Blog: Van student tot professional

blog Lars 1_web

Van ingeschreven tot aangenomen

In deze blog van Lars Besselaar (Consultant Mechatronics) beschrijft hij de overgang van student naar baan. Zijn passie is tekenen en deze blog is dan ook voorzien van zijn illustraties!

Het is half 10 op een dinsdagochtend en ik word langzaam wakker door het gebrek aan gordijnen in mijn studentenkamer. Ik had een college om 8:30u, geloof ik, maar ik klik vanmiddag wel even door de PowerPoint slides. Na een douche, een opruimrondje en 3 stukken koude pizza, draai ik me naar het whiteboard aan de muur en maak ik een klein to-do-lijstje. Op het menu: boodschappen, sportschool, en de Dynamics and Control assignment, want de deadline is om 23:59.

Ik grijp mijn tablet om de digitale tekening van gisteren af te maken, want dat doe ik eigenlijk het liefst de hele dag – maar het to-do-lijstje wacht, dus hou ik het kort. De boodschappen gebeuren die middag, maar de sportschool schiet erbij in omdat ik in een 50 minuten lang YouTube filmpje over walvissen terecht raak. Interessant was het wel, maar de assignment zat in m’n achterhoofd en echt relaxen lukt dus niet. Later die avond krijg ik de assignment gelukkig ruim op tijd af, en druk ik achteroverleunend om 23:45 op de submit knop.

Een paar maanden en een getekend ALTEN-contract later heb ik het gevoel alsof ik in een mum van tijd uit mijn studentenkamer geplukt ben en in het professionele werkleven beland ben.

Ik word nu op een dinsdagochtend om 6:45u wakker met die vreselijke iPhone ringtone, fris mezelf op, geef allebei mijn katten een aai over hun bol, en stap de deur uit. Ik woon in ‘s-Hertogenbosch, dus een trein en een bus later loop ik de trap op richting de 3e verdieping van ALTEN Eindhoven, waar de Mechatronica consultants gezeteld zijn.

Mijn werkveld is Robotica , en om 9:00u begint de daily stand-up met het team waarmee ik aan een bladsnijrobot werk. Tijdens de stand-up vertel ik wat me de dag ervoor wel en niet gelukt is, en wat vandaag mijn plan is; de motion planning moet wat verbeterd worden en er moet een stukje code geschreven worden dat automatisch een gedeelte van ons systeem test. Aan het einde van de dag concludeer ik dat ik, zoals vaker, teveel hooi op de vork genomen heb, dus schuif ik wat werk naar de volgende dag en neem ik om 17:00u de bus naar huis. Eenmaal thuis ben ik de robot alweer vergeten, en heb ik de rest van de avond om op de bank te liggen en naar het plafond te staren – of iets leukers te doen als ik er zin in heb. De laatste tijd ben ik bijvoorbeeld vooral bezig met de illustraties voor deze blogpost, waardoor ik mijn creativiteit zelfs kwijt kan binnen een technisch bedrijf!

overgang van geroutineerd student naar brugklasser binnen het werkleven is onwennig; zoals elke grote stap naar een volgend stadium, verliest het grootste gedeelte van je parate kennis haar relevantie. Als consultant is het waardevol om inzicht te kunnen bieden en praktische besluiten te kunnen maken op basis van ervaring, en zijn de formules en regels die voldeden voor de tentamens niet meer genoeg. Het kan dus best even duren voordat je het gevoel hebt dat je iets toe kunt voegen aan een project – wat voor mij inderdaad het geval was. Gelukkig ben ik in een team terecht gekomen waar een mooie balans bestaat tussen doorgewinterde engineers en kakelverse young professionals zoals ik.

Tijdens mijn eerste maanden bij ALTEN hebben beide collega-categorieën me veel hulp kunnen bieden, maar beiden op een andere manier. De ervaren senior-engineers hebben van nature meer kennis over werkwijzen en handige tools voor een robotica engineer. Binnen ons team is Berend bijvoorbeeld systeem architect, wat betekent dat hij onder andere de grote beslissingen over de indeling van onze software neemt. Bij hem kan ik altijd terecht met vragen over de slimste manier om een bepaald stukje code te schrijven, of als me iets niet duidelijk is over de structuur van het project. De jongere collega’s binnen mijn team zijn minstens net zo behulpzaam, omdat zij niet lang geleden in hetzelfde schuitje zaten als ik. Menno en Jim, bijvoorbeeld, zijn allebei relatief recent afgestudeerd, en kunnen me dus goed helpen met zaken die snel op je af komen zodra je begint met werken. Met hen kan ik het hebben over leaseauto’s en verzekeringen, maar ook over ambities, werkdruk en vrije tijd.

Hoewel beginnen aan een nieuwe baan best wel eens als springen in het diepe kan voelen, probeert iedereen bij ALTEN het zo ondiep mogelijk te maken; soms direct met tips en ondersteuning, en soms indirect met een gezellig kopje koffie. Maar, naast de veranderingen op werk, verandert de leefstijl buiten werk ook ontzettend. De hoeveelheid vrije tijd die het studentenleven biedt wordt plots drastisch beperkt tot de avonden en de weekenden. Het vergt meer aandacht om de dingen te doen die je als student gedachtenloos doorloopt; je vrienden zien, sporten, en zelfs pakketjes aannemen. Maar, zodra je de planning de aandacht geeft die het nodig heeft, gaat er een wereld aan vrijheid voor je open. Waar ik als student volledig de regie in eigen handen had, betekende dat ook dat ik iets dagenlang vooruit kon schuiven – vaak ten koste van mentale rust.

Doordat de werktijden de opties beperken, plan ik vaker vooruit, en zijn de tijden buiten werk nu echt vrij. Echt vrij – ik droomde erover in de weken voordat ik begon met werken. Idyllische wandelingen door stukken onontdekte natuur, zestien hobby’s, de mogelijkheden zijn oneindig. Voorlopig is het vooral bordspelletjes spelen met twee kopjes thee en twee katten op tafel, maar die hobby’s komen nog wel.

Na zes maanden kan ik met overtuiging constateren dat ik het ontzettend naar mijn zin heb, en dat zeg ik niet alleen omdat ik op de ALTEN website sta. Alhoewel de overgang veel omgooit in je leefstijl, went het snel als je eerlijk tegen jezelf blijft over wat wel en wat niet werkt.

Na de eerste paar maanden zit ik nu goed op mijn plek; de werk-privé balans is onder controle, het projectmatige werk is divers en uitdagend, en ik kan hard lachen met mijn collega’s. Wat wil je nog meer?

ir. Lars A. Besselaar

Consultant Mechatronics

Heb je ook interesse in een baan als Robotics Engineer ? Klik dan hier