In the Spotlight: Xiomara

Xiomara

Xiomara Menke werkt sinds april 2020 bij ALTEN als Sales Administrative Officer. Tijdens haar studie ‘Officemanagement’ heeft ze stagegelopen bij de Stichting ‘B for You’. En daar werd haar hart gestolen. Waarom en wat ze nu nog bij de Stichting doet, lees je hier …

Stichting B for You ’ wil dat kinderen ontdekken waar ze goed in zijn, hun plekje vinden in de maatschappij en plezier hebben in het leren van nieuwe dingen. Ik vind dat een heel erg mooi doel.

Sinds oktober 2020 ben ik dan ook via de stichting mentor voor twee kinderen (mentees) die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken, met name op het gebied van taalontwikkeling. Er wordt een match gemaakt op basis van wederzijdse interesses, persoonlijkheid en de punten waar er extra aandacht voor gewenst is. Dit kan heel breed zijn, van sport en creativiteit tot het bouwen van dingen. Maar ook het geven extra hulp met school of het leren om zelfverzekerder te worden.

In het kort zijn er verschillende programma’s met verschillende focus binnen de stichting:

  • Benefits for Kids is voor kinderen van ongeveer 6 t/m 13 jaar
  • Benefits for Girls gericht op tienermeiden
  • Mentoren 010 is gericht op kinderen met een verblijfsvergunning.

Bij Mentoren 010 zie je vaak dat het grote gezinnen zijn. En omdat het voor de kinderen die Nederland niet goed kennen best spannend of eng kan zijn om 1 op 1 een mentor te krijgen, delen ze in een aantal gevallen een mentor. Overigens ben je nooit mentor van meer dan 2 kinderen, omdat aandacht verdelen onder meer dan 2 kinderen gewoon heel erg moeilijk is. En elk kind verdient aandacht.”

De meiden

“Ik zit nu bij het programma mentoren010. Normaal gesproken ben je mentor van één kind. Mij werd gevraagd of ik 2 zusjes onder mijn hoede kon nemen. Eén van de twee meiden is heel verlegen en het leek me voor haar fijner om dit traject samen met haar zusje in te gaan. Mijn mentees komen uit Syrië en kennen de Nederlandse cultuur en Nederland niet heel erg goed. Zij zijn aangemeld omdat ze meer over Nederland willen leren en de taal beter willen leren spreken.

Elke twee weken spendeer ik een paar uur met de kids. Dit is gedurende een periode van ongeveer 9 maanden tot een jaar. Ik vind het echt heel leuk om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen in de tijd die ik met ze spendeer. En ik kan echt ontzettend veel met ze lachen. Ik doe eigenlijk gewoon heel veel dingen die ik leuk vind met de meiden. En tussen het leuke dingen door, leren we heel veel van elkaar. Rond oud en nieuw heb ik ze bijvoorbeeld kennis laten maken met oliebollen, die hadden ze nog nooit op.

De uitdaging zat de afgelopen tijd in het doen van dingen in coronatijd. Maar, dat vraagt ook wel weer een bepaalde creativiteit, die ik anders niet nodig zou hebben. En als ik het even niet meer weet, dan komen ze zelf wel met leuke ideeën.

Inmiddels hebben ze mij een aantal Arabische gerechten geleerd. We zijn ook gaan schaatsen in de winter, we hadden net geluk dat het kon met de maatregelen. Ik help de oudste af en toe met school, het helpt haar om hetzelfde verhaal op een rustiger tempo te horen. Met de jongste dans ik in de woonkamer. Met zijn drieën leren we nu een nieuwe taal via Duolingo, we hebben er een wedstrijdje van gemaakt wie het snelst een nieuwe taal kan leren. Met die app kun je dat heel goed bijhouden.

Vorige week zijn we gaan trampolinespringen bij Jump 010. Verder willen ze graag nog een keer naar Keukenhof en ik ben van plan om met ze naar het strand te gaan. Ze hebben het strand nog nooit gezien omdat ze ver van de kust woonden.”

Echte aanrader!
“Ik vind het heel fijn om dit via de stichting te doen. Voordat je begint word je eerst heel goed voorbereid op het traject.  Ik heb een informatiebijeenkomst gevolgd, een intake gedaan en trainingen gevolgd. Ik kan de stichting altijd bellen als ik vragen heb of ergens tegenaan loop. Ik vind het een fijn idee dat ik altijd ergens terecht kan met vragen.

Ik kan iedereen aanraden om dit te doen. Ik deel nu mijn kennis en enthousiasme zonder er iets voor terug te vragen, wat altijd een goed gevoel geeft. Maar ik leer er zelf ook heel veel van. Bijvoorbeeld hoeveel impact speciale aandacht kan hebben op een ander persoon. Maar ook dat wat voor mij normaal en vanzelfsprekend is, zeker niet voor iedereen geldt.”

Net als Xiomara ook het verschil maken?
Denk je dat jij ook het verschil kunt maken in het leven van een kind? En wil je hier een bijdrage aan leveren? Meld je dan aan via https://stichtingbforyou.nl voor de informatiebijeenkomst. Je kunt ook een mailtje sturen via info@stichtingbforyou.nl met in het opmerkingenveld ‘informatiebijeenkomst’.

Let op, Stichting B for You is wel gericht op Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland, dus als je wat verder weg woont hou dan rekening met reistijd.

Xiomara Menke
Office Manager Debiteuren

Meer blogs lezen over collega’s die zich inzetten voor een ander? Lees het hier