Samenwerking ALTEN en DASA

ALTEN Dasa logo
21/03/2019

ALTEN gaat de samenwerking aan met DASA
Afgelopen maand zijn ALTEN Nederland en DASA (DevOps Agile Skills Association) een samenwerking gestart. DASA is een onafhankelijke community-based organisatie die DevOps trainingen en certificeringen aanbiedt. DASA ziet dat in DevOps teams een algemene set vaardigheden (‘Skills’) en kennis (‘Knowledge’) benodigd is om als team te kunnen functioneren. Deze kennis en vaardigheden zijn niet functiegebonden. Een DevOps team is in de visie van DASA dus geen balans van rollen of functies, maar van personen. Rondom deze overtuiging heeft DASA een competentiemodel ontwikkeld, inclusief trainingen, waarmee IT-professionals de nodige vaardigheden en kennis kunnen opdoen en in een DevOps team leren toepassen.

Uiteraard steunt ALTEN deze visie en is inmiddels de samenwerking aangegaan in de vorm van ‘Forerunner’. Tevens heeft zij een Ambassadeur aangesteld: Frank Faber.

ALTEN Frank DASA“Ik ben Ambassadeur voor DASA en zal in deze rol kennis over en van DASA verspreiden binnen de testwereld. Mijn eigen ervaring als DevOps Engineer en Test Engineer zal daarbij zeker van pas komen. Door mijn werkervaring ben ik mij meer DevOps engineer dan Test engineer gaan voelen.

Bij de laatste drie opdrachten die ik als consultant heb verricht, heb ik in een DevOps omgeving gewerkt. Mijn officiële opdrachtomschrijving was ‘Test engineer’, maar in DevOps kun je je juist buiten je eigen expertise ontwikkelen. Als Test engineer in een DevOps team ben je de verbindende schakel en zorg je dat jouw expertise en de expertise van je teamgenoten gecombineerd worden tot de beste oplossing. Door de kennis die teamgenoten met mij hebben gedeeld, kan ik nu taken oppakken die van oorsprong onder Development of Operations zouden vallen.

Ik vind de rol van ambassadeur erg leuk en interessant. Ik heb al eerder mijn kennis en ervaring t.a.v. DevOps kunnen delen. Ik heb bijvoorbeeld trainingen gegeven aan startende collega’s en ook bij klanten heb ik presentaties gegeven. In deze trainingen en presentaties heb ik toegelicht wat DevOps kan betekenen voor de IT-professional en voor de werkwijze van de klant. Samen met ALTEN gaan we nu een stap verder.

Als DASA Ambassadeur zal ik op korte termijn de volgende activiteiten ondernemen:

iSQI Certification Days (https://certdays.isqi.org/)
Onze examenpartner iSQI organiseert van maandag 25 maart 2019 tot en met vrijdag 29 maart 2019 de Certification Days. Zij bieden 10 webinars aan over diverse onderwerpen rondom softwarekwaliteit die raakvlakken hebben met hun certificeringen en examens. Op woensdag 27 maart 2019 om 19.30 uur verzorg ik een webinar over ‘Quality in DevOps’. Hierin licht ik toe hoe DevOps de kwaliteit binnen IT kan verbeteren volgens de visie van DASA.

Testing Stage (https://testingstage.com/en/)
Op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart 2019 vindt de testconferentie ‘Testing Stage’ plaats in Kiev, Oekraïne. Tijdens deze conferentie geef ik een presentatie over het onderwerp: ‘From Test Engineer to DevOps Engineer’. Hierin geef ik mijn visie op hoe de transformatie van Test Engineer naar DevOps Engineer er volgens mij uit ziet. Ik deel hierbij mijn eigen ervaringen en licht toe hoe je als Test engineer het verschil kunt maken in DevOps.

Na deze twee events volgen ongetwijfeld meer webinars, artikelen en andere activiteiten. Ik wil daarmee Test Engineers en andere IT-professionals helpen nadenken over hun rol binnen DevOps en hoe zij in hun eigen team het verschil kunnen maken!”

Frank Faber
ALTEN Test Engineer en DASA Ambassadeur

Share

Dit vind je misschien ook leuk