Mijn verhaal … ervaring van een BI-test masterclasser, #1

Foto IliasMijn naam is Ilias el Ayachi, een 23-jarige junior BI-Testconsultant bij ALTEN IT. Een aantal jaar geleden had ik niet gedacht dat ik in de IT wereld terecht zou komen, vooral als ik kijk naar de opleiding die ik heb genoten. Als 17-jarige jongen begon ik met mijn HBO opleiding Bedrijfskunde MER (Management, Economie en Recht). Op die leeftijd wist ik nog niet echt welke kant ik op wilde en om die reden heb ik bewust voor een wat bredere opleiding gekozen.

Tijdens mijn studie heb ik twee stages gelopen bij internationale IT bedrijven. Eén daarvan was een afstudeerstage waarbij ik aardig wat kennis heb opgedaan over bijvoorbeeld Business Intelligence (BI). Ik merkte dat Business Intelligence veel raakvlakken heeft met de bedrijfskundige opleiding die ik heb gevolgd. De techniek sprak me steeds meer aan en mijn interesse om mezelf binnen de IT wereld verder te ontwikkelen begon steeds meer te groeien.

Na mijn afstudeeropdracht ben ik om me heen gaan kijken, waarna ik op een mooie kans stuitte bij ALTEN IT. Een BI-Test masterclass waarin je binnen zes weken wordt klaargestoomd tot junior BI-Testconsultant en waarbij een aantal trainingen wordt afgesloten met een certificering. Dit was voor mij bij uitstek de perfecte mogelijkheid om eerst een training te volgen en vervolgens mijn opgedane kennis in de praktijk te brengen.

Van technische trainingen zoals Java, Test Driven Development en Continuous Integration tot aan softskill trainingen als Communicatieve Vaardigheden en Professionaliteit in Consultancy. Kortom, zeer interessante trainingen die bijdragen aan de ontwikkeling tot een volwaardige BI-Testconsultant.

Nu, zes weken na mijn start bij ALTEN IT, ben ik klaar met de Masterclass en heb ik twee certificaten op zak. Dit zijn de ISTQB certificering en de Professional Scrum Master l certificering. Ik kijk terug op een zeer leerzame training waarbij niet alleen ontwikkeling en professionaliteit centraal hebben gestaan, maar ook plezier in het werk.

Wat doet een BI-Testconsultant eigenlijk allemaal in de praktijk?

Als BI-Testconsultant help je mee bij het beantwoorden van vragen waar bedrijven mee zitten en met het testen van hun Business Intelligence systeem. Vragen waar bedrijven mee kunnen zitten zijn:

 • Heeft het BI-systeem het juiste kwaliteitsniveau?
 • Wat is de beste manier om het BI-systeem te testen?
 • Wat is het beste moment om het BI-systeem te testen?
 • Hoe test je het BI-systeem zonder de keten nogmaals te moeten doorlopen?

Een kwalitatief Business Intelligence systeem is van groot belang bij het kunnen nemen van goede beslissingen. De informatie moet aantoonbaar correct en vooral betrouwbaar zijn. Het testen van de Business Intelligence en data management van onze klanten is dus van cruciaal belang. Een Business Intelligence Testconsultant van ALTEN kenmerkt zich door de mate van kennis op zowel het gebied van testen als op het gebied van Business Intelligence.

Bij Business Intelligence zijn performance, gevoeligheid van privacy en datavolume enkele bekende termen. Voor het testen van de performance zijn er andere testtechnieken en –tools dan bij het testen van bijvoorbeeld de usability van een systeem. Ook hier is tijdens de Masterclass uitgebreid aandacht aan besteed.

Werkzaamheden die een BI-Testconsultant kan uitvoeren:

 • Reviewen van test gerelateerde documenten
 • Testautomatisering
 • Specificeren van testgevallen
 • Het uitwerken van testscripts
 • Het uitvoeren van testscripts
 • Registreren van bevindingen
 • Analyseren van bevindingen
 • Hertesten van bevindingen

Waarom werken bij ALTEN leuk is
Ik gaf eerder al aan dat niet alleen ontwikkeling en professionaliteit centraal staan, maar ook de gezelligheid binnen ons bedrijf. ALTEN is namelijk een ontzettend gezellig, professioneel, dynamisch en innoverend bedrijf. Dit heb ik direct vanaf dag één meegekregen, waardoor ik me heel snel kon settelen in mijn nieuwe omgeving met nieuwe collega’s. Ik ben zeer tevreden met mijn keus en ik ben ervan overtuigd dat er op mijn pad nog onwijs veel kansen liggen. Ik ben niet iemand die kansen laat liggen en dus weet ik dat deze prachtige start zal leiden tot een mooie toekomst.

Oh ja, één keer per jaar gaan we met de business line IT gezellig een weekend op ‘Heidedagen’. Vorig jaar stond Ibiza op de planning en dit jaar zijn we naar Berlijn geweest. Dit was dé perfecte mogelijkheid om mijn collega’s beter te leren kennen in informele sfeer. Altijd leuk toch?!

Ik heb in ieder geval mijn uitdaging gevonden! Wat is jouw uitdaging?

Ilias el Ayachi, consultant

MIJN VERHAAL … ERVARING VAN EEN BI-TEST MASTERCLASSER, #2

Mijn naam is Llalmar Goedhart, een 22-jarige junior BI-Testconsultant bij ALTEN IT. Van jongs af aan heb ik altijd interesse [...]

Alten IT Test Playground: BI testen

ALTEN IT Test Playground: BI Testen Altijd al willen weten hoe Business Intelligence systemen getest worden? Welke technieken en tooling [...]