Talent@ALTEN: Erwin

Talent@ALTEN: Erwin
24/09/2019

2 oude vaten en een vrieskast
Erwin werkt sinds april 2018 als BI consultant bij ALTEN. Dit doet hij 32 uur in de week, want de overige tijd heeft hij hard nodig om zijn biermerk (Skavuiten) verder te ontwikkelen. Jazeker, Erwin is Bierbrouwer.

 Skavuiten
“Het begon eigenlijk in de kroeg met de vraag “hoe moeilijk kan het zijn om zelf bier te brouwen?” Daar wilden mijn vrienden en ik het antwoord op vinden en zijn met z’n vijven aan de slag gegaan om daar achter te komen. We hebben natuurlijk eerst onderzoek gedaan naar het brouwen van bier door artikelen en boeken te lezen en natuurlijk filmpjes te kijken op internet. Want wat heb je überhaupt nodig om bier te brouwen? Natuurlijk een recept, ingrediënten en een ketel.

Talent@ALTEN ErwinIn 2015 zijn we gestart in mijn schuur in Someren. De installatie hebben we zelf gebouwd van 2 oude fusten en een vrieskast.  De vrieskast hebben we met behulp van een temperatuurschakelaar veranderd naar een klimaatkast. Zo hadden we 2 ketels en een klimaatkast. Uiteraard zijn we begonnen met een kleine hoeveelheid bier per keer, nl 30 liter. Dit was puur voor onszelf. Na elke keer brouwen pasten we iteratief het recept aan om de smaak te verbeteren. Toen we redelijk tevreden waren, hebben we wat flesjes meegenomen naar het café om het daar te laten proeven. Op basis van de reacties hebben we het recept weer aangepast.  Zo zijn ‘Skavuiten’ en ‘Dukater’ (blondbier) ontstaan. En daar is in 2018 een zwaar donker bier bijgekomen: ‘Dronker’.”

 

Van 30 naar 1.000 liter
“Op een gegeven moment vroeg de eigenaar van onze dorpskroeg of we misschien 2 kratten aan hem wilde verkopen. Wanneer je hobbymatig en alleen voor eigen gebruik bier brouwt, hoef je geen goedgekeurde installatie te hebben en je hoeft geen accijns te betalen. Dat is anders wanneer je het echt op de markt brengt. Dan moet je ineens aan allerlei regelgeving voldoen.

Dit betekende ook dat we het niet meer in mijn schuurtje konden blijven brouwen. We hebben daarom de volgende 100 liter in een andere ketel gebrouwen, Talent@ALTEN Erwinbij een zogenaamde ‘huurbrouwer’, daar brouw je je eigen bier in andermans installatie. Toen bleek wel dat er bij het bierbrouwen van alles mis kan gaan en dat was nu ook het geval. Er bleek een infectie in het bier te zitten. Gelukkig konden we het terugbrengen naar de brouwer, maar we hadden inmiddels wel afnemers die het bier graag wilden hebben.

Het op de markt brengen van je eigen product heeft veel voeten in de aarde. Je moet je inschrijven bij de KvK, je moet barcodes aanvragen, houdbaarheidsdatums op de producten zetten, enz. enz. Gelukkig is een van de teamleden designer en hij heeft de etiketten bedacht.

We hebben er vervolgens voor gekozen om uit te wijken naar een huurbrouwer in België. Dat maakte alles nog lastiger, omdat je in het ‘buitenland’ brouwt. Daar kwam nog bij dat de af te nemen hoeveelheid zo’n 500 liter was. Bij het proeven van het bier, leek alles goed te zijn gegaan. Maar, al snel daarna bleek het toch mis. Het werd heel snel heel zuur. Helaas zat hier dus ook een bacterie in. Maar, dat moet je wel kunnen bewijzen. Dus hebben we het via een lab laten uitzoeken en verhaal gehaald.

Na deze tegenslagen zijn we toch doorgegaan. Een aantal van mijn vrienden kenden de stadsbrouwerij in Eindhoven goed en die boden uitkomst. Toen hebben we daar maar meteen 1.000 liter laten brouwen. En dat ging goed.

Ons eerste bier kwam dus pas in het eerste kwartaal van 2017 op de markt.”

Talent@ALTEN erwinWorst en broodTalent@ALTEN Erwin
“Ons motto is ‘bier voor mekaar’. We doen dan ook een stukje MVO. Zo laten we onze houten kratjes voor de six packs maken door de dagbesteding in het activiteitencentrum in het dorp. Zij maken de kratjes en mogen de opbrengst hiervan houden. Het is leuk om te zien wat zij dan van dat geld kunnen doen.

We werken ook samen met een aantal lokale ondernemers. De bakker maakt van ons bier bierbrood ‘Skavuitenmik’ genaamd. De slager wilde graag voor ons bierworsten maken. Van het blondbier maakt hij grillworsten en met het donkere bier maakt hij droge worsten.”

Wat is de overeenkomst tussen een BI consultant en een bierbrouwer?
“De overeenkomst tussen werken als consultant en als bierbrouwer is dat je naar een doel toewerkt. Tevens leer je randzaken en hoofdzaken van elkaar te scheiden. En natuurlijk werk je in allebei de gevallen met iteraties. Het verschil is dat je binnen de IT direct iets kunt aanpassen; bij het bierbrouwen duurt een iteratie langer, nl 8 weken. Pas als je klaar bent, kun je het recept aanpassen.

Wat het beiden leuk maakt, is het hebben van veel contact met verschillende mensen in verschillende functies. Je moet proberen te achterhalen wat voor je gesprekspartner belangrijk is. Je wilt iets voor elkaar krijgen. Dat geldt als consultant en als ondernemer. Als je zelf niks doet, gebeurt er niks.

Ik ben ongeveer zo’n 12 uur per week met Skavuiten bezig: we staan op bierfestivals, ik moet facturen uitsturen, contact onderhouden met klanten, administratie bijhouden, nieuwe recepten bedenken en natuurlijk het bier wegbrengen. Ik werk daarom ook 32 uur als consultant. Ik ben niet van plan om mijn baan ervoor op te zeggen; het moet wel een hobby blijven.

Share