Project@ALTEN: Smart Glasses

Smart Glasses

Tamas werkt al ruim 4 jaar bij ALTEN als Technical Consultant. Hij heeft de opleiding Mediatechnologie aan de  Hogeschool Rotterdam afgerond met als minor Smart & Mobile. En laat dat nou goed matchen met zijn opdracht. Hij heeft namelijk meegewerkt aan het innovatieve ‘Smart Glasses’ project voor één van werelds grootste producenten van brillen.

“Het ‘Smart glasses’ project is zeker één van mijn meest memorabele projecten. Onze opdrachtgever was één van werelds grootste producenten van brillen, die voornamelijk op de achtergrond blijft en via verschillende grote internationale merken de marketingstrategie uitvoert. Aan de hand van een Europees innovatieproject is ALTEN Nederland gevraagd om de high level embedded software, native mobiele applicaties (Android/iOS) en het Cloud platform te ontwikkelen voor ‘Smart glasses’.”

Techniek
“De bril is ontwikkeld door een internationaal consortium. Het montuur is namelijk ontworpen en gemaakt in Italië; de sensoren, PCB’s en drivers zijn gemaakt in Zweden en de software is geschreven bij ons ALTEN Delivery Center in Nederland. Het idee van de bril is om slimme metingen te kunnen doen van gebruikers door bijvoorbeeld de hoeveelheid licht te meten of te controleren of een gebruiker niet te lang in een slechte houding zit. Via de applicatie geven wij notificaties voor waarschuwingen en laten wij de geschiedenis zien van wat de gebruiker ervaren heeft. Zo kunnen we de gebruiker ondersteunen bij een gezondere levensstijl.

Zelf ben ik voornamelijk bezig geweest met het ontwikkelen van de native Android en iOS applicaties. Ik heb de mogelijkheid gehad om beide applicaties van de grond af op te bouwen, zelf na te denken over architectuur, tooling, deployment en flow van modules binnen de applicatiestructuur. Ik heb ongeveer twee jaar samen met verschillende collega’s gewerkt aan het project. Daarna heb ik nog voor een korte periode onderhoud en support geleverd.”

Uitdagingen
“Zoals binnen elk project, zijn we tegen genoeg uitdagingen aangelopen! Voor mij was de grootste uitdaging om twee applicaties van nul op te bouwen, met veel interactie en communicatie met hardware en Clouddiensten. Daarnaast was het ook een pittige uitdaging om te coördineren tussen verschillende teams, in verschillende landen en met een andere werkcultuur. Hier hebben we uiteindelijk ook erg veel van kunnen leren binnen het team.“

Match

“Waarom ik dit project zo memorabel vind? Het project was een perfecte match met mijn opleiding. In mijn laatste jaar had ik ervoor gekozen om de minor Smart & Mobile te doen. De werkzaamheden waren erg leuk en pasten dus goed bij mijn leerdoelen en opleiding. Daarnaast was de vrijheid binnen het project en het internationale karakter ervan erg goed voor het ontwikkelen en professionaliseren van verschillende skills. Uiteraard hielp het enorm om een leuk en gezellig team te hebben. De paar reisjes naar het buitenland waren natuurlijk ook niet vervelend.

Mijn werk als consultant heeft het mogelijk gemaakt om bij een aantal bedrijven mee te werken aan veel verschillende soorten toffe producten, zoals het ‘Smart glasses’ project. Ook is het door de jaren heen steeds belangrijker voor mij om met verschillende mensen samen te werken en te leren van hen. Dat is waar ik uiteindelijk toch het meeste door groei als persoon, zowel op sociaal als op technisch vlak.”

Tamas Niks
Consultant

Ben je enthousiast geworden over dit project en benieuwd welke uitdagingen ALTEN jou kan bieden? Check dan via deze link onze vacatures. Ben je nieuwsgierig naar meer details? Tamas heeft over dit project ook een artikel geschreven dat is gepubliceerd op de website van Bits & Chips.