Interview@ALTEN: Mark

Mark
,

Onze collega Mark is sinds mei 2020 werkzaam bij ALTEN via het Accelerate programma. In onderstaand verhaal vertelt Mark meer over zichzelf en het programma. 

“Ik ben Mark, 30 jaar. Ik ben opgegroeid in het oosten van het land, in Enschede. Hier heb ik ook gestudeerd en sinds 2017 woon ik in het mooie Brabant, namelijk Breda.

Qua studie heb ik een lange weg bewandeld. Zo ben ik ooit begonnen op het Vmbo-k, vervolgens ben ik doorgegaan naar MBO4 en uiteindelijk ben ik uitgekomen op het HBO. Allemaal in de richting van elektronica. In eerste instantie was ik vooral bezig met het ontwerpen van elektronica om dat vervolgens te programmeren. Na het programmeren gaat je project pas wat ‘doen’. Omdat ik dit het leukste deel vond, ben ik mij tijdens mijn afstuderen vooral gaan richten op het software stuk. En zo ben ik de softwareontwikkeling ingerold.

Ik heb nu zes jaar werkervaring. Na mijn afstuderen ben ik blijven werken bij het bedrijf waar ik ben afgestudeerd. Daar heb ik iets meer dan vier jaar als consultant gewerkt. Ik heb daar een aantal jaar voor een klant gewerkt en een aantal jaar op een intern project. Daarnaast heb ik nog 1.5 jaar gewerkt voor een startup gespecialiseerd in tracking systemen. En nu ben ik sinds mei 2020 werkzaam bij ALTEN en ben daar begonnen met het ‘Accelerate programma’, wat heel goed bevalt!”

Waarom het Accelerate Program?

“Het ALTEN Acceleratie program is specifiek samengesteld voor ervaren Software Engineers, dat trok mij in eerste instantie heel erg aan. Het idee dat je relevante ervaring opdoet en verantwoordelijk bent voor het coachen en begeleiden van jonge collega-engineers was voor mij precies de uitdaging die ik zocht. Daarnaast word je tijdens het Accelerate programma uitgedaagd om je verder te ontwikkelen op andere vlakken door middel van cursussen. Momenteel heb ik hier nog weinig gebruik van gemaakt, maar in de toekomst ga ik dat zeker doen. Je kunt hierbij denken aan verschillende soft- en hard skills trainingen. Voor mijzelf zou ik het interessant vinden om bijvoorbeeld op korte termijn een cursus people management te volgen.

De gedachte dat er altijd een ervaren coach is om jou te begeleiden, zodat jij jezelf optimaal kunt ontwikkelen is ook iets wat in mijn ogen het Accelerate programma uniek en heel waardevol maakt. Samen met de coach wordt er gekeken naar jouw ambities en hoe je deze waar kunt maken. Voor mij was dat in eerste instantie om door te groeien van Developer naar Scrummaster. Deze kans deed zich sneller voor dan ik dacht en zo draai ik het team nu volledig zelfstandig als Scrummaster. De coaching heeft mij enorm geholpen om dit voor elkaar te krijgen en deze nieuwe rol succesvol te starten.

Zoals ik als zei, wordt er gekeken naar jouw ambities, op deze manier wordt er voor jou een persoonlijk leertraject ontwikkeld om deze ambities waar te maken. Je krijgt de handvaten die hiervoor nodig zijn, zoals cursussen en coaching. Daarnaast worden deze cursussen gecombineerd met een project dat hieraan matcht. Het is dus een héél persoonlijk traject dat er voor iedereen anders uitziet. Dat maakt het Accelerate programma naar mijn mening héél onderscheidend.

Dankzij het ALTEN Accelerate programma heb ik nu ontzettend veel plezier in mijn functie als Scrummaster binnen het ALTEN Delivery Centrum (ADC) – ASML team. Ik ben in het diepe beland, maar door de goede begeleiding was dit totaal geen probleem. Ik kan zeggen dat ik een fijn team heb om in te werken en iedere dag weer zin heb in mijn werk, ook dit heeft enorm geholpen met mijn leerweg.”

Zou je het Accelerate programma aanbevelen?

“Jazeker, binnen het Accelerate programma ga je nadenken over wat jij wilt bereiken. Dit bespreek je samen met jouw coach. Met je eigen ambities in het achterhoofd wordt er dan gekeken wat er nodig is om deze ambitie waar te maken, welke cursussen, opdrachten en wat voor manier van begeleiding daarbij past. Ik zou het dus zeker aanbevelen.”

Mark Groeneveld Wil jij ook in aanmerking komen voor een plek in ons Accelerate programma? Klik dan hier.