Sven Boekhoven, BI consultant

Sven Boekhoven: BI-consultant en wielrenner

Sven Boekhoven is Business Intelligence (BI) consultant en houdt zich voornamelijk bezig met datascience en visualisatie. Hij kreeg bij ALTEN de kans om mee te werken aan het op de kaart zetten van  de competentie informatieanalyse en werd trekker van deze competentie. Daarnaast is Sven fervent wielrenner en was zelfs onderdeel van het Nederlandse team. Ondanks dat hij gedeeltelijk eenzijdig verlamd is, was dit voor Sven geen belemmering om de top te behalen.

Sven werkt al sinds 2008 bij ALTEN (toen nog EclipseIT) en is vooral geïnteresseerd in Informatieanalyse. “De wereld van BI is zeer dynamisch. Op dit moment is er een kentering gaande van het traditionele BI, waarbij je vooral rapporteert over historische data. Oftewel: je kijkt ‘terug’. Naar vooruit kijken en voorspellen wat er gaat gebeuren op basis van beschikbare data. Oftewel predictive en zelfs prescriptive datagebruik. Dat vertelt het management wat er moet gebeuren.”

Bij zijn klanten is Sven verantwoordelijk voor de visualisatie van rapportages. Hij geeft daarbij niet alleen inzicht in de data om het management te ondersteunen de juiste beslissingen te nemen. Hij rapporteert ook over de data zelf: welke rapportages zijn er, hoeveel en hoe vaak worden ze gebruikt. Hoe een rapportage eruit ziet is ook van belang: wordt er een grafiek gebruikt of een tabel, welke kleuren geven de resultaten het beste weer, enz.

Tijdens een beurs kwam Sven in contact met zijn huidige klant, de grootste producent van fietsonderdelen, en dat sprak Sven enorm aan. Hij doet namelijk al jaren aan wielrennen op hoog niveau en had dus meteen gespreksstof.

Sven Boekhoven, BI consultantWielrennen is een belangrijk onderdeel in het leven van Sven. Een aantal jaar geleden kreeg hij te horen dat hij meer moest bewegen vanwege RSI aan zijn linkerarm. En aangezien Sven rechtszijdig gedeeltelijk verlamd is, zou dat wel ‘ns voor problemen kunnen zorgen. Sven besloot om te gaan wielrennen. Eerst recreatief, lekker met vrienden in de buitenlucht lange tochten maken. Hij bleek talent te hebben. Hij kon bijzonder goed meekomen met de groep die bestond uit mensen zonder beperking.

Sven besloot om te onderzoeken wat hij allemaal nog meer kon doen op het gebied van wielrennen en bleek na een test goed genoeg te zijn voor de ‘amateurklasse’ (een klasse onder de profs). Alhoewel … bij zijn eerste amateurwedstrijd, met valide renners, bleek dit toch lastiger dan gedacht. Maar, Sven is een doorzetter en via via kwam hij in contact met de bondscoach ‘aangepast wielrennen’. Deze bood aan om hem mee te nemen op een trainingsweekend en vervolgens op trainingskamp. Dit resulteerde in een plaats in het Nederlandse team. Sven mocht o.a. naar Canada om op wereldniveau wedstrijden te doen. Hij is zelfs 9e geworden op het wereldkampioenschap baanwielrennen.

Jarenlang stond zijn leven in het teken van werken, trainen en reizen. Dit heeft hem, naast prijzen, ook als mens veel gebracht. Hij moest gedisciplineerd zijn, efficiënt met zijn tijd omgaan en veel organiseren. Hij werd hierbij gesponsord door zijn werkgever. Om hem te steunen om zijn doel te bereiken, de Paralympics in Londen, kreeg hij trainingsuren cadeau. Hij werd dus gedeeltelijk doorbetaald terwijl hij trainde.

“Om sport en werk te combineren moet je creatief zijn, mogelijkheden zoeken. Dit is iets dat ik blijf doen. Ik wil mijn tijd efficiënt besteden, maar neem de tijd om zaken rondom het vakgebied Datascience  gedegen uit te zoeken en dingen uit te proberen.” Zo heeft hij voor zichzelf een voorspellend model gemaakt o.b.v. zijn eigen trainingsgegevens. Data inlezen, analyseren en inzicht krijgen in hoe hij zijn trainingen kan verbeteren voor een beter resultaat. Daarnaast is hij continu bezig met het uitdenken en verbeteren van de training Visualisatie die hij namens ALTEN aanbiedt aan in- en externe doelgroepen.

Inmiddels heeft Sven zijn actieve wielercarrière beëindigd, maar is nog wel trainer voor jong talent bij de valide renners. Hij heeft zijn trainersdiploma gehaald en organiseert o.a. de ALTEN wielrentocht. Met collega’s, klanten en andere geïnteresseerden 100 kilometer fietsen. Gewoon, voor de gezelligheid.

Nieuwste vacatures

75 services

De diensten
van ALTEN

 • Consulting

  Op basis van individuele kennis en vaardigheden leveren onze medewerkers een oplossing voor uw vraag.

 • Consulting team

  Alten neemt in dit geval de verantwoordelijkheid over van een product of een component.

 • Service center

  Alten neemt de volledige ontwikkeling van u over op een van onze Service centers

 • Work unit based services

  Werkzaamheden op basis van vaste, herhaalbare activiteiten. Zoals het uitvoeren van tests of het creëren van rapportages, met vaste afspraken in tijd en geld.

 • Fixed-price projecten

  Vaste afspraken over tijd, geld en de resultaten die opgeleverd moeten worden in het kader van een project.

ALTEN biedt verschillende soorten dienstverlening aan om optimaal aan te sluiten op de behoefte van de klant