Talent@ALTEN: Leon

01/10/2019

Leon is, naast Technisch Manager bij ALTEN, een enorme autoliefhebber. En niet zo maar een liefhebber; hij knapt oude, vaak versleten Porsches op tot prachtige exemplaren. Een serieuze hobby, want Leon is elke zaterdag druk bezig met de oldtimers. “Er zit een half leven aan werk in. Sommige auto’s heb ik helemaal uit elkaar gehaald, onderdelen opgeknapt en alles weer in elkaar gezet. Ik maak van iets wat oud en versleten is weer iets nieuws.”

De eerste aankoop
De voorliefde voor Porsche begon bij Leon al in zijn studententijd: “Ik ben een échte autoliefhebber, en dat ik nu zo met Porsche bezig ben en niet met een ander merk auto is puur toeval. Mijn eerste Porsche kwam ik tegen in België, een 924. Omdat de verkoper hem voor een prikkie wilde verkopen, kocht ik op mijn 19e al mijn eerste oldtimer. En toen is het balletje gaan rollen.”

Al snel na zijn aankoop begon Leon met het sleutelen aan de auto. Hij begon met kleinere dingetjes, om de auto rijdend te krijgen en te houden. Al snel kocht hij andere Porsches. De projecten werden steeds groter en de kleinere dingetjes groeiden uit tot grotere reparaties. Bijvoorbeeld de complete restauratie van de motor en het vernieuwen van het interieur. “Ik doe zoveel mogelijk zelf, maar soms is het verstandiger dat er iemand meekijkt en meehelpt of laat ik het over aan een professional.”

Maar het meeste heeft Leon zichzelf geleerd. “Je bent een techneut, of je nou robotica of automotive projecten doet of aan een Porsche sleutelt. Het is allemaal software, elektronica en werktuigbouwkunde. En dat vind ik ook het interessantste. Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en dit sleutelen ligt daar heel dicht tegen aan. Wat ik zo mooi vind aan het sleutelen aan een Porsche is dat wanneer je er tijd en energie in stopt, de auto gewoon goed blijft, als je eenmaal klaar bent. Bij veel merken kan je blijven sleutelen tot je een ons weegt, maar er zullen altijd mankementen terugkomen. Het proces om iets moois te bouwen is één ding, maar ik wil er ook onbezorgd van kunnen genieten!”

Doel
Voor Leon is dit niet zomaar een hobby. Elke zaterdag sleutelt hij aan zijn oldtimers. Het doel is dat de auto’s, naast dat deze weer gewoon gaan rijden, het ook mooie exemplaren worden. “Als mijn doel was om er alleen maar in te kunnen rijden, had ik er nooit zo veel tijd en energie in hoeven steken, maar ik wil kijken hoe ver ik kan gaan en hoe mooi en origineel ik hem zelf kan maken. Zowel de buiten- als binnenkant.”

Waardering

Leon gaat met één of twee van zijn bolides af en toe ook naar speciale oldtimer- en Porsche events. Hij heeft zelfs een keer op Porsche Days in Zandvoort gestaan (2018). “Vanuit Porsche Nederland kwam de vraag of ik mijn opgeknapte 924S Le Mans wilde laten zien aan het grote publiek. En naast dat je dan je grote trots, waar je veel uren aan hebt gewerkt, kan laten zien aan mede Porscheliefhebber, krijg je ook ontzettend veel waardering op zo’n dag.” 

Een veranderende wereld
De waardestijging van Porsche vindt Leon niet zo ideaal. “De hobby is daardoor duurder geworden en je ziet dat het moeilijker geworden is om als autoliefhebber in deze hobby te stappen. De Porsche-wereld wordt overgenomen door investeerders die de auto’s als belegging gaan gebruiken. Veel unieke modellen zijn dan ook door investeerders opgekocht en staan permanent in een garage opgeslagen. Als liefhebber vind ik dat zonde. Als ze minder waard zouden zijn, zouden de auto’s toegankelijker zijn voor liefhebbers die er gewoon in willen rijden en aan willen sleutelen.”

Share