AWS Accelerate Program

AWS
, ,

Johan is sinds juli 2018 in dienst bij ALTEN waar hij kwam werken als Java applicatie developer. Inmiddels heeft hij de switch gemaakt naar de functie van Cloud Engineer. Via o.a. trainingen, certificering en de nodige zelfstudie heeft hij zich deze nieuwe rol eigen weten te maken. Vervolgens kon hij bij één van onze klanten aan de slag als Cloud Engineer, waar hij ‘learning on the job’ aangeboden kreeg. En dat is wat het ALTEN AWS Accelerate program inhoudt: je volgt diverse inhoudelijke trainingen en krijgt coaching van ervaren collega’s op het gebied van AWS/Cloud. Ook al heb je nog weinig tot geen Cloud ervaring. In dit interview vertelt Johan graag over zijn ervaringen.  Kun je iets vertellen over je huidige functie?
“Mijn huidige rol is AWS/Python developer. Met een aantal DevOps teams werken we bij de klant aan een data platform welke is gebouwd in de Cloud, in dit geval AWS. Het platform bestaat uit een datalake en ingaande en uitgaande pipelines om de data respectievelijk binnen te halen en te publiceren. Gezamenlijk beheren we het platform en breiden het ook uit, met als doel het gebruik van data voor de user zo gemakkelijk mogelijk te maken.” Ben je in deze functie gestart bij ALTEN?
“Ik ben bij ALTEN binnengekomen als Java applicatie developer. Net in die periode begon ook een nieuwe klant te spelen en kwam de functie van Cloud developer voorbij. Waar ik eerst een beetje huiverig was aangezien het niet geheel een match was met de ervaring die ik op dat moment had, ben ik achteraf gezien erg blij dat ik deze kans heb aangegrepen en de uitdaging ben aangegaan.”

Hoe heeft ALTEN je geholpen om de volgende stap te maken?
“Na mijn studie Econometrie ben ik gaan werken als Java backend developer. Ik heb in verschillende Scrum teams gewerkt aan beheer en uitbreiding van Java applicaties. Alhoewel ik geen Cloud ervaring had, heeft ALTEN mij de kans gegeven om me verder te ontwikkelen als Cloud Engineer. Via o.a. trainingen, certificering en de nodige zelfstudie heb ik mij deze nieuwe rol eigen weten te maken. Bij één van onze klanten kon ik vervolgens een ‘learning on the job’ traject volgen. Dit alles heeft mij geholpen om deze stap te nemen.” Wat is er zo leuk / uitdagend aan het zijn van Cloud engineer?

“Het leuke aan mijn huidige rol is dat het heel afwisselend is. Elke dag is weer anders. Het ene moment is er een database issue en vervul je de rol van database administrator. Het andere moment gaat er iets mis op een virtuele server en ben je een systeembeheerder. Weer een ander moment houd je je bezig met hoe je een uitbreiding op het platform het beste kunt implementeren in de Cloud. En gelukkig is er ook nog genoeg tijd over om bezig te zijn met hetgeen ik het leukste vind: het schrijven van code. Voor verschillende doeleinden moet code of functies worden geschreven die vervolgens in een container of serverless omgeving komen te draaien. Het programmeren gebeurt hoofdzakelijk in Python.”

Aan welke opdrachten heb je inmiddels gewerkt?
“Ik heb me in de afgelopen jaren met een reeks verschillende opdrachten beziggehouden, hoofdzakelijk gerelateerd aan het binnenhalen van data en het opslaan van data in de datalake.

Recentelijk heb ik bijvoorbeeld gewerkt aan een serverless database validatie oplossing in de Cloud. Deze valideert of de bron data en de data in de datalake wel met elkaar overeenkomen. Deze oplossing moet verschillende database types ondersteunen, aangezien de bron data in verschillende database types is opgeslagen. Bijvoorbeeld MySQL of Oracle of zelfs Mainframe. Met Infrastructure as Code wordt de serverless oplossing vervolgens gedeployed in AWS.

Daarnaast ben ik ook bezig geweest met een tool die persoonsgevoelige informatie detecteert in de datalake en daarover rapporteert. En ik heb gewerkt aan een serverless oplossing voor het binnenhalen en valideren van files.”

Wat zou je toekomstige Cloud Engineers willen meegeven? Het je tips?
“Aarzel niet wanneer je aan het begin van je carrière staat of toe bent aan een nieuwe uitdaging en een functie in de Cloud voorbij ziet komen. Grijp die kans! Alhoewel de functie best wel intensief is vanwege alle verschillende vraagstukken die voorbijkomen en je dan ook kennis van veel zaken moet hebben, krijg je er wel een dynamische en uitdagende job voor terug!”

Johan Slis
Cloud Engineer Wil je meer weten over het Accelerate Programma en zien wat het voor jou kan betekenen? Bekijk dan hier de vacature. Wil je meer lezen over onze collega’s, klik dan hier.