Project@ALTEN: electric buses

electrical buses
, , ,

Taran werkt sinds november 2018 als Test Consultant bij de unit Technical Software in Eindhoven. Na zijn studie Mechatronica aan de Avans Hogeschool Breda is hij bij ALTEN in dienst gekomen. Hier kon hij direct de Test Masterclass volgen, zodat hij zich de kneepjes van het testvak eigen kon maken.  Momenteel werkt hij op een project bij VDL ETS, een bedrijf dat zich richt op innovatie ten behoeve van elektrische bussen.

Beproevings- en developmentafdeling
“Sinds maart 2019 werk ik aan een project bij VDL ETS, een bedrijf dat zich richt op het onderzoeken, ontwikkelen, protobouwen en testen van nieuwe mogelijkheden of concepten voor met name transport gerelateerde activiteiten. Het project waar ik aan werk heeft als focus de elektrische bussen die gebruikt worden in het binnen- en buitenland.

Momenteel ben ik werkzaam binnen de beproevingsafdeling die zich focust op het testen van de elektrische bussen. Het gaat hier om het uitvoeren van voertuigtesten tot het verzamelen van data met betrekking tot rijgedrag of klimaat binnen de bus.

Ik werk als Software Tester binnen een development team dat onderdeel is van de development afdeling. Deze afdeling schrijft software voor de veiligheid kritische systemen. Als team zijn wij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten op het voertuig en het oplossen van bevindingen die voortkomen uit de uitgevoerde testen. Mijn verantwoordelijkheden binnen het team variëren van het beschrijven van testen op laag niveau in het testproces, zoals functieblokken simuleren in een simulatiepakket, tot het beschrijven en uitvoeren van testen op hoog niveau, zoals op het voertuig.

Naast mijn werkzaamheden binnen het development team houd ik mij ook bezig met het testproces tussen de beproevingsafdeling en de development afdeling. Op wat voor manier worden de software en de documentatie overgedragen aan de beproevingsafdeling en hoe wordt er informatie teruggekoppeld over de bevindingen aan het development team. Door de informatiestromen te ondersteunen met behulp van tools of het introduceren van de juiste handvaten breng je de twee afdelingen bij elkaar. Zo bereik je een gezamenlijk doel; namelijk het opleveren van een goed eindproduct.”

Opleiding en werk
“Ik ben afgestudeerd in de richting Mechatronica aan de Avans Hogeschool Breda. En deze studie komt in mijn huidige project goed van pas. Ik ben dagelijks bezig met het valideren van embedded software en dat besloeg een groot deel van mijn opleiding. De kennis en methodes die ik daar heb opgedaan, geven mij een goede basis voor mijn dagelijkse communicatie binnen dit project.

Voor de testwerkzaamheden was ik voorbereid door de Masterclass Software Testen die was aangeboden door ALTEN. Tijdens de 2 maanden vol trainingen heb ik de juiste handvaten gekregen om mijn werkzaamheden op dit project uit te voeren.”

Plezier en uitdaging

“Ik ga altijd met plezier naar mijn werk, omdat ik dagelijks bezig ben met verschillende systemen waar software en hardware samen komen. Door grotere systemen op te delen in kleinere functies zijn we van begin tot eind bezig met het testen in verschillende fases van het softwareproces.

Het ene moment ben je bezig met het valideren van het inlezen van een sensor en het volgende moment met het valideren van het laadproces voor hoog voltage batterijen. Dat je als Software Tester bij dit gehele proces aanwezig bent en hierin een steentje kunt bijdragen, spreekt mij erg aan in het huidige project.

Als Software Tester ben ik continu bezig met het onderzoeken van waar de risico’s liggen en hoe we deze kunnen verminderen door de juiste testen uit te voeren. Daar ligt dan ook de uitdaging binnen dit project. Omdat we een samengesteld voertuig opleveren met verschillende systemen van meerdere leveranciers kunnen de risico’s op verschillende niveaus aanwezig zijn. Iedereen op de dezelfde lijn krijgen en de juiste personen samenbrengen om de risico’s in kaart te brengen kan dan ook een leuke uitdaging zijn.”

  ALTEN en consultancy
“Mijn dagelijkse werkzaamheden zijn op locatie bij de opdrachtgever. Maar als consultant bij ALTEN heb je altijd een bron van informatie ter beschikking die je ook kunt inzetten bij je project. De ervaring, kennis en bereidheid om te helpen van de ALTEN-collega’s is een groot pluspunt in het werk als consultant. Hier maak ik dan ook goed gebruik van. Ik leg regelmatig vraagstukken voor aan meer ervaren collega’s, om mijn opdrachtgever nog beter te kunnen helpen. Wat dat betreft ben ik nog jong en leer ik veel van hen. Ik hoop dat ik me over een paar jaar ook kan inzetten om op diezelfde manier mijn kennis en ervaringen te delen met verschillende klanten en ALTEN-collega’s.”

Taran Tai-Tin-Woei
Software Tester

Wil jij ook deelnemen aan de Test Masterclass, of heb je al ervaring in het testvak? Klik hier voor alle mogelijkheden die ALTEN biedt. Meer blogs lezen over projecten van ALTEN, klik hier