Image guided therapy: healthcare & innovation

Image Guided Therapy
,

Elke is na haar studie Medical Engineering nu via ALTEN een Scrum Master voor Philips Design en werkt op het gebied van Image Guided Therapy dat gericht is op het innoveren van minimaal invasieve procedures.

“Mijn team, dat volledig uit designers bestaat, ontwikkelt prototypes en UX designs om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verbeteren door de gebruikerservaring te verbeteren. Op dit moment werken we aan medische oplossingen voor interventionele ruimtes. Met ons interventional applications platform kunnen we intravascular imaging en physiology integreren in image-guided medische behandelprocedures.

Met onze oplossingen kunnen zorgverleners coronaire hartziekten (een aandoening die de bloedtoevoer naar de hartspier vermindert) en perifere vaataandoeningen, die de bloedvaten buiten het hart aantasten, nauwkeurig identificeren. Een betere identificatie zal op zijn beurt leiden tot geoptimaliseerde zorg, aangezien een image-guided medische behandeling zowel de diagnostische als de therapeutische methoden combineert en zo een alternatief voor open chirurgie vormt. Het stelt artsen in staat om een diepgaand inzicht te krijgen in het menselijk lichaam, zonder dat zij een operatie hoeven uit te voeren aan enig weefsel. Daarnaast geeft het toegang tot bepaalde plekken in het lichaam, met name via het vasculaire systeem”.

Techniek die de kwaliteit van patiëntenzorg optimaliseert

Elke volgde een bachelor in Biomedical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven en behaalde vervolgens een master in Medical Engineering, met een specialisatie in biomechanica en medische beeldvorming.

Haar afstudeerproject gaf haar de kans om de theorie om te zetten in de praktijk, door een kniegewricht-simulatie te ontwikkelen die kraakbeenschade analyseerde om zo het beste implantaat voor de behandeling te vinden. Als onderdeel van dit project gebruikte ze eindige-elementenmodellering om de belasting en de drukverdeling over het kraakbeen te bestuderen. Na haar afstuderen besloot Elke om kennis en ervaring op te doen op het gebied van Software Engineering, een belangrijk onderwerp voor iedereen die zijn of haar expertise in de medische beeldvormingsindustrie wil verbeteren. Het was tijdens een carrièrebeurs van haar universiteit dat ze ALTEN ontmoette, die de masterclass in software engineering voorstelde. Na afloop van die masterclass heeft Elke een aantal consultancy opdrachten uitgevoerd bij ALTEN, in verschillende sectoren, met nu haar huidige functie in de ondersteuning van de teams van Philips Design.

Bij ALTEN was Elke in eerste instantie consultant bij een software ontwikkelings project voor automatiseringssystemen voor de agrarische sector, waar ze later de rol van Scrum Master op zich nam, terwijl ze ook aan als software developer bleef werken. Deze tweeledige rol was voor haar zeer leerzaam: “Ik leerde eerst dat software ontwikkeling niet alleen over codering ging. Het gaat om het bouwen van een solide softwarearchitectuur en het voortdurend optimaliseren van de kwaliteit van je code door deze steeds opnieuw te testen. Als Scrum Master hielp ik een heel team van ontwikkelaars om ‘Agile’ methodologieën te gebruiken – een projectmanagementstijl die gebaseerd is op voortdurende flexibiliteit en dialoog tussen stakeholders. Het was in deze functie als Scrum Master consultant dat Elke vervolgens van start ging op een project voor Philips Design, dat technologieën voor de gezondheidszorg ontwikkelt. “Ik faciliteer een team van designers die als primair doel hebben de kwaliteit van de patiëntenzorg te optimaliseren. Medical Engineering stelt mij in staat om te werken aan apparaten en projecten die helpen ziekten te voorkomen of in een vroeg stadium op te sporen”.   Agile & Scrum Master in de techniek

“Ik help mijn team om iteratieve en collaboratieve benaderingen te gebruiken, die ons in staat stellen om effectief met de ontwikkelaars samen te werken. Agile is al goed verankerd in de IT-industrie, maar het is veel minder aanwezig in een design afdeling. Het is een spannende uitdaging om mijn team te helpen hun Agile skilss en daarmee hun prestaties te verbeteren”.

Het opzetten van processen voor een optimale samenwerking binnen een team vraagt voor Elke goede coördinatie. Bij engineering gaat het niet alleen om kennis van één technisch vakgebied: het gaat er ook om dat er rekening wordt gehouden met de teams, het product, de gebruikers, de klant en elke andere stakeholder. “Het is door een open mind, ambitie en geavanceerde technologische expertise dat ik als ingenieur bij ALTEN vooruitgang heb kunnen boeken.”