Interview: D&A consultant Pleuni

Pleuni
08/03/2021

Data & Analytics consultant Pleuni is in februari 2020 bij ALTEN in dienst getreden. Tijdens haar bachelor in psychologie en master op het gebied van Victimology and Criminal Justice, werd haar interesse gewekt voor statistiek. Hier wilde ze graag mee verder, maar op dat moment lagen de banen op het gebied van data-analyses niet Pleunidirect voor het oprapen. Ze heeft daarom een aantal inhoudelijke onlinetrainingen gevolgd om meer kans te maken op de baan die zij zocht. En dat is gelukt.

Voordat ze bij ALTEN kwam, werkte Pleuni bij een Data Science bedrijf, waar ze intern projecten uitvoerde voor klanten. Vorig jaar besloot ze om haar carrière verder voort te zetten bij een groter bedrijf met een divers portfolio aan projecten en kwam zo bij ALTEN terecht. Momenteel werkt Pleuni op een project bij een grote provincie als informatieanalist en Power BI ontwikkelaar. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen.

Dataplatform
“Ik werk samen met nog zo’n 15 andere collega’s van ALTEN aan het dataplatform voor een provincie in het Zuiden van het land. Ik ben onderdeel van het team dat werkt voor de afdeling mobiliteit. Hier werk ik aan verschillende informatieproducten die de klanten gebruiken om inzichten te verkrijgen en daar vervolgens hun beleid op te maken.

Op het dataplatform worden de ruwe gegevens verzameld, ontsloten en veilig opgeslagen. Deze gegevens komen uit tientallen verschillende bronnen. Door deze verschillende bronnen op de juiste manier te combineren en te aggregeren, ontstaat er bruikbare informatie voor de klant. Deze informatie wordt visueel gemaakt in verschillende power BI rapporten, elk met een ander doel. Inmiddels zijn we nog een stapje verder gegaan en zijn de rapporten ingesloten in een portaal. Dit portaal zorgt ervoor dat zowel de data als dePleuni informatie (rapporten) gedeeld kunnen worden met derden. Zoals bijvoorbeeld Brabantse gemeentes. Erg leuk voor ons, want hierdoor krijgt ons werk een enorm groot publiek!

Als zowel informatieanalist als Power BI ontwikkelaar ben ik betrokken over de gehele linie. Verantwoordelijkheden die horen bij mijn rol als informatieanalist zijn onder andere het ophalen van de requirements. Hiervoor ga ik samen met beleidsmakers in gesprek die willen dat verschillende bronnen inzichtelijk worden gemaakt voor een bepaald doel. Het doel van deze gesprekken is de wensen en behoeftes in kaart brengen. Hierna ga ik de bronnen analyseren. Is deze bron betrouwbaar? Staat hier alle benodigde informatie in? Vervolgens maak ik een functioneel ontwerp. Hierin wordt vastgelegd wat de requirements zijn met betrekking tot het eindproduct. Belangrijk is om hier zeer specifiek te zijn, en goed te hebben afgestemd met de klant wat ze exact willen. Vervolgens bespreek ik het ontwerp met de data engineer. Hij of zij zal het ontwerp technisch gaan vormgeven en realiseren.

Nadat de data engineer de tabellen heeft gestructureerd en bruikbaar heeft gemaakt, ga ik aan de slag met de ontwikkeling van het rapport. Persoonlijk vind ik dit het leukste stuk werk, want hier komt alles bij elkaar. Ik probeer me te verplaatsen in de gebruiker, om het rapport zo intuïtief en gebruiksvriendelijk mogelijk te laten voelen. De creatie die tot nu toe alleen op papier in ontwerp zichtbaar was, komt nu tot leven in de vorm van grafieken en kaarten. Wanneer ik bijvoorbeeld een fout heb gemaakt in het functioneel ontwerp, dan zie je dat direct terug in het rapport.”

Groei en ontwikkeling
Pleuni“Binnen het consultancy vak wil ik graag nog verder groeien in de rol van informatieanalist en power BI ontwikkelaar. Ik heb het gevoel dat ik het afgelopen jaar zeker gegroeid ben, maar er valt nog veel te halen. Dat geldt zeker in de wereld van techniek; die volop in beweging is en waar er steeds nieuwe oplossingen of tools op de markt komen die je leven makkelijker en leuker kunnen maken.

Daarnaast ben ik ook geïnteresseerd in het verbreden van mijn technische kennis. Hoewel ik tijdens mijn studie veel kennis heb opgedaan van statistiek en wetenschappelijke data-analyses, is de kennis met betrekking tot de techniek wat achtergebleven. Met deze kennis ben ik nog beter in staat om aan de voorkant van het proces belangrijke vragen af te vangen.”

ALTEN
“Binnen ALTEN ambieer ik een rol als people manager. Het lijkt mij een zeer uitdagende en dankbare taak om mijn psychologische kennis in te zetten om collega consultants verder op weg te helpen en te coachen in hun carrière. Ik heb inmiddels de training afgerond en ik hoop dat ik binnenkort ook deze rol waar kan maken.

Ik heb voorheen bij een kleiner data science bedrijf gewerkt, waar ik betrokken was bij verschillende leuke projecten. Toch wilde ik graag een stap maken in mijn carrière en heb ik gekozen voor ALTEN, omdat dit een groter bedrijf is met een groot portfolio aan klanten en projecten. Een bedrijf zoals ALTEN biedt kansen in persoonlijke groei en ontwikkeling, waar je zelf de dirigent bent van je eigen carrière.

ALTEN heeft ontzettend veel kennis in huis. Wanneer je ergens niet uitkomt, bijvoorbeeld op je opdracht, zijn er tal van collega’s die bereid zijn om je te helpen. Daarnaast organiseert ALTEN kennissessies waar kennis wordt gedeeld door consultants, voor consultants. Ook vindt ALTEN het belangrijk dat je verbinding houdt, ondanks dat je vijf dagen in de week voor de opdrachtgever werkt. Om dit te bewerkstelligen organiseert ALTEN verschillende uitjes, maandmeetings en jaarlijks terugkerende heidedagen. Het afgelopen jaar ging helaas niet alles door vanwege de coronamaatregelen. Hopelijk mag er aankomend jaar meer!”

Pleuni Burg, D&A Consultant

 

Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal en wil je weten welke mogelijkheden ALTEN voor jou heeft op D&A gebied? Klik dan hier
Wil je meer weten over de ervaringen van onze collega’s? Klik dan hier voor meer verhalen. 

 

Share

Dit vind je misschien ook leuk