IT performance in tijden van Corona

Corona
08/04/2020

Nu de overheid mensen vraagt zoveel mogelijk thuis te werken in verband met het ‘Coronavirus’ en dit tot gevolg heeft dat veel bedrijven hun werknemers verplichten thuis te werken. Dit thuiswerken heeft een behoorlijke extra belasting tot gevolg van het internet en vaak ook van jouw interne netwerk. Bedrijven als Netflix en Youtube hebben hun standaard videokwaliteit reeds verlaagd om de hoeveelheid verkeer op het internet te verminderen, maar wat kan jij zelf doen om ervoor te zorgen dat je zonder problemen vanuit huis kunt (samen)werken in de tijd van Corona?

Bekabel je werkplek
Wanneer veel apparaten in huis gebruik maken van het wifinetwerk (telefoons, laptops, tablets, televisies, etc.) kan dit impact hebben op de kwaliteit van het signaal en de snelheid van je wifi. Zorg er daarom voor dat, zeker wanneer er veel mensen gebruik maken van de wifi in huis, jouw werkplek via een kabel is aangesloten op de router. Op die manier krijg je altijd de best mogelijke verbinding.

Videobellenvideobellen
Een aantal praktische tips om video conferencing soepeler te laten verlopen:

  • Gebruik een headset.
  • Wanneer je een gesprek voert met meer dan 5 mensen, zorg dan dat iedereen, behalve de spreker, zijn geluid uitzet.
  • Zorg voor voldoende licht in de ruimte, veel webcams kunnen slecht omgaan met weinig licht.
  • Wanneer iemand aan het presenteren is, zet dan de video uit om bandbreedte te sparen en de presentatie soepeler te laten verlopen.
  • Wanneer je performance problemen ervaart, probeer dan eens het beeld uit te zetten; beeld gebruikt veel meer bandbreedte dan enkel audio.

Tijdstip
Veel meetings vinden plaats op vaste tijdstippen, vaak starten deze op het hele uur, waardoor zowel clouddiensten als Skype, Teams of Zoom, maar ook interne communicatieapps, dan pieken ervaren. Probeer eens af te wijken van deze vaste tijdstippen, door bijvoorbeeld jouw meetings in te plannen om kwart over of kwart voor het hele uur, hierdoor vermijd je de piekmomenten en heb je kans op een betere performance.

Others using networkAndere gebruikers netwerk
Ga eens na welke applicaties of apparaten in je huis gebruik maken van jouw netwerk. Naast eventuele medebewoners kun je hierbij denken aan NAS back-ups of synchronisatie van Google drive, OneDrive of Dropbox. Al deze zaken gebruiken bandbreedte van jouw internetverbinding, waardoor jij performanceproblemen kunt ervaren. Dit soort processen kun je uitzetten/reschedulen naar een moment waarop jij niet aan het werk bent (bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts).

Quality of Service
Veel moderne routers ondersteunen de configuratie van Quality of Service. Hiermee kan je bepaalde typen netwerkverkeer (Zoom, Teams, Office365, Skype) voorrang geven op ander verkeer (Netflix, browsen). Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld jouw Teams samenwerksessie stabiel blijft functioneren wanneer de kinderen aan het Netflixen zijn. Een uitleg van hoe je dit doet voor Teams staat op deze pagina. Dit is wel iets voor advanced users).

Succes!

 

 

 

 

Bronnen:
https://www.ad.nl/tech/na-netflix-verlaagt-ook-youtube-de-videokwaliteit~a92b9484/
https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/qos-in-teams
https://lifehacker.com/know-your-network-lesson-3-maximize-your-speed-perfo-5831845
https://lifehacker.com/how-to-get-better-quality-out-of-your-video-chats-5836186

Share

Dit vind je misschien ook leuk