Talent@ALTEN: Elise

Talent@ALTEN Elise
16/09/2019

Elise werkt sinds april 2019 bij ALTEN als Test Consultant. Hiervoor heeft ze eerst een Bachelor in Psychologie gevolgd. Daarbinnen heeft ze zich vooral gefocust op Psychometrie: het testen en meten van psychologische aspecten, zoals kennis, attituden en persoonskenmerken. Omdat ze het testen en de invloed van techniek op de mens zo interessant vond, heeft ze daarna nog een master HTI (Human Technology Interaction) gevolgd op de TU in Eindhoven. En nu zet ze deze kennis niet alleen in voor ALTEN, maar gebruikt ze dit ook voor haar hobby: LARP.

Talent@ALTENLARP
LARP is een afkorting voor Live Action RolePlay en is improvisatietoneel zonder script en publiek. Bij een LARP heeft niemand van te voren tekst gekregen of een volledig verloop van het verhaal. Wat deelnemers aan een LARP wel meekrijgen is een introductie van het verhaal en een uitgebreide omschrijving van hun karakter. En precies hier houdt Elise zich mee bezig.

Elise zit namelijk in de spelleiding én in de verhalencommissie. “Als spelleider ben je het eerste aanspreekpunt voor spelers tijdens een LARP. Als deelnemers tijdens het spel vragen hebben over het verhaal of een actie, dan kunnen ze die aan mij stellen. Zo kunnen ze snel hun spel weer voortzetten en blijft alles doorlopen.”

Maar de meeste tijd is Elise druk met het uitschrijven van de karakters en het netwerk wat daarbij hoort. “Ik vind het leuk om karakters zo gedailleerd mogelijk te beschrijven. Want, hoe gedetailleerder de karakterbeschrijving voor een deelnemer, hoe beter iemand zich kan inleven en kan improviseren vanuit zijn karakter.” Per karakter is Elise 2 á 3 uur bezig en gemiddeld doen er 30 mensen mee met een LARP, dus dat zijn best veel uurtjes schrijfwerk. Ze schrijft dan niet alleen alle karaktereigenschappen en achtergrondinformatie uit, maar ze maakt ook altijd een netwerkanalyse.

Netwerkanalyse
“Ik voer een netwerkanalyse uit om het onderliggende sociale netwerk in beeld te krijgen en de karakters binnen de verschillende verhaallijnen te ordenen. Met de gegevens die ik invoer in het programma NodeXL kun je bepalen en berekenen wie er allemaal betrokken zijn bij een bepaald initiatief en wie niet. Maar je kan ook berekenen langs hoeveel mensen bepaalde informatie moet lopen om informatie van persoon A naar persoon B te krijgen. Best wel veel puzzelen en rekenen, maar het geeft je meer controle over de loop van het verhaal. Je hoeft dan veel minder bij te sturen of nieuwe impulsen te geven terwijl het LARP event bezig is.”

Talent@ALTEN LARPMeer dan alleen een hobby
LARP is voor veel deelnemers vaak meer dan alleen een hobby. Zo vertelt Elise: “Ik vind het altijd fascinerend om te zien, wat mensen doen met de elementen die ik hen heb gegeven. Soms wordt een verhaal heel anders dan wat je van te voren hebt bedacht. Het blijft immers altijd improvisatietoneel, dus je weet nooit wat spelers uiteindelijk doen. Maar wat ik stiekem nog leuker vind om te zien, is hoe mensen helemaal opbloeien door hun deelname aan LARP. Bij LARP kunnen deelnemers zich helemaal inleven in een karakter. Ze hoeven dan even niet vanuit zichzelf te spreken of te handelen. Dit geeft bij velen vaak een gevoel van vrijheid. Wat ze in het ‘normale’ leven minder snel doen, kunnen ze tijdens een LARP juist goed uitproberen. Mensen die anders heel verlegen zijn, kunnen opeens sterk in hun schoenen staan.”

Share