Internationale mobiliteit: van Nederland naar Zweden

Stephan_ALTEN

Internationale mobiliteit: van Business Manager in Nederland naar Near & Offshore Development manager in Zweden

Het werken voor een internationale organisatie biedt kansen wereldwijd. We zijn in gesprek met Stephan, die op 1 maart 2020 van Utrecht naar Stockholm in Zweden is verhuisd.

In 2016 maakt Stephan kennis met Stockholm, voor zijn masteropleiding aan het Koninklijk Instituut voor Technologie van de KTH. Dat is ook het jaar waarin hij zijn vriendin ontmoet. Hij besluit daarom langer in Zweden te blijven en een tweede Master te volgen aan de Universiteit van Skövde, een kleinere stad in het centrum van het zuiden. Dan besluit het koppel in Nederland te gaan wonen en werken en verhuist naar Utrecht.

Begin 2019 begint Stephan als Business Manager bij ALTEN op het kantoor in Apeldoorn dat zich richt op Technical Software . Stephan ” Aangezien mijn vriendin Zweeds is, wisten we dat er een tijd zou komen dat we moesten kiezen tussen Zweden en Nederland. Omdat we enige tijd in beide landen woonden, konden we een goede vergelijking maken en kozen we ervoor om terug te verhuizen naar Zweden omdat we het misten. Daarom heb ik begin 2020 met pijn in het hart mijn baan bij ALTEN opgezegd, omdat ik het erg leuk vond om bij ALTEN te werken. Op 1 maart jl. hebben we alles ingepakt en zijn we naar Zweden verhuisd, precies in het midden van de tijd toen de wereld volledig veranderde door het Covid-19 virus. Mijn doel was om mijn carrière binnen ALTEN voort te zetten en ik kwam in contact met ALTEN Zweden om mijn mogelijkheden daar te verkennen. Na de eerste weken settelen en het renoveren van ons appartement ben ik op 1 juni begonnen als Near & Offshore Development Manager voor de INT1 regio (de regio met daarin de Nordics, Benelux, Zwitserland en Zuid-Europa). In deze functie ontwikkel, stroomlijn en beheer ik alle activiteiten voor werkpakketten en projecten tussen de INT1-regio en onze ALTEN-delivery centers over de hele wereld.

Het werken in Zweden lijkt erg op het werken in Nederland, er is een klein verschil merkbaar in de work/life balans, die in Zweden meer ontspannen is. Er is een groot verschil in wonen, omdat de rust en de ruimte een groot contrast vormen met Nederland. “Ik heb in Utrecht gewoond, in het centrum van de stad, en daar was het altijd druk met veel verkeer. Dat is een groot verschil met Stockholm, waar we ook midden in het centrum wonen. Het is een metropool met ongeveer een miljoen inwoners, maar voelt een stuk minder druk en het heeft ongerepte natuur in de buurt.

Ik ben in een vreemde periode begonnen in mijn nieuwe rol, waar we veel vanuit huis werken en veel minder persoonlijk contact met collega’s hebben. Ik begrijp de taal nu goed, maar het is nog steeds lastig om me snel genoeg in het Zweeds uit te drukken, dit is nog steeds een uitdaging voor de nabije toekomst. Desalniettemin voel ik me zeer welkom en ben ik blij dat ik de ALTEN-cultuur weer kan ervaren. Een tip die ik graag wil delen voor de mensen die een baan in het buitenland ambiëren “Ga ervoor! Er is altijd een weg terug en anders vraag je je misschien altijd af… “wat als…”

Ben je ook geïnteresseerd in de internationale mogelijkheden bij ALTEN? Neem dan contact op met onze recruiters via recruitment@alten.nl. Of check onze internationale website.