Talent@ALTEN: Daya

13/10/2019

“Als ik dans, kan ik 1000% van mezelf geven.” 

Daya werkt al bijna 4 jaar bij ALTEN en is een échte duizendpoot. Naast haar functie in het debiteurenbeheer is ze ook voorzitter van de OR, zit ze in Basixz (activiteiten voor medewerkers bij ALTEN tot 30 jaar) en organiseert ze vaak de externe vrijmibo’s. En dat is nog niet alles: Daya volgt daarnaast ook nog een HBO studie SPD Bedrijfsadministratie. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, brengt zij ook heel wat uurtjes door bij de dansschool voor haar grote passie en hobby: Latin dansen. Want na een korte break van twee jaar gaat ze met haar nieuwe danspartner weer trainen voor een wedstrijd en is ze back in the game!

Passie voor dansen

De passie voor dansen begon bij Daya al op haar 2e! “Toen ik 2 was wilde ik al zo graag dansen, dat ik met hoge uitzondering al mee mocht doen met ‘Jazzballet’. Een aantal jaar later, op mijn 8e, ben ik begonnen met stijldansen. Binnen stijldansen heb je twee richtingen: Latin en Ballroom. Omdat je altijd begint met beide stijlen, kan je uitproberen welke van de twee je het leukste vindt. Ik had veel meer affiniteit met Latin, dus ben ik hierin doorgegaan. Zo ben ik uiteindelijk op m’n 16e met Latin wedstrijden begonnen. Ruim 10 jaar lang heb ik aan wedstrijden deelgenomen met als absoluut hoogtepunt: het winnen van de Nederlandse Kampioenschappen Latin Dans.”

Wedstrijden

In totaal heeft Daya aan meer dan 50 Latin wedstrijden deelgenomen. “Deze wedstrijden bestaan uit 5 verschillende dansen: Chacha, Rumba, Samba, Jive en Paso doble. Mijn trainer maakt voor al deze dansen een choreografie en samen met mijn danspartner studeer ik de dansen in. Tijdens een wedstrijd laat we dan tussen alle andere paren onze dansen zien aan de jury. Omdat je dus met vele andere paren op één dansvloer staat, is het erg belangrijk dat je opvalt. Je moet goed nadenken over je positionering op de dansvloer en over hoe je eruit ziet.”

Niet altijd even makkelijk

Gemiddeld traint Daya 2 á 3 uur per week en in aanloop naar een wedstrijd bouwt dit vaak op naar 6 uur per week. Maar alleen trainen is volgens Daya niet genoeg om een wedstrijd te winnen. “Je moet er best veel voor laten om op een hoog niveau te kunnen dansen. Je moet goed letten op je eten, zorgen dat je fit bent, niet naar feestjes gaan en geen alcohol drinken. Dat is niet altijd even leuk, maar wat je er allemaal voor moet laten weegt niet op tegen het gevoel wat je krijgt als je weer op de vloer staat. Het leukste aan Latin vind ik dan ook dat ik tijdens het dansen 1000% van mezelf kan geven en een bepaalde emotie bij het publiek kan losmaken.”

“Een boost voor mijn zelfvertrouwen.”

Latin dansen heeft Daya ook veel voordelen opgeleverd. “Ik kan me heel makkelijk ergens toe zetten. Ik oefen vaak wel 100 keer hetzelfde pasje om het echt onder de knie te krijgen. Ik ben dus getraind in het doen van dingen die soms wat minder leuk zijn. Maar wanneer ik het doel ergens van in zie, dan ga ik er gewoon voor. Dit komt tijdens mijn werk vaak wel goed van pas. Daarnaast heeft mijn zelfvertrouwen door het dansen ook echt een boost gehad. Tijdens een wedstrijd kan je namelijk niet onzeker overkomen, je moet echt stralen en alles kunnen geven tijdens een dans om een wedstrijd te winnen. Dus als je je toch onzeker voelt, moet je dat toch omzetten naar een glimlach en een zelfverzekerde lichaamshouding. Deze mentaliteit kan ik ook weer inzetten bij andere dingen, bijvoorbeeld een presentatie. Mensen zullen mij dan ook niet snel onzeker zien, en ik zal me niet snel onzeker voelen.”

Nieuwe doelen

Na een korte pauze in het wedstrijddansen, gaat Daya met haar nieuwe danspartner Maurice weer trainen voor wedstrijden. Hun grote doel: deelnemen aan het Europees kampioenschap Latin en het wereldkampioenschap in Disneyland Parijs. Dus wie weet sleept Daya samen met haar danspartner binnenkort weer een mooie titel binnen en mag ze zichzelf weer kampioen noemen!

Share