Vacatures ALTEN

Afstudeeropdracht - Service Mesh

De functie

Ben je een software engineer die wil afstuderen op een onderwerp waarin tegenwoordig de complexiteit te vinden is; het kruispunt van microservices en cloud computing? Neem de uitdaging aan en duik in de wereld van service mesh.

Webapplicaties, zoals die van Netflix, Amazon en Spotify, worden steeds groter en complexer. Ondertussen worden de eisen die worden gesteld aan die applicaties ook hoger: De performance moet goed blijven of het nu druk is of niet. Nieuwe functionaliteiten moeten zo snel mogelijk worden uitgerold zonder de gebruikers te hinderen. Als iets uitvalt, moet de schade zo beperkt mogelijk blijven en zo snel mogelijk worden hersteld. Hoe dit te doen?

De gezamenlijke opkomst van microservices en containers bieden applicatieteams een architectuur hiervoor. Hoe? Door grote stukken op te knippen in kleinere. Eén reuzeapplicatie wordt een groep van samenwerkende kleine applicaties die elkaars API gebruiken. In plaats van een big-bang-release van software in een complexe omgeving wordt het uitrollen via kleine pakketjes gedaan waarin software en omgeving gebundeld zijn.

Microservices en containers maken het leven van een team op vele fronten makkelijker, maar alles heeft een prijs. Met een applicatie die bestaat uit meer en kleinere “apps” ontstaat er een nieuwe tussenlaag waarheen de complexiteit van het systeem verhuisd: de connectie tussen al deze microservices.Ook hier is een oplossing voor bedacht: de service mesh.

In deze afstudeeropdracht ga je onderzoeken

 • wat een service mesh precies doet;
 • welke voordelen het biedt, maar ook welke nadelen.

Je bekijkt de service mesh-oplossingen die nu de speelveld domineren en zoekt uit

 • Hoe een service mesh-architectuur moet worden vormgegeven;
 • Welke service mesh het beste past in bepaalde situaties;
 • Hoe de verhouding ligt tussen inzicht verkrijgen en security waarborgen;
 • Hoe goed een service mesh gaat werken in een organisatie waarin niet alles in de cloud draait;
 • Of er een alternatief is voor een service mesh om de nieuwe complexiteit te beheersen.

Je opdracht is, naast dit onderzoek, het ontwikkelen en implementeren van een proof of concept waarmee je je resultaten kan demonstreren.

Jouw profiel

Je volgt een IT-gerelateerde studie op Bachelor- of Master-niveau, 4e-jaars.

Persoonlijkheid

Je bent communicatief sterk, kan goed zelfstandig werken en vindt het belangrijk om in een team te werken. Daarnaast vind je het leuk om resultaat te behalen en je hebt van nature een flexibele instelling. Wij vinden het ook belangrijk dat je jezelf kunt herkennen in onze kernwaarden: People, Fun, Technology, Knowledge, Aim high en Open & Involved.

ALTEN biedt

 • Een marktconforme stagevergoeding;
 • Wekelijkse procesmatige en inhoudelijke stagebegeleiding door een technisch manager en/of een technisch consultant van ALTEN;
 • Mogelijkheid om te sparren met ervaren IT collega’s, op het vlak van zowel microservices als containers;
 • Kennissessies over technische onderwerpen;
 • De mogelijkheid om na afronding van je afstudeeropdracht een vast dienstverband aangeboden te krijgen.

ALTEN

ALTEN IT maakt onderdeel uit van ALTEN Nederland en is gespecialiseerd in Softwaretesten, Software Development, BI en Analytics consultancy in verschillende branches. Binnen Alten kom je terecht in een divers maar hecht team dat zich bezig houdt met de laatste ontwikkelingen op het gebied van Agile en software ontwikkeling. Bij ALTEN staan mensen, kennis, plezier en technologie centraal.

Onze klanten bevinden zich in de top 100 van Nederland. De klantenkring varieert van telecomproviders, overheden, energiemaatschappijen, financiële instellingen en industriële ondernemingen tot zakelijke dienstverleners.

ALTEN biedt volop uitdaging, solliciteer daarom nu om ons team te versterken!

 

Details
Activated at 27/07/2020
Locaties Amstelveen - Capelle Aan Den Ijssel
Categorie Afstuderen, Software & Cloud Engineering
Contact Fabian Ilaide