Project: Sunrise-19

Prototype Sunrise-19

Bart heeft Embedded Systems Engineering bij de HAN in Arnhem gestudeerd en is daarna aan het werk gegaan bij verschillende bedrijven. Inmiddels werkt hij sinds januari 2019 bij ALTEN in Apeldoorn als embedded software engineer. Eind maart nam zijn oud-collega Richard Schaper (directeur R2R) contact met hem op met de vraag of hij het druk had. Hij zocht nl goede engineers die mee wilden werken aan een van de meest belangrijke projecten van deze tijd: het ontwikkelen van beademingsapparatuur voor COVID -19 patiënten. Daar hoefde Bart niet lang over na te denken. Na snel schakelen met zijn Business Manager kon hij de volgende dag al aan de slag met het Sunrise-19 project.

De naam Sunrise zegt het al: de zon is de bron van alle leven. Zij heeft een corona, haar atmosfeer of de schijn die haar omgeeft. Om de naam Corona toch een positieve eigenschap te geven in deze tijd, heeft men het apparaat naar de zonopkomst genoemd. Die gedachte is voor iedereen positief. Het getal 19 is om aan te geven dat dit apparaat bedoeld is voor COVID-19 patiënten (bron: www.sunrise-19.nl

“Wat ik leuk vind aan dit project is dat er toch wat druk op staat. Het is NU nodig. Er wordt dan ook pragmatisch met alles omgegaan; geen onnodige bureaucratie. We moeten knallen. Je moet ervoor zorgen dat je in korte tijd de juiste mensen bij elkaar hebt die doen wat nodig is. Daar krijg ik echt energie van.

Dit is echt een technische uitdaging. We werken samen met verschillende disciplines, zo is bijvoorbeeld een van onze kernteamleden expert op het gebied van het ontwikkelen van beademingsapparatuur. Een aantal onderdelen kopen we in, een aantal ontwikkelen we zelf. Het display zelf kopen we in, maar ik ben verantwoordelijk voor de software die de display aanstuurt. We gebruiken het stm32f469i-discovery bordje van ST als platform. Hier zit een touch display op waar verschillende instellingen worden gedaan en/of gegevens afgelezen worden door artsen en verpleegkundigen. Als basis hebben we FreeRTOS waar we de interface mee bedienen, de verschillende sensoren uitlezen en het beademingsalgoritme in hebben draaien. Ik ben verantwoordelijk voor de interface van het beademingsapparaat. Deze heb ik gemaakt met TouchGFX Designer. Dit is een tool van ST om een interface te bouwen voor o.a. de STM32 serie. De interface communiceert met het beademingsalgoritme om de instellingen door te geven en om gemeten waarde op het scherm weer te geven.

Deze week hopen we het eerste werkende prototype te kunnen presenteren. Alle losse componenten zijn klaar en werken. Nu is het een kwestie van samenvoegen.

De druk is momenteel wel iets minder, omdat het aantal patiënten in Nederland, gelukkig, daalt. Maar, dat betekent niet dat we stil kunnen zitten. We zijn bij het LCH (Landelijk Consortium Hulpmiddelen) als 3 e uit de bus gekomen. De twee andere aanbieders worden gecertificeerd voor Nederland. Dit geldt voor ons nog niet. Maar, wij gaan met ons product over de landsgrenzen kijken of er behoefte is. Wereldwijd is de vraag naar beademingsapparaten is natuurlijk nog heel groot. Wij kunnen een goede machine leveren voor Corona-patiënten om ze te behandelen.

Ons apparaat is ‘eenvoudiger’ dan de beademingsapparaten die doorgaans op de IC worden gebruikt. Die apparaten kunnen namelijk voor allerlei longpatiënten lucht bieden. Voor Corona patiënten is een bepaalde behandeling vereist, die situatie is net even anders. Een aantal mogelijkheden worden in die gevallen niet gebruikt en kunnen dus weggelaten worden. Dit scheelt ontwikkel- en productiekosten en ook tijd. Zo kunnen we een goed product leveren tegen een goede prijs.

Hopelijk komen er op korte termijn opdrachten binnen. Ik zou graag blijven helpen met het doorontwikkelen van het apparaat.”

Wilt u meer informatie over dit project? Klik dan hier: https://www.sunrise-19.nl/