Talent@ALTEN: Erhan

Talent@ALTEN Erhan
21/10/2019

Hacking a wheelchair

Technical Consultant Erhan (29) heeft Elektrotechniek gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam met als minor: Embedded Systems. Van kleins af aan is hij al geïnteresseerd in hoe elektronische apparaten functioneren. Op de middelbare school kreeg hij meer interesse voor software ontwikkeling, maar besloot hij toch om eerst te beginnen bij de hardware. De toenmalige gedachtegang was: “Je kunt niet beginnen met muren metselen, zonder te weten hoe je een vloer moet leggen. Dus beginnen we bij de basis…”

Hacking a wheelchair
“Ik woon samen met mijn tweelingbroertje Orhan en mijn moeder. Mijn broer en ik zijn te vroeg geboren wat in het geval van Orhan heeft geleid tot Cerebrale Parese. Dit betekent dat hij niet in staat is om te lopen. Hij is rolstoel gebonden en 24/7 afhankelijk van anderen.”

Orhan en ErhanOm het voor Orhan mogelijk te maken zich in het dagelijkse leven goed te kunnen verplaatsen, heb ik via internet een tweedehands elektrische rolstoel gekocht. Na de eerste proefrit werd echter al duidelijk dat hij helaas niet in staat was om de rolstoel met de aanwezige joystick te bedienen (wegens zijn beperkte handmotoriek). Daar moest dus iets aan gebeuren! Aangezien ik Elektrotechniek heb gestudeerd en wel van een uitdaging houd, ben ik na gaan denken hoe ik het mogelijk kon maken dat hij de rolstoel beter kan bedienen.

Wegens veiligheidsmaatregelen heb ik besloten om de joystick-signalen na te bootsen met eigen elektronica (en software). Dus heb ik eerst door middel van een oscilloscoop de joystick-communicatie in kaart gebracht, vervolgens uitgepluisd en als laatste met behulp van eigen hardware en software dezelfde signalen weten te produceren. Het resultaat was dat ik, zonder de bijhorende joystick, met eigen elektronica in staat was om de rolstoel te bedienen.

Parallel aan bovengenoemde werkzaamheden was ik bezig met mechanische tekeningen en ontwerpen om het bovenstel van de rolstoel te vervangen. Samen met de hulp van een externe partij is het uiteindelijk gelukt om een compleet RVS bovenstel te krijgen dat speciaal ontwikkeld en geproduceerd was voor iemand die spastisch is. Het belangrijkste aspect voor het bedienen, zijn de twee losstaande verende voetplateau’s (met schakelaar) en de hoofdsteun met aan de linker- en rechterzijde flippers (schakelaars).

Nadat de mechanische en elektronische oplossing bij elkaar kwamen, was Orhan in staat om met behulp van voet- en hoofdbediening de rolstoel keurig te bedienen.”

Verdere uitbreidingsplannenHacking a wheelchair
“Uiteindelijk wil ik de ontwikkelde elektronica bedienbaar maken over de CAN-bus om zo andere nodes in het circuit te hangen. Bijvoorbeeld een Kinect-camera die met de inzittende meekijkt en zo objecten kan vermijden of juist kan ingrijpen en de rolstoel laat stoppen. Daarnaast wil ik ook de rolstoelcontrole op afstand kunnen overnemen, middels een smartphone (Android-based), om Orhan bijvoorbeeld uit een klemgereden situatie te redden. Daarna geef ik de controle weer terug aan hem. En zo kunnen vast nog meer dingen verzonnen worden, het gaat om het opzetten van een modulair systeem.”

Leuke momenten vastleggen om er achteraf met plezier naar te kijken
“Iets anders dat ik ook graag doe in mijn vrije tijd, is fotograferen. Het schieten van portretten, straatfoto’s en macro-foto’s vind ik het leukst. Het eerste wat je leert, is het uitzetten van de auto-mode stand van je fototoestel. Het handmatig kunnen instellen van ISO, sluitertijd, diafragma en nog veel meer geeft mij als fotograaf meer vrijheid en grip om daadwerkelijk de resultaten te behalen die ik in gedachte heb. Schieten in RAW formaat biedt achteraf meer mogelijkheden voor het bewerken van foto’s, wat een vak apart is. Ik fotografeer digitaal, maar druk tegenwoordig mijn foto’s af voor in albums. Tijdens een bijeenkomst met familie of vrienden vind ik het leuk om herinneringen op te halen door middel van het kijken naar fotoalbums. In de toekomst wil ik meer met fotografie doen; het is een rustgevende hobby. En wie weet is het ooit nog te combineren met mijn werk.“

Share