Project@ALTEN: Datalake

, ,

Mark werkt al sinds oktober 2011 met veel plezier bij ALTEN in de unit Data&Analytics. Momenteel werkt hij als Data Engineer op een interessant datalake project bij één van Nederlands grootste verzekeringsmaatschappijen. Hij is o.a. het aanspreekpunt voor alle datalake gerelateerde vragen en daarmee de brug tussen het Data Engineering team en de business.

Project
“Sinds een jaar of twee ben ik werkzaam op diverse projecten bij één van de grootste verzekeringsmaatschappijen van Nederland. Momenteel werk ik als Data Engineer voor het team Analytics & Data science, maar ben ingezet bij het team Data Engineering. Kort gezegd is mijn opdracht dat ik ervoor zorg dat de data binnen de gehele organisatie ook beschikbaar komt voor de business. Het datalake is de centrale plek binnen de organisatie en hier haalt iedereen data en informatie uit.

Een Data Engineer is de persoon die ervoor zorgt dat de data, die opgeslagen is in het datalake, beschikbaar wordt gemaakt voor de gebruikers in de business. Zij gebruiken dit als input voor bijvoorbeeld modellen en rapportages die zij maken t.b.v. hypotheken, schadegevallen en andere verzekeringen. Dit is een hele brede rol; enerzijds ben je heel technisch bezig, zoals met Python, SQL of andere vormen van programmeren. Alhoewel, het ‘echte’ technische werk wordt gedaan door het Data Engineering team. Anderzijds ben je met de business aan het praten over de eisen en wensen die ze hebben voor een volgend model of rapportage.

Mijn kracht is vooral het uitzoeken welke data men nodig heeft en er vervolgens voor te zorgen dat het beschikbaar kan worden gemaakt. Dit houdt in dat ik de data analyseer die in op dat moment al in de modellen of rapportages gebruikt wordt en dan op zoek ga naar dezelfde of vergelijkbare data in het datalake. Verder ben ik verantwoordelijk voor het prioriteren van de informatievragen en zorg ervoor dat ze bij het Data Engineering team of Datalake team op de planning komen. Ik ben het aanspreekpunt voor alle datalake gerelateerde vragen binnen Analytics & DataScience en eigenlijk dus de brug tussen het Data Engineering team en de business.

Aan de andere kant ben ik aan het uitzoeken welke functionaliteiten er nog aan de pijplijn (die data van het datalake naar de business brengt) moeten worden toegevoegd. De functionaliteit uit de bestaande tools zijn nog niet altijd beschikbaar in de nieuwe tools die gebruikt worden. De nieuwe tools zijn AWS based (Amazon Web Services). Ik programmeer ze zelf niet, maar geef wel aan welke features we nodig hebben en aan welke specificaties deze moeten voldoen.”

Nieuwste technieken
“Wat het werk leuk en uitdagend maakt, is dat je bezig bent met de nieuwste technieken en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van bepaalde modellen die zelfs in het nieuws zijn geweest en prijzen hebben gewonnen; daar maak je onderdeel vanuit. We

lopen echt voor op veel andere organisaties en bedrijven.

Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van modellen om prijzen te bepalen die passend zijn voor de situatie van de klant, in plaats van generiek voor het gehele klantenbestand. Een prijs wordt bepaald door verschillende kenmerken, die op hun beurt weer bepalen of iets een hoog of een laag risico is. Daar worden vrij complexe modellen voor bedacht die één voor één concurrentiegevoelig zijn. Daarnaast, alles wat te maken heeft met privacy en data speelt daar een rol in, want je mag niet zomaar data van personen verwerken. Om daar oplossingen voor te bedenken is echt heel gaaf.

De technieken die we gebruiken zijn nog vrij nieuw en jong. Daar zitten dus nog wel eens haken en ogen aan. Het kost tijd om dat verder te ontwikkelen. En tegelijkertijd wil degene die de data nodig heeft, dit natuurlijk zo snel mogelijk tot z’n beschikking hebben. Ik zie de grootste uitdaging in alles naar tevredenheid en binnen de tijd op te leveren.”

Studie
“Qua techniek zie ik niet veel meer terug van wat ik tijdens mijn studie Bedrijfskundige Informatica heb geleerd, maar dat is ook goed. Er verandert zoveel in zo’n korte tijd, dat is niet meer te vergelijken. Wat ik vooral uit mijn studie Bedrijfscommunicatie heb meegenomen is hoe mensen met elkaar omgaan in de groep; dat is superinteressant. Bij veel bedrijven heb je verschillende type mensen. Dat zie je zelfs in bepaalde teams. Om elkaar te begrijpen moet je er tijd en energie insteken.”

Consultancy
“Ik ben mijn hele werkzame leven consultant geweest. Dit past heel goed bij mij. Toen ik bijna afgestudeerd was, heb ik mijn CV op Monsterboard gezet. Daar kreeg ik heel veel reacties op. Eén bedrijf had zelfs twee keer gereageerd, dus hen heb ik gebeld. Daar kon ik binnen 2 weken aan de slag. Dit was een consultancybedrijf, dus zo ben ik erin gerold. Maar, ik merk dat dit wel is wat ik zoek in een baan. Ik wil regelmatig iets nieuws ervaren, anders wordt het saai. Consultancy geeft veel flexibiliteit en ruimte om te groeien. Je hoeft niet te zitten wachten tot er iemand weggaat, zodat jij die plek kunt invullen. Als consultant kun je een andere opdracht aanvaarden, waar je weer nieuwe dingen leert en zo groei doormaakt. Ik zou niet anders willen!”

Mark Riemslag Baas
Data Engineer

Ben je enthousiast geworden door het verhaal van Mark en zou je ook als Data Engineer aan de slag willen bij ALTEN? Of heb je interesse in één van onze andere Data&Analytics functies? Kijk dan hier.