Factfulness en digitale transformatie

Weet jij hoeveel mensen iedere dag voor het eerst met het internet verbonden worden? Of hoe snel een blockchain-transactie is? Of hoeveel nummers er per uur op Spotify gestreamd worden? Of waar op de wereld de meeste smartphones zijn? Weet je hoe ver wij, de mensen op aarde, al zijn met digitale transformatie? Test jezelf met dertien vragen over de huidige stand van digitale technologie en ontdek of je ideeën over de digitale wereld overeenkomen met de laatste feiten.

Om te komen waar je wilt gaan, moet je weten waar je nu bent. Dit geldt voor individuen en organisaties, zoals ik besprak in mijn vorige blog ‘ de eerste stap van digitale transformatie ‘. Maar dit geldt net zo goed voor de wereld als geheel. Dus helpt het om de feiten te kennen. En bij het presenteren van een aantal van die feiten heb ik me laten inspireren door het boek  Factfulness , één van de internationale bestsellers van vorig jaar.

  Factfulness
Factfulness stellen Hans Rosling en zijn medeauteurs Ola Rosling en Anna Rosling Ronnland dat, om gedegen beslissingen te nemen hoe te handelen in de wereld, je moet weten wat de werkelijke status van de wereld is. Kijkend naar de wereld vanuit een socio-economisch perspectief merkten zij dat mensen onderschatten hoeveel vooruitgang is geboekt in de afgelopen decennia.

Zij testten verschillende groepen over de hele wereld en vonden dat we structureel basisfeiten over de wereld verkeerd hebben. Feiten zoals welk percentage van de wereldbevolking in armoede leeft; waarom de wereldbevolking groeit; hoeveel meisjes hun school afmaken. En niet alleen hebben we veel feiten verkeerd, we doen het zelfs slechter dan wanneer we onze antwoorden willekeurig hadden gekozen.

Het boek gaat in op een verklaring waarom dit gebeurt en geeft tien instincten die onze kijk verdraaien. Interessante materie die ik iedereen kan aanraden. Zowel het boek als de bijbehorende website www.gapminder.org/ , waarop je zelf de test over een op feiten gebaseerd wereldbeeld kunt doen. Verder is de site een schatkist van data over de wereld, datavisualisatie en lesmateriaal.

De stand van digitale transformatie
Goed, door nu naar digitale transformatie. Geïnspireerd door Factfulness en de Gapminder Test besloot ik naar de stand van digitale transformatie anno 2019 te kijken en wat van die informatie in de vorm van een quiz te stoppen. Een leuke en informatieve manier om kennis over de digitale wereld te vergaren.

Uit verschillende rapporten, enquêtes en statistiekoverzichten heb ik interessante feiten verzameld over verschillende onderwerpen die raken aan de digitale revolutie. Sommige gaan over de fundamenten – het internet, social media, cloud computing. Andere over de daaruit voortgekomen technieken – IoT, blockchain, kunstmatige intelligentie. Sommige vond ik een open deur, andere een verrassing.

Ik denk dat er weinig mensen zijn die de richting, die digitale transformatie opgaat, verkeerd zullen inschatten. We genereren steeds meer data, krijgen steeds meer apparaten, gebruiken steeds meer digitale technologie. Maar hoeveel meer? En hoeveel is het vandaag de dag?

Op naar de test …
OK, klaar om de test te doen? Benieuwd om te zien of je ideeën in lijn zijn met de huidige tijd, of ze nog hangen in het verleden, of een visie van de toekomst zijn?

Oh ja, de antwoorden. Ze staan onder vraag 13, dus niet te snel naar beneden scrollen als je niet per ongeluk wilt spieken!

Leon Wolters, Consultant Digital Enterprise