Talent @ ALTEN – Tomislav

Talent at ALTEN Tomislav
12/08/2019

Fire in his heart, ice in his vains …. meet Tomislav!

In Nederland is de schaatssport groot. De Hollanders zijn geduchte tegenstanders op Olympische toernooien en wereldkampioenschappen. Maar ijshockey daarentegen is in Nederland klein, in tegenstelling tot in Noord-Amerika en Scandinavië. Daarom is het extra bijzonder dat bij ALTEN een consultant werkzaam is die op hoog niveau ijshockeyt. We stellen graag Tomislav aan je voor.

Tomislav is sinds 2016 bij ALTEN in Nederland werkzaam. Destijds kwam hij online een vacature tegen waarop hij solliciteerde en al snel ging hij bij ALTEN van start als (Technisch) Test Engineer. Tijdens zijn eerste project, in de intensieve veehouderij, heeft hij veel met requirementsmanagement gedaan maar ook als product owner taken gehad. Nu werkt hij op het ADC (ALTEN Delivery Center) voor een project van ASML en heeft hij de rol van product owner, waarbij ook nauw wordt samengewerkt met ALTEN in Portugal.
De vader van Tomislav is afkomstig uit Kroatië, een land waar ijshockey ook geen grote sport is maar het wel aan populariteit wint. Hij heeft geruime tijd op hoog niveau als ijshockeykeeper gespeeld en dit zorgde ervoor dat Tomislav al op driejarige leeftijd zijn eerste schaatsklas volgde. Nog geen jaar later speelde Tomislav al zijn eerste wedstrijd. Hij wilde altijd al graag keeper worden maar hij moest daarvoor eerst goed leren schaatsen. Na vier jaar aandringen werd hij, net als zijn vader, ijshockeykeeper.

Vanaf zijn 18e is Tomislav ook over de grenzen gaan ijshockeyen, in Finland (Vaasa) waar ijshockey zeer populair is. ”Er is daar veel aandacht voor de sport, het is enorm professioneel en het niveau is veel hoger. Daarnaast zijn er zeer veel ijsbanen in Finland, in tegenstelling tot in Nederland”. Een plaats in dit team bemachtigen was nog niet eenvoudig, waarbij hij zich tijdens een trainingskamp moest bewijzen. Na één seizoen in Finland te hebben gespeeld is hij weer naar Nederland teruggekeerd, waar hij in Den Haag zowel ging studeren als…ijshockeyen. Tijdens zijn studie Communicatie en Multimedia is hij verhuisd naar Nijmegen en daar woont hij nog steeds, maar na 9 jaar ijshockey in Nijmegen te hebben gespeeld is hij nu toch weer keeper in het eerste team van Den Haag.

Omdat ijshockey in Nederland niet groot is, er zijn slechts 12 teams, zijn er ook weinig ijshockeykeepers. Al sinds zijn jeugd maakt Tomislav geregeld deel uit van de selecties van het Nederlandse ijshockeyteam en afgelopen jaar werd hij dan ook weer uitgenodigd voor de selectietrainingen. Hier worden de spelers en keepers bekeken voor de WK en selecteren de coaches de beste spelers. Het goede nieuws voor Tomislav was dat hij als tweede reserve keeper voor het nationale team werd geselecteerd voor het WK. En het Nederlandse team heeft het uitstekend gedaan, want in hun divisie zijn zij ongeslagen wereldkampioen geworden.

Om de ijshockeycompetitie in Nederland groter en competitiever te maken, wordt er ook met Belgische teams gespeeld. In slechts 7 maanden tijd wordt de competitie afgerond en worden er twee wedstrijden per weekend gespeeld. Dit betekent dat hij op vrijdagavond een thuiswedstrijd heeft en op zater- of zondagen de uitwedstrijden. Verder traint hij drie keer per week, waarvoor hij 140km enkele reis moet afleggen. Om dit vol te kunnen houden, heeft Tomislav bij ALTEN een vierdaagse werkweek. Hij is nu 29 jaar en kan op dit hoge niveau zeker tot zijn 35e jaar blijven spelen, maar het is wel uitdagend om te combineren met zijn werk en privésituatie. Daar komt nog bij dat Tomislav in het voorjaar voor het eerst vader is geworden. Zal zij het nieuwe ijshockeytalent van de toekomst zijn en wellicht de (derde….) generatie ijshockeykeeper worden?

Share