Graduate@ALTEN: Pip and Jonathan

Pip

Pip en Jonathan hebben allebei Technische Informatica gestudeerd aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Via de oud-afstudeerpartner van Jonathan, van een vorige opleiding, kwamen ze in aanraking met ALTEN Mechatronica. Hier kregen ze de kans om te werken aan het StarCraft AI Framework. “Redenen waarom wij uiteindelijk voor deze opdracht gekozen hebben, zijn o.a. omdat wij beide graag gamen (waaronder ook het spel StarCraft 2) en dat wij zeer geïnteresseerd waren in de werking en ontwikkeling van AI (Artificial Intelligence), aldus Pip en Jonathan.”

Wat hield jullie opdracht precies in?

“De opdracht was in het begin nog heel abstract en vaag. AI en ook Machine Learning zijn op het moment flink in opmars en worden veel gebruikt als buzzwords. Helaas zijn AI en ook de ontwikkelingen en toepassingen ervan, veelzijdiger dan gedacht en waren we genoodzaakt om ook tijdens het project nog flink te sleutelen aan het doel van het project. We hebben daarom samen met de consultantbegeleiders (Jacco Snoeren en Maurice Hermans) lang gedaan over het helder, concreet, realistisch en ook heel belangrijk, leuk te krijgen van de opdracht.

De opdracht is uiteindelijk geworden een framework te ontwikkelen, voor onderzoeksdoeleinden, waarbinnen individueel getrainde AI entiteiten geplaatst kunnen worden. Deze relatief kleine en eenvoudige AI entiteiten, ook wel agents genoemd, worden door het framework voorzien van de benodigde input (welke gefilterd wordt uit het spel) en leveren dan, wanneer gevraagd, hun output zodat deze weer gepresenteerd kan worden aan het spel. Dit alles diende in een visuele demo (zie figuur) gepresenteerd te kunnen worden om de eigenschappen en kenmerken van deze vorm van AI te kunnen aanschouwen.”

In hoeverre heeft de opdracht een link met jullie opleiding?
“Onze opleiding heeft in origine geen directe link met AI of de onderliggende takken. Wel is onze opleiding erg breed opgesteld en worden de studenten voorzien van een brede kennisbasis en kunnen ze binnen het werkveld daardoor flexibel ingezet worden. Door deze flexibiliteit konden wij dus, zelfs met een complex onderwerp als AI, onze brede kennisbasis gebruiken om een sterk fundament aan te leggen voor het framework. Zelfs zonder dat wij experts dienden te zijn op het gebied van AI. Hierbij kwamen dan, onder andere, onderwerpen aan bod als: code analyse en reverse engineering, gestructureerd coderen, design patterns, testen, integratie, enz.” Wat hebben jullie geleerd tijdens je afstudeeropdracht?
“Tijdens het afstuderen hebben wij geleerd te werken met Python met alle ups-and-downs. Daarnaast hebben wij ook leren werken met TensorFlow, een AI API ontwikkeld door Google, en hebben wij veel ervaring opgedaan omtrent het opzetten, trainen en implementeren van AI agents. Uiteraard hebben wij ook onze basiskennis verrijkt met alle overige zaken die voorbij kwamen, zoals: Project management, planning, reviewing, versiebeheer (Redmine, GIT), documenteren enz.”

Wat zijn jullie ervaringen als graduate student bij ALTEN?
“Al met al was onze ervaring als afstudeerder en het gehele afstudeertraject bij ALTEN zeer positief! De begeleiding van onze twee consultants was professioneel, uitgebreid, nuttig en leerzaam. Kortom: zeer waardevol. Dit alles, gepaard met vriendelijke collega’s en gezellige, virtuele, meetings, zorgde voor een erg prettig en leerzaam afstudeertraject.”

Pip de Graaf
Jonathan Overes

Benieuwd naar welke afstudeeropdrachten we voor jou hebben? Klik hier.
Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier.