In the Spotlight: Ruud

In the Spotlight: Ruud
07/04/2020

Deze rubriek draait om mensen. Mensen die iets voor een ander doen. Geheel belangeloos, gewoon omdat ze dat belangrijk vinden. Deze collega’s zetten we graag een keer in de Spotlight.

Deze week is dat Ruud (technisch consultant in Eindhoven). Zijn grote hobby is hardlopen en dat zet hij graag in voor het goede doel. “De Roparun is een combinatie van saamhorigheid, sportiviteit, gezelligheid en een goed doel.” Ruud zou dit jaar meelopen met de Roparun, net als vorig jaar. Echter, vanwege de Corona-maatregelen gaat de Roparun dit jaar niet door. We spraken Ruud voordat dit bekend werd, dus we willen zijn verhaal toch graag posten. Zodat er ook nu aandacht is voor dit goede doel.

RopaRuud wisselmoment“Het zou voor mij de 2e keer zijn dat ik met de Roparun mee zou doen. Ik ben lid van een hardloopvereniging en in dat verband lopen er al jaren teams mee. Iedereen kent wel iemand met kanker, dus ik heb zeker affiniteit met de RopaRun. Het is een mooie manier om in een groep, samen, iets te doen voor een goed doel. Zelf heb ik een goede vriendin die kanker heeft. Van de Roparun heeft zij een hoesje gekregen om de slangetjes voor de chemokuren bij elkaar te houden. Dan maak je het van dichtbij mee.”

Estafette en mascotte
“De Roparun is een estafette die loopt van Parijs (en tegenwoordig ook vanuit Hamburg of Bremen) naar Rotterdam. Toen ze met de Roparun begonnen, was de start in Rotterdam en liep men naar Parijs; vandaar de naam RoPaRun.

Ons team bestaat uit zo’n 20 personen, waarvan o.a.: 8 hardlopers, 4 fietsers, een cateringteam, een teamcaptain, 4 chauffeurs en zelfs een masseuse. De lopers en fietsers zijn verdeeld in 2 groepen die elke keer 60 km afleggen. Als loper loop je 1 km en dan wissel je. Dan word je vervolgens 3 km in een van de busjes vervoerd naar het volgende punt. Na 60 km wisselt de teamhelft en kun je wat langer bijkomen in de busjes en de komende 60 km eten, drinken en rusten. Als je geluk hebt, kun je misschien zelfs een beetje slapen. Er is altijd iemand aan het lopen en 2 mensen aan het fietsen. Aan één stuk door. Je bent dus van zaterdagmiddag tot en met maandagmiddag aan het lopen; ook midden in de nacht.

Vorig jaar hadden we een teammascotte ‘Duckie’, zo’n geel badeendje. ” Dat begon met een klein exemplaar, maar groeide uit tot een grote opblaasduckie. Boven op het dak van de bus! Dat helpt wel om ’s nachts je eigen busje terug te vinden. Maar je moet ook oppassen, want hij is een keer van de bus gewaaid.”

Sponsoring en voorbereiding
“Als team betaal je € 3.130,- inschrijfgeld. Daarnaast moet je voor € 1.000,- loten kopen en verkopen, voor de loterij. Elk teamlid dient zo’n 50 loten verkopen, waarvan de opbrengt natuurlijk naar het goede doel gaat. (red. de loterij gaat dit jaar wel gewoon door!). Daarnaast bedenken we ook nog andere acties om in onze eigen kosten te voorzien. Denk daarbij aan o.a. de busjes (soms krijgen we die gesponsord), brandstofkosten en natuurlijk eten en drinken. Iedereen in het team werkt mee aan het bedenken van acties om sponsorgelden op te halen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het verkopen van spullen op de vrijmarkt tijdens Koningsdag, het opknappen van fietsen of het organiseren van bootcamps op scholen. Dan begint het teamgevoel al.”

Feest en finish
De Kokkies“In sommige landen wordt er echt een feestje van gemaakt, tijdens het Pinksterweekend wanneer we met de Roparun langskomen, met name in België en Nederland. Hele dorpen lopen uit en organiseren grootschalige activiteiten rondom dit evenement. Dan hebben ze podia waar je overheen loopt en kun je de burgermeester een handje geven. En er staan constant groepen mensen langs de kant. Heel gezellig. Daar zijn soms ook competities tussen steden van wie het beste Roparun feest heeft.

Zoals gezegd, is de Roprun begonnen van Rotterdam naar Parijs, nu is het andersom, zodat de finish in Nederland plaatsvindt; op de Coolsingel in Rotterdam. Daar is het dan één groot feest. Duizenden mensen met spandoeken, muziek, pers, enzovoorts. Wat ook heel leuk is, is dat het laatste stukje richting de finish door het hele team wordt meegelopen. Dat bekent dat iedereen uit het team, dus ook de koks e.d., meeloopt. Je sluit het dan ook echt als team af.”

Ook ALTEN steunt de Roparun en doneert elk jaar een mooi bedrag aan een team of een individuele loper. Wil jij ook je steentje bijdragen en wil je weten hoe je de Roparun kunt steunen, kijk dan hier. Het team heeft ook een eigen website.

Share