Projectleider@ALTEN: Menno

Menno
,

Menno werkt sinds augustus 2020 bij de unit Mechatronics in Eindhoven. Maar hij is al langer bekend met ALTEN, want tijdens zijn Master ‘Automotive Technology’ aan de TU/e is hij begonnen als stagiair. Momenteel werkt hij op twee projecten in een gecombineerde functie. Naast Robotics Engineer is hij namelijk ook Projectleider. In dit interview vertelt hij hoe hij van stagiair projectleider is geworden. 

“Ik heb eerst bij ALTEN stagegelopen en daaropvolgend ook binnen ALTEN mijn afstudeeropdracht voltooid. Ik heb onderzoek gedaan naar de kenmerken van een objectdetectie- en trackingnetwerk, en welke aanpassingen aan dit netwerk nodig zijn om realtime objectdetectie te realiseren op een embedded systeem, zoals bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Hiervoor zijn bestaande neurale netwerken opnieuw getraind en geoptimaliseerd zodat ze kunnen worden ingezet voor Automated Guided Vehicles (AGV’s), die vaak minder rekenkracht hebben en rekening moeten houden met een beperkte batterij.”

Op welk project ben je nu werkzaam?
“Momenteel ben ik op twee projecten ingezet. Het eerste is bij een bedrijf dat zich richt op het maken van kaarten voor navigatiesystemen en ontwikkeling van software voor zelfsturende auto’s. De kaarten worden manueel getest wanneer ze zijn ingeladen in een navigatiesysteem. Dit doen ze om gegevens te valideren en zo een betere en nauwkeurigere dienstverlening te garanderen. Ze willen ervoor zorgen dat de kwaliteit van de kaart voldoet aan de eisen van de klant; ook wanneer deze is ingeladen in een navigatiesysteem.

Manueel testen kost heel veel tijd, denk hierbij bijvoorbeeld aan het invoeren van duizenden start -en eindadressen om te controleren of de aangegeven kilometers kloppen. Dit proces is geautomatiseerd met robots en ALTEN is gevraagd om de software te onderhouden en te verbeteren, zodat in de toekomst alle manuele testen geautomatiseerd kunnen worden.

Het andere bedrijf waar ik ben ingezet ontwikkelt, produceert, monteert en installeert wereldwijd (massa)fabricage equipment voor een breed scala aan markten. Ik werk hier met name aan een bètaversie van een bladsnijrobot. De bètaversie zal worden verspreid onder een selecte groep telers voor een gebruikerstest waarbij feedback gegeven kan worden.”

Wat is jouw rol binnen deze projecten?
“Naast de werkzaamheden als Robotics Engineer voor onze klanten, ben ik ook gevraagd om meer projectleiderstaken op te pakken. Als Projectleider houd ik de uren bij van de consultants, maar ook de offertes en de projectplannen gaan via mij. Daarnaast leid ik iedere twee weken de sprint teammeeting waarin we bespreken wat we gedaan hebben en welke acties er nog open staan.

Ik ben het aanspreekpunt naar de klant toe. Bij één van mijn projecten heb ik heel nauw contact met de directeur. Dit werkt erg prettig, want je kunt heel snel schakelen. Ik ben tevens aanwezig bij alle progress meetings. Ik zorg ervoor dat afspraken worden nagekomen en deadlines worden gehaald.”

Hoe heeft ALTEN je hiermee geholpen?

“Vanaf het begin heb ik aangegeven wat mijn ambities zijn. Ik wilde graag eerst een paar jaar werkzaam zijn als engineer en daar veel van leren. Daarna wilde ik eventueel de stap maken naar een rol met meer verantwoordelijkheden. Maar die stap is al veel eerder genomen, namelijk na 7 maanden al.

Naast mijn werk als engineer, kreeg ik coaching on the job om richting het projectleiderschap te gaan. Dit begon met zo’n 2 uur per week coaching en begeleiding van collega José Perez en dat ongeveer zeven weken lang. Hij heeft veel ervaring als Project Manager, Product Owner en People Manager. Zodoende kon hij mij goede tips geven over bijvoorbeeld templates, project- en risicoplannen, Scrum en Agile.

Hij heeft mij ondersteund bij het opstellen van een goed projectplan, inclusief risicoanalyse en een plan van aanpak. Het leuke was dat ik het geleerde direct in de praktijk kon toepassen.

Verder heeft het ALTEN Delivery Center (ADC; interne projectorganisatie van ALTEN, red.) diverse templates voor het opstellen van verschillende plannen. Dit waarborgt een eenduidige manier van werken. Dat is heel handig wanneer je het project overdraagt aan iemand anders of wanneer een collega op zoek is naar bepaalde informatie over het project.

Het coaching traject is inmiddels afgerond, maar het is fijn dat er altijd mensen voor je klaar staan. Ik rapporteer bijvoorbeeld aan de ADC-manager Zuid, Jan Borstrok. Met hem bespreek ik regelmatig wat we hebben gedaan, wat er nog loopt en of er nog kritische zaken zijn die we met de klant moeten bespreken. Verder krijg ik ook ondersteuning van Bernard Venemans, ADC-manager West. Hij helpt mij vooral met het uitvoeren van de methodes die ALTEN gebruikt.”

Welke skills heb je nodig als Projectleider?
“Als Projectleider heb je goede sociale skills nodig, maar moet je ook direct durven zijn. Soms gaan de dingen niet zoals ze gepland zijn en dat moet je dan met elkaar kunnen bespreken. Daarnaast moet je planmatig kunnen werken en deadlines kunnen bewaken. Maar ook kunnen rationaliseren wanneer iets niet volgens plan verloopt.”

Wat zijn je ambities?
“Ik wil voorlopig nog zeker in de techniek blijven werken, dit wil ik nog niet loslaten. Het meest ideale zou zijn als ik techniek zou kunnen combineren met een job als Projectleider, Technisch Manager of Business Manager. Maar, voorlopig wil ik graag blijven meewerken aan het ontwikkelen van een product en daar veel van leren. Die connectie vind ik erg belangrijk. Dat is wat ik nu ook zo leuk vind bij de opdrachten waar ik aan werk: de combinatie tussen engineering en projectleiderschap.”

Menno Nijssen Wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn bij ALTEN? Klik hier. Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier.