Project@ALTEN: Dataplatform

, , ,

Daan is sinds 1 september 2016 in dienst bij de unit Data&Analytics van ALTEN. Hier is hij begonnen met de Masterclass BI omdat hij, na zijn studie Organisation Studies en zijn werkervaring bij een verzekeringsmaatschappij, meer de techniek in wilde. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Sinds anderhalf jaar is Daan als Informatieanalist werkzaam bij het dataplatformteam bij één van de provincies.

“Momenteel werk ik op het project ‘Data platform’ bij een grote provincie. Het Data platform is een Cloud (Azure) dataoplossing voor heel de provincie. Hier kan men eenvoudig data inladen, combineren en beschikbaar stellen aan anderen, zoals gemeenten. Voorheen was er een datawarehouse. Maar, wat je daar zag is dat het veel tijd kostte om met (nieuwe) data te werken, bijvoorbeeld wanneer een bron ververst werd. Met het dataplatform kun je sneller analyses maken en deze tot informatie verweken, zodat je dit ook weer sneller kunt delen.

Ik maak onderdeel uit van het Dataplatformteam en ben daar onder andere verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met mijn klant; de afdeling Ruimtelijke Ordening. Ik haal bijvoorbeeld de requirements op en communiceer die door naar de meer technische collega’s. Daarnaast help ik de klant om informatie uit de data te halen. Dat doe ik door rapportages te maken in Power BI en door de klant te begeleiden in het zelf doen van analyses en het maken van rapportages.

Om een voorbeeld te noemen: voor het domein Ruimtelijke Ordening hebben we een monitor gemaakt voor een bepaalde vraag die er leefde. Hierin geeft de provincie zelf een analyse, maar er is ook een gedeelte waar stakeholders binnen en buiten de provincie zelf kunnen onderzoeken hoe hun gemeente ervoor staat.

Deze monitor is beschikbaar gesteld in een interactief online magazine. Hier zijn we op uitgekomen nadat we de provincie hebben laten zien hoe je op andere manieren data en informatie beschikbaar kunt stellen. Het is heel dynamisch, mensen kunnen zelf op data klikken en van alles zelf onderzoeken. De provincie merkt dat dit goed werkt, er komen zelfs verdiepingsvragen vanuit journalisten die zelf met de data aan het puzzelen zijn gegaan.

Het Dataplatformteam heeft dus verschillende aandachtsgebieden. Als analist, laat ik het team weten welke data we nodig hebben of wat we met de data moeten doen. Juist vanuit een functionele insteek: welke informatie hebben we nodig en waar komt die vandaan? Andere collega’s zorgen vervolgens voor de technische oplossing in Azure. Ik en de medewerkers van de provincie kunnen via Power BI zelf analyses doen op basis van data uit het dataplatform.”

Opleiding
“De techniek die ik momenteel gebruik heb ik niet tijdens mijn studie Organisation Studies meegekregen. Dat was een studie in sociale wetenschappen, dus juist geen techniek. Het ging meer over hoe organisaties zich gedragen. Maar, wat wel aansluit is juist het contact met de business, met de organisatie.

Vanuit dat contact met de business kan ik heel goed de vertaling maken naar de techniek. Deze kennis van de techniek (Power BI en SQL) en de achterliggende theorie heb ik opgedaan bij ALTEN tijdens de Masterclass BI. Het was voor mij een bewuste keuze om meer de techniek in te gaan. Ik wil kunnen zien of iets dat ik heb bedacht, ook goed uitkomt.”

Leuk en uitdagend
“Wat ik heel leuk vind, is dat je ziet dat we de opdrachtgever echt kunnen verbazen. We kunnen mensen laten zien dat er veel meer mogelijk is dan ze hadden gedacht. We hebben laatst een demo gegeven waarin we lieten zien dat wanneer je data combineert uit verschillende domeinen, je tot hele interessante en verrassende informatie kunt komen.

We hebben bijvoorbeeld ook een bepaald proces bij de provincie enorm kunnen versnellen. Het duurde heel lang voordat men iets kon doen met bepaalde data en had een doorlooptijd van 2 maanden. Het proces bestond grotendeels uit handmatige handelingen, dus soms moest je wachten tot iemand de actie had afgerond, wat veel tijd kostte. Wij hebben dit proces gestandaardiseerd en geautomatiseerd en daarmee de doorlooptijd weten te verkorten naar 2 uur. Om daar onderdeel van te zijn, is heel leuk en uitdagend.”

Consultancy
“Ik heb bewust gekozen voor een functie als consultant. Ik wil graag meer verschillende bedrijven zien. Zo kom je niet alleen met verschillende bedrijfstakken en mensen in aanraking, maar ook met heel andere data. Dat vind ik interessant. Neem bijvoorbeeld de provincie. Daar is het werken met data allemaal heel tastbaar. Ik ben bijvoorbeeld bezig geweest met een rapportage over een provinciale weg. Daar rijd ik regelmatig overheen! Of bij onderzoek naar leegstand in de detailhandel, dat kun je met eigen ogen in de stad zien gebeuren.

Voorheen heb ik opdrachten gedaan bij andere bedrijven en daar krijg je soms een paar keer per dag data aangeleverd, maar bij de provincie kon dit maar één keer per jaar. Daar ga je dan ook heel anders mee om. Dat maakt het consultancy vak leuk.”

ALTEN-collega’s
“Naast de collega’s waar je dagelijks mee werkt, heb je ook veel contact met je ALTEN-collega’s. Dit heeft o.a. te maken met de focus die ALTEN heeft. Deze ligt op het vergaren, verbeteren en delen van kennis. Zo ontwikkel je jezelf snel. Hier werk ik natuurlijk graag aan mee. Zo geef ik tijdens de maandmeeting een presentatie over één van de projecten waar we veel succes mee hebben geboekt. Deze presentatie ga ik ook intern bij de provincie geven.”

Daan Humblé
Informatieanalist

Ook collega Mark Riemslag Baas werkt aan een interessant dataproject. Hier lees je meer over project ‘ Datalake ‘.

Zou jij je ook verder willen verdiepen in data en techniek? Ben je net of bijna afgestudeerd aan een HBO/WO opleiding? Kijk hier dan welke mogelijkheden ALTEN biedt voor het volgen van de Masterclass BI