In the Spotlight: Ian

Ian in de Spotlight
26/03/2020

Deze rubriek draait om mensen. Mensen die iets voor een ander doen. Geheel belangeloos, gewoon omdat ze dat belangrijk vinden. Deze collega’s zetten we graag een keer in de Spotlight.

Ian werkt als Technisch Consultant bij ALTEN. Omdat “hij zo goed was met computers en ook uit Zuid-Afrika komt”, is hij door de stichting Raad en Daad gevraagd om een promotiefilmpje te maken over hun basisschool in Zuid-Afrika.

Ian in Zuid-Afrika“Een tijd geleden ben ik benaderd door iemand die ik in Australië heb leren kennen. Hij vroeg of ik een promotiefilmpje wilde maken voor de Stichting Raad en Daad over hun school; “jij komt toch uit Zuid-Afrika en je bent toch goed met computers? Dan ben je hier echt geschikt voor.” Ik had eigenlijk al ja gezegd voordat ik wist wat ik moest filmen.

De school bevindt zich zo’n 70 kilometer van Pretoria. Het betreft een Christelijke basisschool waar ze weeskinderen een betere toekomst willen geven. In tegenstelling tot veel staatsscholen daar, hebben ze hier kleinere klassen en verzorgen ze ook maaltijden voor de kinderen. De armoede is daar zo schrijnend dat ouders letterlijk geen geld hebben om eten kunnen kopen voor hun gezin.

Om zoiets van dichtbij mee te maken is echt een eyeopener. Natuurlijk weten we allemaal dat er armoede in de wereld bestaat, maar om er daadwerkelijk mee in aanraking te komen is confronterend. Ik vind het, gek genoeg misschien, ook wel een verrijking. Als je ziet dat mensen die zo weinig hebben, toch zo veel vreugde kunnen hebben. Daar zouden wij nog wat van kunnen leren.

Als je het zo goed hebt, als in Nederland, kijk je toch anders naar de wereld: “Jammer dat ik Ian op schoolniet zo’n mooie auto heb als ik zou willen.” Natuurlijk is er in Nederland ook armoede, maar mocht je hier je baan verliezen, dan is er altijd nog een sociaal vangnet. Dat kennen ze in Afrika niet. Als je geen werk hebt, heb je geen eten.

Voor de Stichting Raad en Daad wil ik me meer gaan inzetten. In Nederland is de stichting verantwoordelijk voor de fondsen die gebruikt worden om eten te kopen. Helaas ligt het hier momenteel een beetje stil, maar in Amerika zijn ze nog steeds volop bezig. 

Ik zou bijvoorbeeld de website willen verbeteren om het ondersteunen van de fondsenwerving te stimuleren. Ik wil ook graag nog lokaal in Zuid-Afrika meer doen. Wat dat precies is, weet ik nog niet. Ik ben daar meestal maar een week of 4, dus het is even aankijken op dat moment wat er nodig is.

Het zou mooi zijn als iedereen vrijwilligerswerk zou doen, maar het moet wel bij je passen. Je wordt er misschien niet direct een beter mens van, maar het heeft mij in ieder geval geholpen om stil te staan bij dingen. Niet alles als vanzelfsprekend aannemen.”

Ondanks dat er binnen de stichting in Nederland op dit moment weinig activiteit is, komt het geld dat gedoneerd wordt, rechtstreeks ten goede aan de school en de kinderen: stichtingraadendaad.nl/ of via www.friendsofmukhanyo.com. Dit geld gaat rechtstreeks naar het kopen van eten voor de kinderen.

Bekijk hier het filmpje dat Ian gemaakt heeft.

 

 

 

Share