In de Spotlight: Erik

Erik in de spotlight
02/03/2020

Deze rubriek draait om mensen. Mensen die iets voor een ander doen. Geheel belangeloos, gewoon omdat ze dat belangrijk vinden. Deze collega’s zetten we graag een keer in de Spotlight.

Deze week is dat Erik, Business Manager bij onze unit Technology Zuid. Hij is al zo’n 10 jaar vrijwilliger bij Rally for Kids. Deze stichting laat gezinnen met zieke of minder valide kinderen (van 6 t/m 17 jaar) een geweldige dag beleven door hen in aanraking te brengen met de rally en 4×4 autosport.

“Om aan zo’n dag mee te werken is super; je bent de hele dag aan het rondrennen, maar als je de kinderen ziet genieten dan is dat de mooiste beloning. Het is een heel event; niet Rally for Kidsalleen kunnen de kinderen plaatsnemen als navigator in een echte rally auto, maar wij zorgen ook voor luchtkussens, Playstations, knutselhoeken, noem maar op. Er is voldoende eten en drinken en we sluiten de dag vaak af met een gezellige BBQ. Zo is dit vooral een dagje uit voor het hele gezin, om iedereen even de dagelijkse zorgen te laten vergeten en ze echt te laten genieten.

De stichting organiseert meerdere evenementen per jaar op verschillende circuits, zoals het Midlandcircuit Lelystad en op circuit Niederrhein. Afhankelijk van de grootte van het terrein kunnen we dit organiseren voor zo’n 100 kinderen per keer. Daarnaast hebben we ook nog 1x per jaar een 4×4 event. Net weer iets anders dan rally rijden. Je neemt de kids mee in een 4×4 en gaat lekker door de modder rijden. De kinderen zitten aan het einde van de rit onder de blubber.

De auto’s die we gebruiken zijn geen dure supercars, maar zijn speciaal voor de rally geprepareerd. Sommigen hebben zelfs in echte rally’s gereden. De eigenaren hebben een hart voor auto’s en rijden vrijwillig mee om de kinderen een prachtige dag te bezorgen.

Rally for KidsZelf rijd ik meestal niet, maar af en toe komt dat wel eens voor. Een prachtige ervaring; je ziet de kinderen dan echt genieten. Normaal gesproken ben ik ‘Chef instappen’. Dan regel ik in mijn gele hesje de logistiek. Dit houdt in dat ik de kinderen veilig in- en uit de auto’s help. En alle auto’s in goede banen leidt. Het moet voor de kinderen zo veilig mogelijk zijn natuurlijk. Dus, zodra de auto’s de baan afkomen, helpen we de kids uitstappen.

Dan rijden de auto’s rustig naar het instapstation waar alle kinderen netjes in een rij staan met hun helmen op en hun instapkaart in de hand. We helpen natuurlijk ook met instappen, dat is soms best een karwei. Je werkt met een 5-puntsgordel en evt. zitjes. Het gaat hier natuurlijk om kinderen met een beperking, wat betekent dat je soms extra maatregelen moet nemen om iemand goed en veilig de rit te laten ervaren. Wanneer iedereen zit, gaan alle auto’s tegelijkertijd weer de baan op voor een volgende onvergetelijke ronde.

Je merkt dat alle deelnemers echt al dagen uitkijken naar deze dag en de dagen erna hebben ze er nog plezier van. Veel kinderen zie je regelmatig terug, maar helaas zijn er ook kinderen die niet vaker (meer) kunnen komen.”

Hoe ben je erbij gekomen om je voor deze Stichting in te zetten?
“Zo’n 10 jaar geleden bezocht ik een rally in Ede en daar werd aandacht besteed aan de Stichting; ze zochten vrijwilligers. Ik heb sowieso een passie voor auto’s, dus dit is een goede match. Ik dacht: “waarom niet, ik kan best iets nuttigs doen voor een ander”. En ik had gelijk, want ik doe het nu nog steeds met veel plezier.

Het is een dag hard werken, lekker fysiek. Maar, omdat het steeds maar één dag is, is het goed te combineren met mijn werk bij ALTEN. Het is dan een dagje van hot naar her rennen, maar het geeft veel voldoening.”

Ook vrijwilliger worden?
De Stichting kan blijven bestaan door de hulp van vrijwilligers, maar natuurlijk ook door sponsorgelden. Wil jij deze stichting ook steunen? Dan kan! Kijk op: www.rallyforkids.nl

Of ben je enthousiast geworden na het lezen van dit verhaal en zou je ook zo af en toe (of vaker) vrijwilligerswerk willen doen, maar je weet niet goed waar je moet beginnen? Kijk dan op de site van NLdoet.

Share