Project@ALTEN: Slaaprobot

Slaaprobot
, ,

Wouter werkt sinds juni jl. bij ALTEN als Technical Consultant. Voor zijn eerste opdracht bij ALTEN heeft hij gewerkt aan een slaaprobot, die de ademhaling van iemand met slaapstoornissen, synchroniseert. “Je draagt echt bij aan het oplossen van een probleem.”

“Ik heb gewerkt voor een startup, ontstaan uit een project van de TU Delft, die een slaaprobot heeft ontwikkeld. Deze slaaprobot synchroniseert de ademhaling. Zo kunnen mensen met slaapproblemen hun ademritme aanpassen en beter in slaap komen.

In de slaaprobot zitten meerdere sensoren, die o.a. de acceleratie meten. Zo weet je hoe iemand ligt en hoe ze de robot vasthouden. Je meet dan o.a. ook hoe iemand ademhaalt. In de robot zit een klein motortje dat de ademhaling nabootst. Dat motortje krijgt signalen van hoe hard en hoe diep het moet ‘ademhalen’ op basis van de persoon die het vasthoudt.”

Heel veel data

“Toen ik hier begon, was er heel veel data beschikbaar die uit de sensoren van de robot kwam. Echter, het bleek heel lastig om uit al deze data de daadwerkelijke ademhalingen te detecteren. Er was veel ruis. Wanneer iemand een beetje aan de robot schudde, konden de sensoren dit al voelen en werden andere zaken, dan alleen de ademhaling, gemeten. Dat maakte het onduidelijk wanneer het precies om de ademhaling ging of dat het iets anders was.

Voordat ik bij het project betrokken werd, heeft een collega zich beziggehouden met de data-analyse; Hoe kunnen we de data filteren en welke filters kunnen we daar het beste voor gebruiken. Filteren is het ‘schoonmaken’ van de data. Door de ruis zo veel mogelijk uit de data te halen, kun je gaan werken met de daadwerkelijke, relevante data. Zo kun je ontdekken wat de ademhalingsdata is.

Vaak gebruiken bestaande softwarepakketten veel externe code om te filteren, maar op een embedded system wil je alles klein, simpel en efficiënt hebben. Daarom heb ik een compact standalone C++ filterpakket ontwikkeld, zonder afhankelijkheden buiten de standaard C++ implementatie. De data-analyse heb ik gebruikt als basis voor de implementatie van het algoritme dat draait in de robot. Daarna maakte ik de echte uitwerking voor hun embedded system, de slaaprobot.”

Positief
“Ik heb Computer Science gestudeerd aan de TU Delft, dus qua filteren en het maken van software was er wel een match. Voor wat betreft het werken met C++ had ik nog niet veel werkervaring. Dit heb ik me eigen moeten maken. Dat maakte wel dat dit een hele leuke en leerzame opdracht was.

Wat ik vooral interessant vond aan deze opdracht was dat de opdracht op zich niet zo heel groot was. Zo heb ik alles van A tot Z meegemaakt. Ik heb bij mijn eerste opdracht dus eigenlijk al een heel softwarepakket gemaakt. En je draagt ook echt bij aan het oplossen van iemands probleem, dat maak het extra leuk en uitdagend. Je helpt er echt mensen mee. Wanneer je een klein onderdeel van een heel groot geheel bent, maak je maar een klein stukje mee, dat is toch anders.

Dat soort dingen maakt het werken als consultant heel leuk. Het is supergevarieerd en wat je doet is ook heel zichtbaar. Je ziet letterlijk welk resultaat je hebt opgeleverd. Dat is vooral aan de hardware kant zo, waar ik ook in geïnteresseerd ben. Die combinatie is bij ALTEN heel goed mogelijk.”

Wouter Zirkzee
Technical consultant

Wil je weten welke interessante projecten ALTEN jou kan bieden? Kijk dan hier Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier.