Project@ALTEN: SPEXOne

SPEXOne
, ,

Zowel Anna als Gokhan hebben voor SRON aan een zeer interessant project gewerkt: SPEXOne. Dit is een spectropolarimeter die gelanceerd zal worden op NASA’s satelliet PACE, samen met andere instrumenten. Anna heeft van april 2019 tot december 2020 voor dit project gewerkt en Gokhan heeft hier gewerkt van december 2020 tot maart 2021. Beiden hebben genoeg te vertellen over dit ‘ruime’ project. In dit dubbelinterview vertellen beide consultants alles over hun werkervaring. Kun je een beschrijving geven van het bedrijf waar je gewerkt hebt? Anna: “Het SPEXOne project is een gezamenlijk project van SRON en Airbus Defence and Space Nederland. Voor het project heb ik fulltime gewerkt bij het ruimtevaartbedrijf in Leiden. Hier zijn alle medewerkers zeer gepassioneerd en deskundig op het gebied van ruimtevaart. Het was voor mij heel motiverend om hun passie voor het vak te zien, die werkte aanstekelijk.”

Gokhan : “Ik heb ook gewerkt op het project voor SRON. Zij houden zich bezig met de ontwikkeling van geavanceerde technologie in ruimte-instrumenten. De ontwikkelde technologie gebruiken ze voor astrofysisch, aardwetenschappelijk en exoplanetair onderzoek. Als nationaal expertise-instituut adviseert SRON de Nederlandse overheid en draagt bij aan de nationale bijdrage met betrekking tot de verkenningen op ruimtevaart-gerelateerde wetenschapsgebieden.”

Kun je wat meer vertellen over het project?

Anna : “SPEXone is een spectropolarimeter die samen met andere instrumenten gelanceerd zal worden op NASA’s satelliet PACE. Het is bedoeld om informatie te verzamelen over de in de atmosfeer aanwezige aërosolen, die nog niet volledig zijn bestudeerd. De verzamelde gegevens zullen vervolgens worden gebruikt voor klimaatonderzoek in de toekomst, dus de reikwijdte van het project is zeer nobel. In dit project komen meerdere disciplines samen, dus het team was vrij groot en divers.”

Gokhan : “Het bedrijf wil een ruimte-instrumentatie-apparaat aan NASA leveren voor het meten van deeltjesdichtheid in de ruimte, dat data-acquisitie aan boord heeft waarbij een geavanceerd embedded systeem wordt gebruikt. Mijn focus in het project lag op de implementatie van toepassingsfirmware op de SDRAM van het systeem, die tot dan toe op de flash van de CPU draaide. Ons team was in staat de applicatie op SDRAM te draaien met de aanpassing van de softwarestructuur en de implementatie van een CPU-specifieke bootloader. Tot slot leverden we alle relevante tests, zodat ze konden testen of alles werkte en de code betrouwbaar was.”

Wat hield je dagelijkse werk in?
Anna : “Ik was verantwoordelijk voor het softwaretesten van de instrumentcomputer (ICU): verifiëren of de gegevens die het instrument produceert correct worden doorgegeven aan het ruimtevaartuig en of het instrument alle bewerkingen kan uitvoeren waarvoor het bedoeld is. Dit hield in dat testprocedures werden opgesteld, uitgevoerd en gerapporteerd. In juni 2020 kreeg ik de rol van Operations Engineer bovenop de al bestaande rol van software-tester. Hierdoor kon ik het instrument meer in detail leren kennen (zowel software als hardware). Aan het einde van mijn opdracht was ik verantwoordelijk voor het schrijven van de gebruikershandleiding van het instrument, met daarin alle informatie over het gebruik van het instrument en wat te doen in geval van storingen.” Gokhan : “Mijn dag begon meestal met het bespreken van verdere stappen die genomen moesten worden. De rest van de dag gebruikte ik voor het plannen van de eisen en het realiseren ervan. Helaas was er maar één echt werkend apparaat dat met meer mensen gedeeld moest worden. Dit betekende dat we op sommige dagen langer nodig hadden om het apparaat te debuggen en functies aan de firmware toe te voegen.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging?
Gokhan : “De grootste uitdaging die ik tegenkwam was de beschikbaarheid van het echte apparaat om op te werken om de firmware voor te bereiden.” Anna : “De eerste paar maanden waren erg uitdagend voor mij omdat ik veel nieuwe informatie kreeg (vooral veel afkortingen), dat was nodig voor mij om het team bij te benen. Na de eerste periode van kennismaking met het project kon ik veel beter presteren. Naar het einde van het project toe, toen ik meer verantwoordelijkheden had, voelde ik soms druk om binnen bepaalde termijnen resultaten te leveren en moest ik heel hard werken om die te bereiken. Ik zou zeggen dat dat een goed soort uitdaging was, die me de laatste maanden gestimuleerd en productief hield.”

