Project@ALTEN: innovative network research

Sanne
, , ,

Sanne is, na haar afstudeeropdracht te hebben afgerond voor de opleiding Network & Systems Engineering aan de Haagse Hogeschool, in dienst gekomen bij ALTEN. Inmiddels werkt zij als Junior Scientist op een opdracht bij een bedrijf dat zich richt op onderzoek naar de nieuwste technologieën en innovaties. Hier worden o.a. prototypes ontwikkeld, moeilijke vraagstukken opgelost en wordt er gewerkt aan vernieuwingen die de bestaande technologie verder kunnen helpen. Lees hier haar verhaal. Dagelijkse werk
“Mijn werk bestaat uit verschillende projecten, waarbij het werk varieert van programmeren tot het schrijven van adviesrapporten en het uitvoeren van onderzoeken. Ik kan zelf

kiezen wanneer ik aan een project werk, zolang ik goed bijhoud hoeveel uur ik per week aan dat project heb gewerkt. Dit maakt het werk heel afwisselend en kan ik werken aan projecten wanneer dat het beste uitkomt. Als bijvoorbeeld software aan het compileren is, werk ik ondertussen even aan een ander project. Ik werk zelf graag op deze afwisselende manier, maar je kunt ook kiezen om op vaste tijden aan de projecten te werken – whatever works best for you.

Het kan voorkomen dat je voor de projecten ook bijzondere werkzaamheden moet verrichten, zoals het reizen naar externe locaties om bijvoorbeeld een prototype uit te testen. Ook kan het voorkomen dat je voor projecten naar het buitenland moet. Ik ben zelf onder andere naar Berlijn gegaan voor een cursus en naar de US voor een internationale meeting. Dit verschilt natuurlijk per project en er zijn genoeg projecten waar je helemaal niet hoeft te reizen. Ik heb dus geluk met de projecten waar ik aan meewerk.”

Opleiding
“Tijdens mijn opleiding vond ik de projecten met softwareontwikkeling leuker dan de netwerk-gerelateerde projecten. Deze opdracht is binnen de netwerkafdeling en ik had daarom verwacht dat ik vooral routers zou configureren en protocollen zou toepassen. Maar tot mijn verrassing bleek dit niet zo te zijn. Naast het ‘traditionele’ netwerken zijn er namelijk veel andere werkzaamheden te verrichten, zoals het uitvoeren van onderzoek en het ontwikkelen van simulaties en prototypes. Deze opdracht sluit daarom onverwachts goed aan op mijn interesse en mijn opleiding.”

Horizon verbreden
“Bij deze opdracht kijk je altijd vooruit – je werkt aan vooraanstaande onderzoeken en je bent altijd bezig met de toekomst. Soms zie ik zelfs resultaten van projecten waar ik aan meegewerkt heb in de media. De onderwerpen van de verschillende projecten zijn heel interessant en lopen zeer uiteen. Van het ontwikkelen van de nieuwste radio-technologieën tot onderzoek voor militaire doeleinden. Zo leer je binnen één opdracht toch verschillende werkvelden kennen en kun je je horizon verbreden.

Wat ik ook leuk vind aan het werken aan verschillende projecten, is dat je ook met veel verschillende mensen samenwerkt. Binnen een afdeling werk je in een groot team waar je veel van elkaar kunt leren. Bij een aantal projecten werk je ook samen met andere afdelingen, bedrijven en werkvlakken, en leer je mensen kennen met andere technische achtergronden en perspectieven .

Je hebt hier veel mogelijkheden om door te groeien en je krijgt veel vrijheid om je te ontwikkelen en te richten op je interessegebied. Ik weet zelf momenteel nog niet precies welke richting ik op wil, maar omdat ik hier de ruimte krijg om verschillende rollen tegelijk te vervullen krijg ik meer de mogelijkheid uit te vinden wat bij mij past.

Kortom, ik krijg genoeg ruimte om te ontdekken waar mijn krachten liggen en welke functies het beste bij mij passen. En dat terwijl ik meewerk aan hele bijzondere projecten.”

Uitdaging
“De variatie en afwisseling van projecten kan echter ook uitdagend zijn . Je krijgt bijvoorbeeld de vrije hand in je tijdsindeling. Je moet dus goed kunnen prioriteren en zelf bijhouden of er een goede balans is tussen de werkzaamheden die je doet. Dat vond ik in het begin best lastig, maar, na verloop van tijd gaat dat steeds beter.  

Ik ben ook zelf verantwoordelijk voor het vinden van projecten binnen deze opdracht. Je moet dus wel comfortabel zijn om op mensen af te stappen. Er wordt verwacht dat je initiatief toont en een proactieve houding hebt. Als je graag aan een project wilt meedoen, moet je daar zelf achteraangaan en projectleiders benaderen. Hier heb ik zelf geen probleem mee, maar ik kan me goed voorstellen dat dit een extra uitdaging kan zijn.

Eén van de grootste uitdagingen is de inhoud van het werk. Er worden veel grote uitdagende vraagstukken behandeld en het werk is heel innovatief. Je beantwoord vragen waar de oplossingen nog niet voor bestaan, zodat je écht creatief en out-of-the-box gaat denken.”

Werken als consultant
“Een voordeel om vanuit ALTEN bij deze opdracht te werken, is het hebben van een heel netwerk aan collega’s waarmee je kennis kunt uitwisselen. Als consultant heb je allemaal extra mensen om je heen die mogelijk net het antwoord weten op een vraag. Of ze hebben al eens met een nieuwe techniek of platform gewerkt waar ik nog geen ervaring mee heb. Zeker bij een opdracht die zo afwisselend is als deze, kan het met de vele onderwerpen handig zijn om deze hulplijn te hebben.

Daarnaast biedt het werken bij ALTEN meer mogelijkheden voor leuke activiteiten en gezelligheid , naast het gebruikelijke werk. Regelmatig worden social events en andere activiteiten (borrels, kennisavonden, etc.) georganiseerd. Zo ben ik een keer meegegaan op een reis naar een informatieve conventie in Brussel en stond een wintersportreis op de planning. Dit is helaas niet doorgegaan, maar ondanks de bijzondere omstandigheden heb ik mijn ALTEN-collega’s toch veel online kunnen spreken en ze beter leren kennen.“

Sanne Thepass

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal en wil je weten welke mogelijkheden er voor jou zijn bij ALTEN? Kijk dan op onze website. Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier