In de Spotlight: Bram

Bram
19/03/2020

Deze rubriek draait om mensen. Mensen die iets voor een ander doen. Geheel belangeloos, gewoon omdat ze dat belangrijk vinden. Deze collega’s zetten we graag een keer in de Spotlight.

Bram is Testconsultant bij ALTEN in Capelle a/d IJssel. Naast zijn werk zet hij zich ook als vrijwilliger in bij de Blijf Groep. Deze organisatie helpt om huiselijk geweld te stoppen. Zij bieden hulp aan alle betrokkenen: slachtoffers, getuigen, plegers en kinderen. Bram vertelt hier zijn persoonlijke verhaal.

 Wat doe je precies aan vrijwilligerswerk?
“Eén keer in de maand ga ik samen met een tiener, laten we hem ‘Alex’ noemen, wat doen: denk aan een wandeling door het park of even een balletje trappen. Alex is de oudste van een groot gezin en zit samen met de moeder in een van de opvanghuizen van de Blijf groep. (Blijf Groep is een organisatie die vroeger bekend stond als het Blijf-van-mijn-lijfhuis). Voor Alex biedt het de mogelijkheid om er even uit te zijn want thuis, bij Blijf Groep, is het immers al druk en onrustig.”

Doe je dit al lang?
Blijfgroep“Iets meer dan een jaar geleden besloot ik om me op te geven als vrijwilliger bij Blijf Groep. Op dat moment was het niet direct duidelijk wat ik binnen de organisatie kon doen en heb ik in eerste instantie een cursus Ervaringsdeskundigheid gevolgd. Met deze cursus achter de hand zou ik beter voorlichting kunnen geven aan bijvoorbeeld hulpverlening medewerkers die in het uitvoeren van hun beroep met huiselijk geweld te maken zouden kunnen krijgen. Deze aanvragen komen echter niet dagelijks binnen en daarom ben ik drie maanden geleden begonnen met het begeleiden van Alex.”

Waarom heb je hiervoor gekozen?
“Zoals ik noemde heb ik in eerste instantie de cursus Ervaringsdeskundigheid gevolgd: ik heb namelijk zelf huiselijk geweld ervaren in een relatie. Wat mij in die vervelende ervaring(en) en de verwerking erna tegenviel zijn de taboes rond huiselijk geweld en de stereotyperingen. Huiselijk geweld is een complex probleem waarbij het afschilderen van de betrokken partijen in de absolute rollen van dader en slachtoffer weinig zinvol is. En dat het contraproductief is om onmiddellijk aan te nemen dat de man altijd degene is die zogezegd losse handen heeft.

Drie jaar geleden ben ik ook om die reden begonnen met het schrijven van een boek waarin ik mijn ervaringen en gedachten rond mijn eigen situatie bespreekbaar maak. Het is mijn doel om anderen te laten zien hoe iemand in zo’n situatie terecht kan komen vanuit het perspectief van een man en waarom het niet makkelijk is zo maar weg te lopen. Dit doe ik door niet alleen de strijd in de relatie, maar vooral ook mijn interne strijd te laten zien.

Het schrijven van een boek is een exercitie die zich voornamelijk op abstract niveau afspeelt. Pas als het boek in de schappen ligt, heeft het praktische implicaties en kunnen anderen ermee aan de slag. Ik wilde nú al iets betekenen en heb er daarom voor gekozen om me aan te melden als vrijwilliger bij Blijf Groep.”

Wat vind je er leuk aan?
“Ik wil anderen helpen om te leren gaan met een moeilijke situatie, al is dat wel een hoog streven. Alex heeft geen tot nauwelijks invloed op wat er om hem heen gebeurt en is gebeurd, maar als hij uiteindelijk leert dat deze situatie niet bepaald hoe hij vorm geeft aan zijn eigen mannelijke identiteit en wie hij is, dan zou ik ontzettend blij zijn. Dat is niet van de ene op de andere dag gebeurd: daar is consistentie, toewijding en aandacht voor nodig. Op dit moment probeer ik vooral voor afleiding te zorgen door er één keer in de maand alleen voor hem te zijn.”

Raad je vrijwilligerswerk aan anderen aan?
“Absoluut. Ik raad mensen daarbij wel aan om goed na te denken over welk vrijwilligerswerk ze zouden willen doen, hoeveel tijd ze er aan willen besteden en wat ze eruit denken te halen. Iedereen weet dat je voor vrijwilligerswerk niet betaald krijgt, maar dat betekent niet dat je er niets voor terug krijgt. Voor mij is het belangrijk dat ik voldoening haal uit mijn vrijwilligerswerk en dat het aansluit op thema’s die in mijn leven spelen. Eerder heb ik me ingezet voor het bestrijden van arbeidsonrecht en nu is huiselijk geweld logischerwijs een belangrijke pijler in mijn leven geworden.”

Wil jij de Blijf Groep ook steunen? Kijk dan op de website: www.blijfgroep.nl/help-mee

Share