Wat vond je het leukste aan het project?
Gokhan : “Een bijdrage te hebben geleverd aan zo’n technologisch geavanceerd project dat in de ruimte zal worden uitgevoerd.” Anna : “Omdat ik een vrij consistente tijd voor het project heb gewerkt, vond ik het geweldig om te zien hoe het instrument tot stand kwam, beginnend met wat lenzen en spiegels voor het mechanische deel en een paar breadboards voor het digitale deel, en eindigend bij een volledig functionerend instrument dat digitale beelden van hoge kwaliteit kan produceren. Elk klein onderdeel van het instrument vereiste de expertise van veel ingenieurs met verschillende achtergronden, en ik was onder de indruk van hoe ieders bijdrage van vitaal belang was voor het welslagen van het project.”

Lag het project in lijn met jouw verwachtingen?
Anna : “Dit project was erg interessant voor mij, aangezien ik een achtergrond als lucht- en ruimtevaartingenieur heb. De meeste onderwerpen waren nieuw voor mij, aangezien ik geen ruimtevaarttechniek heb gestudeerd en de instrumentensector vrij specifiek is. Desalniettemin vond ik wat we deden erg stimulerend en uitdagend op een positieve manier. Ik wist niet wat ik van het project kon verwachten aangezien het mijn allereerste opdracht als consultant was, dus ik heb vooral geleerd door onderweg te doen. Natuurlijk hebben bepaalde vakken die ik op de universiteit heb gestudeerd me geholpen om de gebruikte disciplines in het project beter te begrijpen (elektrische en thermische engineering bijvoorbeeld).” Gokhan : “Ik heb een achtergrond in beeld- en signaalverwerking, en ik heb na mijn studie aan embedded projecten gewerkt, wat me erg geholpen heeft bij de opdracht. Mijn Business Manager had me vooraf geïnformeerd over het project en ik stond te popelen om de uitdaging aan te gaan.”

Wat vind je van je werk als consultant in het algemeen?
Gokhan:  “Als consultant vond ik het project erg interessant aangezien het een probleem aanpakt in een geavanceerde applicatie bedoeld voor een satelliettoepassing. Ik heb ook veel geleerd van het project. Voorafgaand aan het project was ik niet bekend met alle details van ingewikkelde bootloaders voor een MPU. Tijdens het project heb ik veel nieuwe dingen geleerd over low-level programmeren.”

  Anna : “Ik ben tevreden over het werk dat ik tijdens dit project heb gedaan. Ik kreeg veel nieuwe informatie, programmeertalen, software en tools voorgeschoteld en ik kon me vrij snel aanpassen aan de manier van werken, waarbij ik elke dag iets nieuws leerde. Ik denk dat het een geweldig project voor me was waarin ik veel heb kunnen groeien; zowel als tester en als operations engineer, en ik weet dat mijn team ook tevreden was over mijn werk, zo bleek uit de eindevaluatie van de klant.”

Ben jij geïnteresseerd in welk interessant project ALTEN jou kan bieden? Klik dan hier .

Wil jij meer weten over de ruimtevaartprojecten waar ALTEN bij betrokken is, klik dan hier