel van rollenspel wordt de theorie toegepast in een veilige omgeving. Na de basistrainingen zijn er vervolgtrainingen. Daar wordt niet alleen gekeken naar hoe je met bepaalde zaken kunt omgaan, maar wordt er ook gekeken naar het waarom. Waarom reageer je op een bepaalde manier in een bepaalde situatie? En hoe zou dat anders kunnen, indien nodig.     Vooral deze vervolgtrainingen kunnen van groot nut zijn. Het is niet zo dat je drie dagen op training gaat en dat de wereld er dan ineens anders uitziet. Nee, het resultaat van deze trainingen is pas merkbaar na langere tijd. Je moet namelijk de situaties gaan herkennen die in de trainingen aan bod zijn gekomen, en ook nog eens dat wat je in de training geleerd hebt, toepassen op die situaties. Het resultaat is iedere keer weer anders. De ene keer wat positiever dan de andere keer, maar daar leer je van, en gaandeweg kom je op een modus uit die bij je past en waarmee je goed uit de voeten kunt. En waarbij je jezelf happy voelt.     Soft-skills hebben mij geleerd hoe om te gaan met een veranderende werkomgeving. Niet alleen de fysieke omgeving, maar ook de andere mensen, andere gebruiken, andere processen, etc. Ze hebben mij geleerd hoe ik iedere keer weer een veilige omgeving voor mezelf kan creëren. Een omgeving waarin ik me prettig voel. Dan hoeft iets nieuws niet eng te zijn. Want met behulp van de juiste skills heb ik geleerd om mijn eigen comfortzone te creëren.     

Joost Bazelmans.