Optical Vinyl Extractor

De unit Mechatronics & Robotics van ALTEN in Eindhoven heeft een intern project lopen voor een demo-opstelling om te gebruiken tijdens beurzen. Het project heet de ‘Optical Vinyl Extractor’ en heeft als doel muziek van vinylplaten digitaliseren . Het principe van deze opstelling is dat de groeven van vinylplaten – waar in een platenspeler de naald doorheen zou lopen – kunnen worden gescand door microscopische foto’s te maken van bovenaf. Een andere afstudeerder, die inmiddels in dienst is bij de unit Technical Software, had reeds bewezen dat het mogelijk is, want hij was in staat om een fractie van een LP te ‘scannen’.

“Aan mij was de opdracht om een prototype-opstelling te ontwikkelen die gebruikt kan worden om automatisch deze foto’s te maken”.

grote uitdaging van deze opdracht is het feit dat alle foto’s die worden gemaakt elkaar enigszins moeten overlappen , omdat deze softwarematig aan elkaar moeten worden geplakt zodat één lange groef in beeld wordt gebracht. Gecombineerd met het feit dat deze foto’s niet veel groter waren dan het puntje van een balpen , was dit een aardige uitdaging om de camera nauwkeurig te positioneren boven de plaat. Dit is echter grotendeels gelukt. Een andere uitdaging was het scherp houden van het beeld, omdat vinylplaten niet perfect vlak zijn . Op het moment dat de camera namelijk naar een andere plek boven de plaat beweegt, is de plaat nét iets dichter bij de camera of iets verder weg, waardoor het beeld niet meer in focus is. Daarom heb ik een actuator ontwikkeld die de camera nauwkeurig op en neer kan bewegen om het beeld scherp te houden. Bekijk onderstaande video voor het eindresultaat.

Het afstuderen bij ALTEN was enorm fijn, zeker in combinatie met de overige afstudeerders die ieder met diens eigen opdracht bezig was. Zij konden mij helpen en ik kon hen helpen. Het was altijd gezellig en alle managers, consultants en afstudeerders lagen op één lijn. Om deze redenen kan ik technische afstudeeropdrachten bij ALTEN alleen maar sterk aanraden.

Mike