Project@ALTEN: All-round IoT oplossingen

Project@ALTEN IoT

Berend is in april vorig jaar als consultant gestart bij ALTEN nadat hij zijn studie Elektrotechniek tot een goed einde had gebracht aan de Hogeschool Rotterdam. Na het volgen van de ALTEN Masterclass kon hij al snel aan de slag bij Kuipers Electronic Engineering in Zwijndrecht. Dit paste precies in zijn straatje. Hier vertelt hij over zijn eerste opdracht dat te maken heeft met all-round IoT oplossingen.


Project
“Kuipers Electronic Engineering levert universele hard- en softwareoplossingen voor onder andere industriële Internet of Things toepassingen. Ik maak deel uit van het embedded team en ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de functionaliteiten voor de zogenaamde IMX200. Dit is een multifunctionele all-round intelligente IoT-oplossing met diverse toepassingen die snel te ontwikkelen zijn.

90% Van het product is algemeen toepasbaar. De overige 10% bestaat uit oplossingsspecifieke delen. Dit betekent dat je heel snel kunt schakelen en het product voor meerdere doeleinden kunt inzetten, of dit nou is voor het meten van vloeistofhoogtes, temperatuur, luchtvochtigheid of stroomverbruik. Er hoeft voor elke toepassing maar een klein gedeelte aangepast te worden.”

Techniek
“We werken met het MQTT protocol. Dit betekent dat de IMX200 berichtjes stuurt naar de broker en die stuurt het door naar de TMX hoofdpost. Dit zijn allemaal eigen producten. Dit serversysteem verzamelt alle data en verwerkt dit tot relevante informatie. Vervolgens komt het bij de eindklant in de vorm van bijvoorbeeld grafieken of Excel sheets, zodat het management hier op kan sturen. Overigens is alarmering ook mogelijk. Dit is een feature die het mogelijk maakt om aan de hand van gemeten data de gebruiker te alarmeren en actie te ondernemen.

Kennis
“Gedurende dit project heb ik voornamelijk gewerkt met de programmeertalen C++ en C. C++ is net weer even anders, dan C programmeren wat ik tijdens mijn studie heb geleerd.  Bij C programmeren moet je zelf aan heel veel dingen denken om de code goed te laten werken. Dat is bij C++ iets minder, maar dat wil niet zeggen dat het één makkelijker of beter is. Het heeft allemaal weer andere uitdagingen.”

Uitdagingen
“Natuurlijk gaat niet altijd alles in één keer goed wanneer je aan het ontwikkelen bent. Maar ik ben een heel positief persoon, dus ik zie dit niet als iets negatiefs. Als iets niet meteen lukt, ga ik uitzoeken hoe ik het kan verbeteren. Het kost alleen wat meer tijd om dingen uit te zoeken.

Wat ik bijvoorbeeld uitdagend vond, was het werken met modems. Dan werk je met mobiele netwerken en dat was nieuw voor mij. Modems zijn ingewikkeld en aangezien ik er nog niks vanaf wist, moest ik er echt induiken. Ik moest onder andere uitzoeken hoe het modem met de microcontroller (dit is de aansturing van de IMX200, red.) praat. Ik heb daarvoor collega’s ingeschakeld in combinatie met eigen research. Natuurlijk heb ik ook de datasheets doorgenomen. Daar staat alles in wat je moet weten. Een datasheet voor een modem kan soms wel 800 pagina’s bevatten. Die heb ik uitgeplozen en dan kom je erachter dat niet altijd alles klopt wat er staat. Maar, daar vind ik dan ook wel weer een uitdaging in.”

Eerste opdracht
“Dit is mijn eerste opdracht, dus dat maakt het extra uitdagend. Veel dingen zijn nieuw, maar iedereen is heel aardig en hulpvaardig. Er werken hier mensen met veel ervaring, dus daar leer je van. Ik maak onderdeel uit van een superleuk team met harde werkers, maar waar ook ruimte is voor een dolletje.

Kuipers Electronic Engineering is een middelgroot bedrijf. Ze doen heel veel in eigen huis, denk hierbij aan het ontwikkelen, produceren en testen van hardware en software, alsmede het onderhouden. Dus als engineer heb je best wat te zeggen hier. Dat maakt het leuk. Het is heel gevarieerd. Je zit niet de hele dag in een hoekje code te typen, je hebt ook regelmatig contact met klanten en leveranciers.

Het leuke is dat ik vanaf dag 1 betrokken ben bij dit project. Dus van scratch af aan begonnen. Dat is supertof. Ik kon al meteen helpen met ontwerpen en bouwen, kon kritische vragen stellen, enzovoorts. Ik heb het dus van A tot Z helemaal meegemaakt.

Ik heb inmiddels een aantal keer presentaties gegeven over het project en MQTT, omdat ik er heel enthousiast over ben. Dit was niet alleen intern bij de opdrachtgever, maar ook bij ALTEN. Daar heb ik mijn collega’s geïnformeerd tijdens de zogenaamde maandmeeting en op twee kennisavonden.”

Berend van Hoek
Embedded Consultant (IoT)

Ben je enthousiast geworden over dit IoT project en benieuwd welke uitdagingen ALTEN jou kan bieden? Check dan via deze link onze vacatures.