Blog: Remco, senior software consultant

Remco senior consultant ALTEN
,

Ik (Remco) ben als senior Software Consultant bij ALTEN werkzaam in Oost Nederland. Ik ben met name gespecialiseerd in het toepassen van Microsoft technologie. Daarnaast experimenteer ik graag met nieuwe technieken en frameworks als .Net Core, Blazor, Azure, Angular, om deze kennis toe te kunnen passen in opdrachten en projecten. Ook ben ik gecertificeerd Scrummaster en heb ik het scrum proces inmiddels uitgedragen bij meerdere bedrijven.

“Naast het werken aan uitdagende softwareprojecten haal ik mijn energie uit het verbeteren van werkprocessen binnen organisaties waarbij ik ook zorg voor een goede én professionele sfeer binnen teams.”

Hoe ben ik bij ALTEN terechtgekomen?
In 2008 heb ik mijn HBO-studie Elektrotechniek , specialisatie Digitale Techniek, afgerond aan het Windesheim in Zwolle en ben ik meteen aan de slag gegaan als Embedded Software Engineer bij een technisch software automatiseringsbedrijf. Ik was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van embedded softwareapplicaties die onder andere in de automotive industrie gebruikt worden. Tijdens het werken ben ik mij steeds meer bezig gaan houden met het ontwerpen en ontwikkelen van test applicaties voor embedded softwareapplicaties waardoor ik in aanraking kwam met het Microsoft .Net Framework en alles wat daarbij komt kijken.
Na vijf leerzame jaren besloot ik rond te gaan kijken naar een nieuwe uitdaging en vond deze bij ALTEN. Tijdens een verjaardagsfeest ben ik aan de praat geraakt met een vriend die bij ALTEN werkte en heb daarna geheel vrijblijvend kennis gemaakt. Na een goed gesprek op het kantoor in Apeldoorn heb ik besloten de overstap te maken en inmiddels ben ik al vele jaren en opdrachten verder en kan ik concluderen dat het een juiste beslissing was om deze stap te zetten.

Mijn projecten en opdrachten voor klanten bij ALTEN
Inmiddels ben ik 8 jaar voor ALTEN werkzaam en in die tijd heb ik aan een groot aantal uitdagen projecten mogen werken, die allemaal specifieke technische en organisatorische uitdagingen hadden.

Zo ben ik aan een project werkzaam geweest voor een bedrijf uit de energiesector . Daarin heb ik aan een aantal deelprojecten gewerkt en was ik verantwoordelijk voor een software-upgradetraject. Hierin lagen de uitdagingen met name in het ontwikkelen en uitrollen van de software zonder dat hierbij productieverstoringen optraden èn in het communiceren met buitenlandse vestigingen die ook betrokken waren bij het project Deze opdracht heeft mij veel geleerd over zowel het ontwikkelen van softwareapplicaties als het goed plannen en helder communiceren naar alle betrokken partijen.

Daarnaast vond ik de opdracht voor een bedrijf in de transportsector zeer interessant. Zij wilden geadviseerd worden over een potentiële

overname van een softwarebedrijf. Deze opdracht was van kortere duur, waar de uitdaging vooral zat in het zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie te vergaren over de overnamekandidaat. Deze informatie moest op een goede manier geïnterpreteerd en gerepresenteerd worden, zodat er een gedegen besluit genomen kon worden over de overname. Mede hieruit heeft uiteindelijk de overname ook daadwerkelijk plaatsgevonden. Dit geeft een behoorlijke kick omdat je merkt dat jouw werkzaamheden ook echt impact hebben.

Tijdens het werken aan projecten is het zo dat, naast de technische uitdagingen, ook vaak kansen liggen om je bezig te houden met organisatorische zaken . Bij de opdracht voor het bedrijf uit de energiesector ben ik in aanraking gekomen met projectmanagement, het scrumproces en het coachen van een scrumteam en daarnaast het ontwikkelen van processen om zo beter en duidelijker te werken. Hierdoor kreeg ik het inzicht dat een project uitvoeren meer is dan alleen maar de software op tijd afmaken. Ook het goed afstemmen met belanghebbende partijen en het juiste doen op het juiste moment is erg belangrijk om een project te doen slagen of falen.

Mijn huidige opdracht

Momenteel ben ik werkzaam aan een project in de afvalverwerkingssector waar ik samen met mijn team de verantwoording draag voor het ontwikkelen en onderhouden van een software suite. Deze wordt gebruikt om op een slimme manier rijroutes te berekenen om afvalcontainers in te zamelen. Daarnaast wordt de software gebruikt voor het inzichtelijk maken van eigenschappen van de afvalcontainers. Zoals historische vulgraad, ophaalpercentage en gemiddelde vulgraadsnelheid om zo afvalstromen beter te kunnen beheren en mogelijke besparingen inzichtelijk te maken.

Naast mijn rol als senior softwareontwikkelaar vervul ik ook de taak van scrummaster binnen mijn team. In deze rol ben ik als een spin in het web, waar ik veel energie uit haal. De uitdagingen bij deze opdracht zitten erin om vooral het scrum proces te blijven uitdragen om zo de organisatie mee te krijgen in het transparant maken van werkzaamheden. Daarnaast ook het beter planbaar maken van werkzaamheden, waar tot dusver veel problemen mee werden ondervonden.
Ook het coachen van mijn teamleden is een taak die ik vervul en dit doe ik heel graag. Ik word er blij van om teamgenoten te zien groeien en vaker op de voorgrond te zien treden dan dat ze zelf gewend waren om te doen. Dit geeft mij de bevestiging dat ik meerwaarde creëer voor de organisatie.

Wat heeft ALTEN mij nog meer gebracht?
Professioneel groeien op persoonlijk vlak is iets wat ALTEN goed faciliteert. Ze geven je de kans dit te doen door verschillende trainingstrajecten te volgen. Hierdoor leer je jezelf kennen, maar leer je ook omgaan met uiteenlopende persoonlijkheden. Deze kennis kun je goed inzetten op projecten waardoor je nog meer toegevoegde waarde biedt. Het voordeel hiervan is ook dat je jouw kansen bij opdrachtgevers vergroot op het doorstromen naar nog uitdagender projecten. Het zelf ontplooien van kansen levert zowel de opdrachtgevers als jezelf meerwaarde op.

Remco Kruit

Ben je geïnteresseerd in jouw mogelijkheden bij ALTEN? Check hier onze (technische) software vacatures in Oost Nederland, of alle regio’s.