Project@ALTEN: Vee-robots

Vee-robots

Job is sinds januari 2018 in dienst bij ALTEN als Scientific Software Engineer. Een paar maanden geleden is hij gestart op een project voor vee-robots. Zijn opdrachtgever (JOZ) is een Nederlandse specialist in oplossingen voor een schone stal. Met als doel het werk op de boerderij makkelijker te maken, wordt er naast schoonmaakoplossingen ook uitgebreid naar andere oplossingen gekeken. De volledig geautomatiseerde vee-robots zijn hightech oplossingen die boeren inzetten zodat ze meer tijd hebben voor de dieren.

“Door collega’s is een eerste versie van de software afgeleverd. Deze versie is nu een tijdje in gebruik en zal verbeterd en aangepast moeten worden. Er worden ook nieuwe robots in gebruik genomen. Daarnaast wil JOZ nieuwe features (mogelijkheden) toevoegen. Samen met een collega, een product owner, pakken we de punten op met een agile werkwijze. Aangezien hij een ervaren consultant is, kan ik veel van hem leren.

De automatische vee-robots rijden meerdere routes op een dag. Deze routes moeten eenvoudig in te plannen zijn. En aanpassingen moeten ook gedaan kunnen worden door de boer zelf. Deze ontwikkeling is voor de klant een grote stap. We ontwikkelen dan ook software die het implementeren en gebruiken van de vee-robots zo eenvoudig mogelijk maakt. De technische details worden onder de motorkap opgelost zonder input van de gebruiker. Daarnaast moet de software gebruiksvriendelijk zijn en subtiel het gewenste gedrag voor de routes afdwingen. 

Ik vind het interessant om te zien dat techniek en software samenkomen. Dat is ook waar mijn studie en werk samenkomen. Er is zeker een technische achtergrond vereist voor dit project. Het is zeer veelzijdig; het is een combinatie van gebruikersgemak, user interface (UI), softwareontwikkeling, agile werken, en techniek.

Het werk als consultant vind ik leuk omdat je op veel verschillende plekken komt en veel mensen ontmoet. Dit is een uitstekende basis om te leren en te groeien. Het werken aan diverse projecten maakt dat je snel leert en groeit. Daarnaast kom je in aanraking met grote en kleine technische bedrijven, waardoor je de markt en de technische mogelijkheden beter leert kennen. Je hebt niet alleen te maken met collega’s uit je team bij de klant, maar er zijn ook veel collega’s op kantoor, wat ontzettend gezellig is. Als ik aan een nieuw project begin, wil ik iets nieuws leren. Dat gaat bij dit project zeker goed komen.”

Job Mensen

Ben je ook geïnteresseerd in een baan als scientific of technical software engineer? Check onze vacatures hier.