Ruimtevaart

Verken de ruimte

Zakelijke aanvraag?

Wil je bij ons komen werken?

Ruimteverkenning is een van de meest spannende en gedurfde ondernemingen van de mensheid. Sinds het gebruik van de telescoop door Galilei in de 17e eeuw tot de recente menselijke ruimtevluchten van SpaceX, heeft de ruimte tot de verbeelding van mensen over de hele wereld gesproken. Met nieuwe technologieën en innovaties zijn de mogelijkheden voor verkenning eindeloos en het potentieel voor ontdekking is grenzeloos. 

De particuliere sector gaat de ruimte in 

Het enthousiasme van de particuliere sector voor de ruimte blijft de sector stimuleren en zal nieuwe toepassingen democratiseren (ruimtetoerisme, satellietbeelden, internet via satelliet, gegevensverwerking, Internet of Things (IoT), enz.). De huidige geopolitieke context stimuleert nieuwe ontwikkelingen en innovaties met betrekking tot de ruimteverdedigingsstrategie. 

Na het succes van de Amerikaanse New Space (SpaceX, Blue Origin, enz.) is het nu de beurt aan Europa om de ontwikkeling van de particuliere sector aan te moedigen. Er worden partnerschappen aangegaan tussen de ESA en traditionele industriële bedrijven en start-ups. 

Tegelijkertijd helpt de ruimtevaartindustrie landen bij de bescherming van het heelal en de ruimteactiva, met behulp van nieuwe technologieën en cybersecurity. 

ALTEN, de belangrijkste partner voor ontwikkeling in de ruimtevaart 

ALTEN heeft een geschiedenis van meer dan twintig jaar als partner met de belangrijkste spelers in de ruimtevaartindustrie. We zijn een actieve deelnemer in het veranderende landschap en een belangrijke leverancier van satelliettechniek- en integratiediensten. Van ruimtevaartuigen tot satellieten, tot aan het grondsegment en de gebruikers, is ALTEN betrokken bij de complete waardeketen van de ruimtesector. We ondersteunen onze klanten bij studies, ontwikkeling, fabricage, integratie, tests en operaties als een van de belangrijkste leveranciers. 

ALTEN in de ruimtevaartindustrie

65M€

omzet in 2022

750+

consultants

10

countries

3

domeinen van expertise in de ruimte: Lanceringssystemen, satellieten, grondoperaties

ALTEN’s sectoren

Ruimtevaart launchers
 • Mechanisch, aerodynamisch en thermisch ontwerp en analyse 
 • Modellen, studies, berekeningen op thermisch, aerodynamisch gebied
 • Configuratiebeheer
 • Baanbepaling en -besturing
 • Grondtechniek
 • Verificatie en validatie 
 • Industrialisatie
Satellieten
 • Ontwerp en validatie van ruimtevaartsystemen: thermisch en mechanisch, luchtvaartelektronica, RF, optische instrumenten AOCS 
 • AIT: Procedures en testen
 • Flight Software: Ontwikkeling en validatie
Grondsegment
 • Systeem- en netwerkbeheerder, DB 
 • Ontwerp van infrastructuur en IVV 
 • Space-ground communicatie 
 • Voorbereiding en ondersteuning van flight operations 
 • Gegevensverwerking (wetenschappelijke algoritmen, infrastructuur, valorisatie)
 • Ontwikkeling van testreeksen, synoptica en tools 

onze Succesverhalen

De nieuwe Europese launcher is modulair, flexibel en concurrerend en bedoeld om de beste lanceeroplossing te bieden aan bedrijven en instellingen. Als historisch partner van lucht- en ruimtevaartfabrikanten neemt ALTEN actief deel aan deze ontwikkeling op verschillende gebieden, waaronder structuur, thermische engineering, vliegtuigbouwkunde. 

ALTEN profiteert van meer dan 25 jaar knowhow bij de voorbereiding van de assemblage, validatietests en uiteindelijke integratie (voor de lancering) van verschillende satellieten voor CNES en andere klanten in de industriële sector. 

Om overal ter wereld zeer snelle internet- en op maat gemaakte diensten te bieden, zijn er projecten voor constellaties (honderden tot duizenden mini-satellieten in een lage baan, die binnenkort in gebruik worden genomen). ALTEN is betrokken bij het mechanische ontwerp en thermische berekeningen voor deze kleine satellieten. 

Er zijn veel toepassingsgebieden voor aardobservatie, zoals milieu, defensie, geologie, klimatologie, telecommunicatie en IoT-voorwerpen. ALTEN ondersteunt studies en ontwikkeling van de beeldverwerkingsketens voor de satellietobservatiesystemen van een belangrijke speler in de ruimte-industrie. 

Ruimte engineers: ontmoet de teams van ALTEN!

Our engineers invite you with passion to enter their world and discover:

Onze engineers nodigen je uit om hun wereld te ontdekken:

 • Hun beroepen: architectuur, ontwerp, gedetailleerde analyses, integratie, tests…
 • Hun toepassingsgebieden: satellieten, orbitale infrastructuren, lanceervoertuigen, rovers…

Ze maken zelfs een tussenstop bij Phobos, een raadselachtige Marsmaan, om je een blik achter de schermen te geven van een vlaggenschipproject van CNES waarbij ALTEN betrokken is: de MMX-rover!

Maak je gordels vast, vertrek naar de ruimte is nabij!

onze klanten

Ruimtevaarttechniekbedrijf & leverancier

Airbus D&S, Thales Alenia Space

Lanceerindustrie


ArianeGroup, United Launch Alliance…

Ruimteagentschap


CNES

NewSpace

OneWeb, Hemeria, Absolut Senging, Kinéis, Exotrail…

Contactformulier