Project@ALTEN: Augmented Reality Experience

AR Experience
, ,

Na haar studie ‘Communication & Multimedia Design’ is Stephanie in 2017 in dienst gekomen bij ALTEN als UX-designer bij de unit Technical Software. Inmiddels is ze al bij een aantal projecten betrokken geweest. Momenteel werkt ze bij een innovatief project dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van een strandopruimrobot en daarbij horende AR-applicatie.

Let’s keep our beaches clean!
“Sinds juli 2020 ben ik werkzaam op het Project.BB. Dit is een project van TechTics om mensen bewust te maken van afval op het strand. Ze maken de robot .BB in samenwerking met de TU Delft. Deze robot kan klein zwerfvuil, zoals sigarettenpeuken, op het strand detecteren en oprapen. Uiteindelijk is het doel van het project bewustwording, mensen moeten worden uitgedaagd .BB te helpen door zelf hun eigen afval op te ruimen.

Als onderdeel van Project.BB creëerde ik met mijn projectteam van ALTEN een Augmented Reality (AR) experience. Eerst op een Android-mobiele telefoon en vervolgens op de AR nreal bril. Op basis van statistieken laten wij zien hoeveel afval mensen op het strand achterlaten, zelf al nadat gravers ‘s nachts het grotere strandafval op hebben geruimd. Gemiddeld rapen vrijwilligers van TrashUre HUnt in een zomer meer dan 30.000 peuken op. Nadat de app wordt geopend of de nreal bril op wordt gezet moet men zoeken naar de afvalberg. Na een korte intro is te zien hoe al het afval voor je neer valt met een counter van de aantallen. Vervolgens kan je een stuk afval selecteren en feitjes over dit type afval zien.

Op World Cleanup Day 2020 had Project.BB een stand op het strand hebben om de AR-applicatie, de robot gemaakt door de TU Delft en een video over het project te demonstreren.”

Projectleider en UX designer
“Bij dit project ben ik projectleider en UX designer. Als projectleider verzorg ik het klantcontact, hou ik het sprintboard bij, maak ik features, user stories en tasks aan, plan en bereid ik sprint reviews met stakeholders voor. Als UX designer hou ik mij bezig met het verfijnen van het concept, de flow van de gebruiker, interactie elementen, ontwerpen van 3D objecten in Blender en de gebruikersinterface.

Mijn opleiding Communication & Multimedia design sluit eigenlijk perfect aan op de rol UX designer. Ik gebruik nog dagelijks verschillende methoden die tijdens mijn opleiding aan bod zijn gekomen. Projectleider zijn is iets nieuws voor mij, maar het bevalt me erg goed. Planmatig, organisatorisch en communicatief ben ik vrij sterk wat als projectleider natuurlijk belangrijk is.”

Leuk en uitdagend
“In beide rollen vind ik de communicatie met het team, de stakeholders en de gebruikers altijd erg leuk. Het is mooi als je samen ergens enthousiast aan werkt en een mooi product kunt neerzetten. De reacties van personen die de app gebruiken, zijn ook prachtig. Ik verwacht dat dit met de nreal bril op helemaal het geval is. Daar moeten we alleen nog even op wachten.

Als projectleider lag de uitdaging in het omgaan met onverwachte situaties. Zo hadden we bijvoorbeeld de nreal bril in de 3 e week van het project verwacht. Uiteindelijk kwam deze een stuk later en dan moet je op een geven moment, zonder al te veel informatie over de levertijd, beslissen of je door blijft ontwikkelen voor nreal, of safe speelt en een app voor telefoon ontwikkeld om toch iets te kunnen laten zien voor de deadline.

Voor UX lag de uitdaging in het duidelijk overbrengen van de boodschap. Het getoonde afval ging over wat vrijwilligers oprapen nadat het strand al deels schoon is gemaakt door grote gravers, daarnaast zijn sigarettenpeuken nogal klein en dus minder goed te zien op de afvalberg. Je loopt dus het risico dat gebruikers denken “oh, slechts zo veel afval op het hele strand in 1 dag? Dat valt eigenlijk wel mee.” We hebben zit opgelost door een intro aan het filmpje toe te voegen waar de context uitgelegd wordt en een counter toe te voegen van de hoeveelheid afval.

Consultancy bevalt me goed, ik hou wel van afwisseling en vind het dus leuk om steeds aan iets anders te werken. Voor dit project hield ik mij bezig met berekeningen en simulaties van kogellagers, dus dit is weer iets heel anders.”

Wil je meer weten over dit project, kijk dan hier .

Stephanie Boks
UX Consultant

Ben je enthousiast geworden over dit project en wil je weten wat ALTEN voor jou kan betekenen? Kijk dan op onze site