Graduate@ALTEN: Sheryl

Sheryl

Sheryl heeft voor haar studie Werktuigbouwkunde aan Fontys Hogelscholen in Eindhoven haar afstudeeropdracht ‘Smart Factory’ met succes afgerond bij ALTEN. Inmiddels is ze al een paar maanden in dienst als special design engineer bij een opdrachtgever van de unit Mechatronics. Ze vertelt hier graag over haar ervaringen als afstudeerder.

“Een vriend van mij was recruiter bij ALTEN en heeft me geïntroduceerd. Wat me opviel was de goede sfeer die er hangt. Er wordt echt rekening gehouden met de mensen die hier werken, of stagelopen. Natuurlijk was de opdracht zelf was ook heel uitdagend, omdat ik altijd wist dat ik iets met constructie wilde doen. Ik ben in het gehele traject heel goed begeleid door mijn begeleider maar eigenlijk staat iedereen voor je klaar als je hulp nodig hebt.”

Leerzaam en uitdagend
“Mijn opdracht maakte deel uit van het project ‘Smart Factory’. Dit is een grote assemblage machine bestaande uit 12 modules die met precisie blokjes op Lego auto’s kan zetten.

Voor mijn afstudeeropdracht heb ik een ‘precisie plaatsingsmechanisme’ ontworpen. Dit hield in dat ik een heel klein stalen frame kreeg waarin alle componenten of subsystemen geplaatst moesten worden. Ik heb het ontworpen; het is ook helemaal doorberekend en op die manier geverifieerd. Aan de hand van berekeningen en analyses heb ik hier mijn ontwerpkeuzes op gebaseerd. Het is helemaal uitgetekend en het grootste deel is in principe klaar om gebouwd te worden, maar dit viel niet binnen mijn scope.

Er zat veel uitdaging in de methode zelf. In een module moesten 1.000 blokjes opgeslagen kunnen worden. Deze moesten dan ook nog op de juist manier in beweging komen en geplaatst worden. Bij een Lego blokje heb je hele kleine toleranties, je moet er rekening mee houden dat alles heel precies opgebouwd wordt, qua constructie. Als iets maar een beetje afwijkt, dan kan dit grote gevolgen hebben. De opdracht was heel uitdagend, want behalve het frame lag er verder niks vast. Ik kon en moest dus zelf veel keuzes maken over de aanpak. Dat maakte het onderzoek extra interessant. Er was niet echt een kant en klare oplossing, ik moest het allemaal zelf bedenken, berekenen enz. Ik ben trots op het resultaat, ondanks dat het niet echt gebouwd is, helaas.

Qua persoonlijke ontwikkeling heb ik geleerd dat ik, naast machinebouw wat ik heel leuk vind, contol engineering, oftewel de aansturing, ook heel interessant vind. Tijdens mijn opleiding was dit niet echt naar voren gekomen, maar door het toe te passen tijdens mijn afstuderen, is daar verandering in gekomen. Waar ik ook achter ben gekomen is waar ik goed en minder goed in ben. Ik ben bijvoorbeeld best goed in het onderbouwen van mijn keuzes. Iets minder goed ben ik om secuur en precies te zijn met kleine constructiedetails. Terwijl dit juist heel belangrijk is. Maar, nu ik dit weet, let ik er juist extra goed op.”

Consultancy
“Na mijn afstuderen had ik verschillende mogelijkheden om uit te kiezen, maar ik heb besloten om bij ALTEN te blijven. Dit was geen moeilijke keuze. Ik heb hier gewoon een heel goed gevoel bij; ik kende de mensen al en de sfeer is goed. En het werk als consultant is afwisselend, omdat je op verschillende plekken wordt ingezet. Zo kun je snel je kennis ontwikkelen en kom je er tegelijkertijd beter achter wat je wel en niet wilt qua werkgebieden. Als je net bent afgestudeerd weet je dit allemaal nog niet. Consultancy is een goede manier om daarachter te komen. Je doet veel ervaring op met verschillende rollen bij verschillende bedrijven. Ik werk nu bij een internationaal opererende onderneming die transportsystemen voor interne logistiek levert. Hier werk ik op verschillende projecten. Je ziet en leert zo heel veel en dat vind ik belangrijk.”

Sheryl van Duijnhoven Wil je meer weten over welke mogelijkheden ALTEN jou kan bieden op het gebied van de Smart Factory of andere afstudeerprojecten? Klik dan hier.
Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier.