Talent@ALTEN: Taran

Talent@ALTEN: Taran
28/10/2019

Samen problemen oplossen

Taran heeft Mechatronica gestudeerd aan de Avans Hogeschool in Breda en werkt sinds november 2018 bij ALTEN als Software Test Consultant in Eindhoven. In het weekend is hij vaak te vinden in de boulderhal in Tilburg.

Wat is boulderen? ‘Boulder’ is Engels voor ‘rotsblok’. Boulderen is dan ook letterlijk: klimmen op een rotsblok. Dit doe je in Nederland meestal in een hal met (steile) wanden van zo’n 4 meter hoog. Door middel van routes van verschillende niveau’s klim je, ongezekerd, naar boven.

Taran: boulder instructorBoulder instructor
Het verschil met ‘gewoon’ klimmen is dat dit veel explosiever is; er zitten andere bewegingeni in en zelfs een soort sprongen om van de ene naar de andere greep te kunnen komen. O ja, en je bent niet gezekerd. Er ligt natuurlijk wel een dikke mat onder de wanden, het moet natuurlijk wel veilig zijn. Boulderen is nl voor alle leeftijden en alle niveau’s. Er komen kinderen, maar ook groepen volwassenen die een bedrijfsuitje ervan maken. Ik geef ze dan tips en tricks over hoe je van het ene punt naar het andere kunt komen.

Ik werk 40 uur bij ALTEN, maar in het weekend werk ik ook nog steeds in de boulderhal. Hier doe ik van alles en nog wat; ik ben barman, ik help met het indelen en opstellen van de boulders en ik geef groepen nieuwsgierigen een introductie in het boulderen.

Boulderen is samen problemen oplossen
“Voordat je een route gaat doen, moet je deze eerst ‘inlezen’. Wat ga ik doen, hoe kan ik dat het beste doen. Oftewel: hoe los ik dit probleem op? Door het vaker te doen, herken je bepaalde grepen en weet je in je hoofd al hoe je de route zou kunnen doen. Het is eigenlijk puzzelen met je lichaam. Elke week wordt er een set met boulders (= route) veranderd. Zo hou je de uitdaging erin.

Toen ik verhuisde van Tilburg naar Utrecht zocht ik een nieuwe sport. Via een vriend ben ik bij het boulderen terecht gekomen. Toen ben ik blijven hangen; letterlijk en figuurlijk.

Het is een individuele sport, maar je hebt altijd hulp vanuit de groep. Je hoeft het niet altijd helemaal zelf te doen. Vanaf de grond zie je soms beter hoe iemand het beste kan klimmen. Dat vind ik het leukst aan deze sport. Je kunt besluiten om alleen naar de bouderhal te gaan, maar er zijn altijd genoeg gezellige mensen. Je bent dus nooit alleen.”

Een bos vol zwerfkeien
“Wat ik ook heel leuk vind is het klimmen in de natuur. Dan ga je dus echte rotsblokken beklimmen. Daar ben je toch weer anders bezig om een probleem op te lossen. Je moet dan echt elk gaatje, uitstekend stukje rots, enz. onderzoeken om te kijken hoe je deze kunt gebruiken om boven op dat rotsblok te komen. Het risico is iets hoger dan binnen, omdat je binnen een dikke valmat hebt; buiten is dat een veel kleinere mat. Je moet het ook zelf meenemen. Het is dan ook niet verstandig om helemaal alleen het bos in te gaan om te boulderen. Het is veiliger en gezelliger om met een groep te gaan.

Taran boulderenWe gaan regelmatig naar Fontainebleau in Noord-Frankrijk waar je wel duizenden klimroutes hebt. Bij ALTEN doen we regelmatig leuke dingen, zoals karten of een kookworkshop. Ik zou zelf graag een keer een paar dagen boulderen willen organiseren in Fontainebleau.

Zin om een keer mee te gaan? Je bent van harte welkom!”

Share