Graduate@ALTEN: Justin

Software consultant SolAR

Justin (24) heeft binnen ALTEN aan zijn afstudeeropdracht, SolAR , gewerkt op het gebied van Image Recognition. Na een periode van hard werken, veel leren en een succesvol afgeronde opleiding, start hij op 1 maart binnen ALTEN als Software Consultant.

“Ik ben Justin. Ik ben 24 jaar en woon Wapenveld. Ik ben recentelijk via ALTEN afgestudeerd aan Hogeschool Windesheim als HBO-ICT SE (Software Engineer). Ik heb mijn laatste presentatie én beoordeling al gehad, dus in principe ben ik helemaal klaar met studeren en klaar voor mijn eerste baan. Na een leuke periode bij ALTEN gehad te hebben tijdens mijn afstudeeropdracht, kan ik met trots delen dat ik per 1 maart binnen ALTEN zal starten als Software Consultant.

Een aantal jaar geleden kwam ik voor het eerst met ALTEN in contact. Dit was tijdens de ‘Winnovations’ van Windesheim. Dit is een jaarlijks terugkerend event waarbij alle derde -en vierdejaarsstudenten hun projecten kunnen toelichting met een stand. Bij deze dag zijn o.a. externe mensen en bedrijven aangesloten. Ik heb hier gesproken met Hugo Logmans, Technisch Manager binnen ALTEN. Dit was mijn eerste contactmoment met ALTEN. Later kwam ik ALTEN weer tegen op een beurs, ook vanuit Windesheim, maar dit keer was het een bedrijvenbeurs. Ik kwam ALTEN hier tegen met een stand en ben zo in gesprek gegaan over een eventuele afstudeeropdracht.”

Mijn afstudeeropdracht

“Mijn afstudeeropdracht, genaamd SolAR, betreft een applicatie waarmee je ramen kunt herkennen op je telefoon, door gebruik te maken van de camera en Augmented Reality (AR). Zo kun je kijken hoeveel zonne-energie er uit dat raam te halen valt. Een van de tools die ik hiervoor heb gebruikt is Google ARCore. Deze tool heeft ervoor gezorgd dat de camera beeld krijgt en ik hier belangrijke informatie uit kan halen. Je verkrijgt informatie over de echte wereld binnen op je telefoon waarmee ik aan de slag ben gegaan om te zien waar een raam zit en hoe groot deze is. Daarnaast verkrijg je allerlei andere data die je graag zou willen weten over een raam. Dit om vervolgens te kijken hoeveel zonne-energie je zou kunnen opwekken door hier een zonne-energie raam te plaatsen. Hoeveel energie zou je dan kunnen winnen? Het voornaamste doel voor ALTEN van deze afstudeeropdracht is om te kijken wat er allemaal mogelijk is met Augmented Reality, het is namelijk nog een redelijk jonge techniek.

Het grootste deel van mijn afstudeeropdracht betreft het bouwen van de applicatie, wat goed aansluit op mijn opleiding. Daarnaast ben ik druk bezig geweest met de techniek ‘Object Recognition’, ofwel het herkennen van een object in programmeertaal. Dit was ook meteen het lastigste onderdeel voor mij. Hier komt namelijk veel wiskunde bij kijken, iets waar ik zelf voorheen niet veel ervaring mee had. Om objecten te kunnen herkennen maak je gebruik van 3D en geometrie. Je krijgt coördinaten binnen vanuit de camera van je telefoon over waar bijvoorbeeld een belangrijke hoek zit. Je kunt deze hoek vanuit verschillende kanten bekijken om zo te kunnen waarnemen dat het, bijvoorbeeld om een hoek van een bank gaat. Als je boven deze bankhoek coördinaten krijgt van nóg een hoek in de vorm van een rechthoek, dan moet ik zelf gaan berekenen of dit eventueel het raam zou kunnen zijn. Hier zit gigantisch veel wiskundige theorie achter. Gelukkig heb ik van mijn ALTEN begeleider, Gerard Kroes, veel hulp gehad.”

Veel geleerd


“Naast veel geleerd te hebben op technisch en wiskundig vlak heb ik tijdens mijn afstudeeropdracht ook veel op het gebied van soft skills geleerd. Een voorbeeld hiervan is presenteren. Vanuit school ben je al veel bezig met presenteren, zoals
bijvoorbeeld presentaties voor stakeholders. Binnen ALTEN werd er tijdens het presenteren naar hele andere dingen gekeken dan ik vanuit school had meegekregen. Denk hierbij aan je houding tijdens het presenteren, gesprekstechnieken om interesse te wekken en je verhaal strak zetten. Deze manier van presenteren was voor mij nog geheel onbekend en ik vind het een waardevolle skill om te bezitten. Ik heb tijdens de afstudeeropdracht ook veel hulp ontvangen van andere collega’s op kantoor. Elke dag was er wel een consultant die kennis had over bepaalde dingen die aansloten op mijn project, bijvoorbeeld het gebruik van de juiste programma’s. Ook heb ik elke week veel contact gehad met verschillende Business Managers om de voortgang van het project te bespreken.

Ik kijk terug op een super leervolle en prettige ervaring. Afstudeerder zijn binnen ALTEN was voor mij precies de juiste stap. Tijdens mijn zoektocht naar een afstudeeropdracht stond bij mij op nummer 1 dat ik terecht wilde komen bij een bedrijf waar ze weten wat ze doen, voornamelijk met afstudeerders. ALTEN heeft een heel traject staan voor afstudeerders, wat voor mij dus een groot pluspunt was. Ik heb meer begeleiding gehad dan ik in eerste instantie had verwacht. In mijn vorige stages was ik vooral aan één persoon gekoppeld, een begeleider die je af en toe sprak. Bij ALTEN heb je overal mensen die je willen helpen. Ik had persoonlijke begeleiding vanuit de Business Managers en van consultants die je helpen op technisch vlak. Het viel me op dat de collega’s ook écht interesse hadden in mijn project. Ik ben dan ook heel blij dat ik 1 maart bij ALTEN mag starten als consultant!”

Justin Booij

Software Consultant

Wil je meer weten over welke mogelijkheden ALTEN jou kan bieden op het gebied van de Smart Factory of andere afstudeerprojecten? Klik dan hier.
Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier.