Back@ALTEN: Robert

back at alten Robert
25/01/2021

Robert was één van de eerste collega’s bij ALTEN. Toen hij hier in dienst kwam, was ALTEN Nederland nog maar net opgestart. Op dat moment zat hij met maar een paar andere consultants in een groot kantoor in Eindhoven. Hij kon toen moeilijk voorzien dat hij dertien jaar later meer dan 650 collega’s zou hebben. Een paar jaar geleden besloot Robert om van werkgever te wisselen, maar inmiddels is hij toch weer terug bij ALTEN. Wat zijn redenen en ovewegingen waren, vertelt hij hieronder.

Trots
“Bij mijn vorige werkgever zag ik dat op een gegeven moment steeds meer interessant werk naar India en China verhuisde en ben toen om me heen gaan kijken. Ik heb toen ook bij ALTEN aangeklopt. Op dat moment was ALTEN net begonnen met het opschalen van het ADC (ALTEN Delivery Center, de afdeling waarin de outsourcingsprojecten worden uitgevoerd). Dat leek me erg interessant en dat heb ik kenbaar gemaakt.

Naast consultancy biedt ALTEN dus ook outsourcingsconstructies aan. Bij eerdere werkgevers heb ik als opdrachtgever te maken gehad met een outsourcingspartnerschap en ik heb een dergelijke constructie nooit optimaal zien werken. Nu ALTEN de stap maakte om ook outsourcingspartnerships aan te bieden vormde dat voor mij een stimulans om te kunnen laten zien dat outsourcing wél goed kan werken. Hier wilde ik graag mijn bijdrage aan leveren. Dat is in een notendop het thema van mijn tweede periode bij ALTEN. Mijn eerdere ervaringen met outsourcing kwamen hierbij goed van pas.

We zijn begonnen met een handvol consultants die een eerste outsourcingstraject opstartten en inmiddels werkt ongeveer zo’n 30-40% van de consultants in het ADC voor een grote verscheidenheid aan klanten. Dat maakt me trots.”

Het ALTEN Delivery Center
“Net als in de eerste periode werk ik nu nog steeds in de rol van architect, maar de context is nu anders. Ik ben werkzaam binnen het ADC en werk dus op kantoor* bij ALTEN. Dit is anders dan tijdens mijn eerste periode bij ALTEN waar ik op locatie werkte bij de opdrachtgever. Ik vind dit een enorme vooruitgang, omdat je met een vast team werkt en daardoor een sterkere binding met je ALTEN-collega’s krijgt.

Binnen het ADC zijn we verantwoordelijk voor een deel van de software van een grote opdrachtgever in de halfgeleiderindustrie. Dit doen we met een team van ongeveer 25 consultants. Onze verantwoordelijkheid strekt zich uit van de technische roadmap tot aan de realisatie en support toe. Ik ben verantwoordelijk voor de architectuur van dit deel van de software. Hierbij heb ik veel contact met stakeholders van de opdrachtgever, maar ook met mensen binnen het team. Gemiddeld ben ik 2 tot 3 dagen per week bij de opdrachtgever* te vinden voor overleg met mijn collega’s daar. Het bedrijf is één van de meest innovatieve bedrijven in Nederland en ik vind het bijzonder interessant om daar een bijdrage aan te leveren.

Ik heb in deze periode veel geleerd over outsourcing. In een outsourcingsconstructie wordt een partnershiprelatie aangegaan met de klant. In een dergelijke constructie is er vaak al sprake van een grote code base bij de klant en wordt ons gevraagd om te innoveren en nieuwe features/applicaties te maken, terwijl tegelijkertijd de bestaande software in kwaliteit verbetert. De uitdaging is om op zowel de innovatie als de kwaliteitsas het maximale te doen. Ik vind het belangrijk om me te verdiepen in het domein van de klant en te begrijpen welke businessproblemen ten grondslag liggen aan de vraag die bij mij wordt neergelegd en deze op te lossen door een passend technisch ontwerp. De domeinkennis is vaak verspreid over meerdere mensen en ik zorg ervoor dat ik deze mensen ken en Robertmet ze in contact treedt. Lage drempels en een netwerk bevorderen een outsourcingssamenwerking.

Daarnaast geef ik architectuur training binnen ALTEN en leid ik de architectuur intervisiegroep. In deze intervisie groep worden technische en niet technische onderwerpen besproken waar je als architect mee te maken krijgt.”

Het unieke van ALTEN
“Werken voor een bedrijf is een manier om gesponsord met elkaar een avontuur te beleven. De afgelopen periode was een avontuur, waar ik en mijn collega’s veel bereikt hebben en het ADC hebben kunnen vormen naar wat het nu is. Het mooie van ALTEN is dat er ruimte is om zelf dingen te ondernemen en initiatief te nemen, zoals het opzetten van trainingen en het uitwerken van nieuwe ideeën.

Daarnaast heeft ALTEN alle competenties in huis om projecten te bemensen waarmee we end to end oplossingen kunnen realiseren. Van het acquireren van sensor data in een embedded device tot het ontwikkelen van dashboards via een cloudoplossing, waarin deze data wordt vertaald naar informatie. Dat maakt ALTEN uniek.”

*) Natuurlijk is het werken op locatie in Corona-tijd anders, dan ‘normaal’. Wij nemen uiteraard de geldende regels en richtlijnen in acht. 

Wil je meer weten over het ADC en onze diensten, of je wilt weten wat het werken bij het ADC precies inhoudt, klik dan op één van deze links:
ALTEN Deliviery Center (ADC)
Vacature ADC

Wil je meer blogs lezen van onze collega’s, klik dan hier

 

Share

Dit vind je misschien ook leuk