De T-Shaped professional

T-Shaped
,

Recentelijk kwam ik op LinkedIn dit heerlijke bericht tegen:

Geen zorgen! Deze kennis wordt echt niet allemaal van je verwacht bij de gemiddelde sollicitatie. Want laten we eerlijk zijn: als jouw CV alle bovenstaande elementen bevat, dan ben je gemiddeld elke week wel minimaal vijf minuten bezig met reageren op IT-recruiters en hun onverbiddelijke queeste naar technische kennis. We noemen dit de T-shaped Professional. De T-shaped Professional heeft diepgaande specialistische kennis van specifieke zaken, bijvoorbeeld testautomation met Selenium in C# ondergebracht in Microsoft Azure DevOps pipelines. Maar, is tegelijkertijd ook bekend met ontwikkelen in andere talen zoals Java, JavaScript, Python, Powershell, C en C++. Die laatste talen kan hij of zij lezen. Een simpel scriptje bouwen in al deze talen lukt ook nog wel, maar vraag ze niet om de login functionaliteit op een API te designen en te ontwikkelen, daar is de specialistische kennis niet voor aanwezig.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf moeite heb met de term ‘T-Shaped’. Het insinueert dat je diepgaande kennis moet hebben in één onderwerp en brede kennis moet hebben van veel onderwerpen. De realiteit, mijns inziens, is echter dat je diepgaande kennis moet hebben van veel onderwerpen en voor de rest alles, maar dan ook alles, moet kennen van naam. De onderwerpen die je niet kent, moet je jezelf eigen kunnen maken door middel van Google en een paar correct ingevoerde zoektermen.

Enkele voorbeelden van onderwerpen die momenteel ‘ hot ’ zijn: Applicatieschaling met Kubernetes, Applicatie virtualisatie door middel van Docker containers en DevOps werken in combinatie met Continuous Deployment. Weet je deze drie voorbeelden in te richten als een volledig gevirtualiseerde, automatisch deployende, zelfschalende omgeving, dan kan de figuurlijke vlag uit. Elk van deze drie stappen: het virtualiseren, het automatisch schalen en het automatisch deployen vereist diepgaande kennis van de onderwerpen. In mijn voorbeelden heb ik er ook al namen aan gekoppeld, maar Continuous Deployment in Microsoft Azure DevOps vereist hele andere diepgaande kennis, dan Continuous Deployment in Atlassian Bamboo, Jenkins of één van de andere vele tools. Toch merk ik dat dit verlangd wordt van IT Managers; dat je jezelf al deze kennis eigen hebt gemaakt.

Het meest logische tegenargument is natuurlijk dat de theorie losstaat van de tool en de theorie hetzelfde blijft. Daar ben ik het helemaal mee eens. Voorgenoemde drie onderwerpen zijn prima te behappen wanneer je een paar jaar ervaring hebt mogen opdoen. Maar als ik me laat inhalen door de realiteit: naast dit allemaal wordt ook verwacht dat je expert bent op het gebied van Test Driven Development (TDD) of Behaviour Driven Development (BDD). Het zou ook fijn zijn als je ervaring hebt met het Scaled Agile Framework (SAFe). Daarnaast zou het geweldig zijn om naar de Cloud te migreren. Niet alleen met de hosting, we willen graag ook Scrum’en in de Cloud. Daar is ook een goede Scrum Master voor nodig binnen het team met kennis van zaken. Vergeet ook niet dat er gekeken moet worden naar Performance en Security testing. En het aantal subnetten in het netwerk moet gereduceerd worden, we moeten GDPR-compliant blijven, de firewallregels zijn verouderd, IIS moet bijgewerkt worden en de database geüpdate. Volgens mij begint mijn punt duidelijk te worden, ondanks dat ik nu bewust een tikkeltje overdrijf. Er wordt gewoon veel van je gevraagd.

Ter afsluiting vraag ik me dus wel af of T-Shaped Professional niet gewoon een vakterm is voor de allround specialist. De specialist die betrokken wordt bij de trajecten waarvan iedereen denkt “ik weet ook niet precies hoe dit werkt”. Wat de T-Shaped Professional onderscheidt van de andere professionals is dat hij/zij denkt “ik weet ook niet precies hoe dit werkt, maar ik ga dit wel volledig uitzoeken”. Volgens mij, en dit is zomaar een gedachte waar ik mee speel, is de T-Shaped Professional dan ook verschrikkelijk goed in Googlen en deinst hij/zij niet terug om zich nieuwe kennis, tools en methodieken eigen maken wanneer het werk dit verlangt. Dus wees trots als je jezelf T-Shaped mag noemen, je bent de collega die altijd op de hoogte lijkt van de laatste technologieën, methodieken en tools. Maar, jij en ik weten beiden dat de Google Search Engine en StackOverflow de belangrijkste tools van allemaal zijn.

Mark van Dorst
Consultant

Heb je interesse in een baan bij ALTEN op het gebied van Testen? Check dan onze vacatures hier.