Blog: werken in het buitenland

ALTEN Ian aan het werk
12/09/2019

Ian werkt aan verschillende projecten voor Grimbergen Industrial Systems in Finland.

Ian in FinlandHij heeft Technische Informatica gestudeerd op de Haagse Hogeschool in Delft en werkt inmiddels 2 jaar bij ALTEN als Technisch Consultant. Ongeveer een jaar geleden is hij gestart op een opdracht voor Grimbergen Industrial Systems. Zij bieden consultancy op het gebied van grote industriële automatiseringsprojecten. Ian is binnen een aantal projecten verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de software. Hij gaat hiervoor regelmatig naar het buitenland.

Van 2 naar 6 projecten
“Grimbergen maakt voor verschillende opdrachtgevers grote machines en heeft de ontwikkeling en productie allemaal in house. Het werk is dan ook heel divers. De ene keer houd ik me bezig met software voor een kantelmachine op een scheepswerf die een scheepsdek met enorm zware wanden moet omdraaien. Een volgende keer gaat het om een transportband van honderden meters lang, die stalen panelen van het ene gebied naar het andere transporteert. Ik heb ook gewerkt aan machines voor een betonfabriek waar ze wanden en vloeren maken voor appartementen. Het gaat dan om wanden die door middel van vacuüm gelicht worden vanuit een mal waar ze ingestort zijn. Je moet er dan voor zorgen dat een enorme kraan de plaat opzuigt en stapelt.

Binnen alle projecten zit er een redelijke overlap op het gebied van software. De machines worden aangestuurd door een PLC, waarbinnen de persoons- en machineveiligheid worden geïmplementeerd. De PLC krijg vervolgens instructies van een PC applicatie die het totaaloverzicht houdt op het gehele systeem. De applicatie kan ook dienen om de operator een visueel beeld te geven van het systeem.

Vanuit ALTEN ondersteunende / ontwikkelde ik aanvankelijk twee projecten, maar inmiddels heb ik al meegedraaid in zes projecten. Grimbergen was op zoek naar iemand die software kon ontwikkelen maar óók requirements kon opstellen. Een senior rol dus. Dit bood mij een uitdaging die ik niet wilde afslaan. Gelukkig kon ik binnen ALTEN regelmatig sparren met ervaren software ontwikkelaars, waar ik dan ook dankbaar gebruik van maakte.”

Vragen durven stellen
“Als consultant is het de kunst om zelfverzekerd te zijn en niet bang te zijn om vragen te stellen als je iets niet zeker weet. Hierdoor leer je veel meer. Durf buiten je eigen kaders te kijken. Interesse in techniek helpt natuurlijk ook. Om een voorbeeld te noemen vanuit mijn ervaring bij Grimbergen: loop eens door de fabriek, kijk wat voor machines ze allemaal maken, stel vragen. Op deze manier leer je het project kennen en win je vertrouwen bij de klant.

Voor twee van de projecten zit ik regelmatig in Finland. Je merkt dan dat je als software ontwikkelaar vaak aan het eind van de keten zit. Eerst komt het mechanische deel, dan de elektra, dan PLC en als laatste komt de software applicatie om de hoek kijken. Om toch te zorgen dat de software niet te veel vertraging aan het eind van het traject veroorzaakt, heb ik samen met drie andere ALTEN collega’s gewerkt aan de projecten voor Finland. In dit  team zat ook een software tester waardoor wij vóór het inbedrijfstellen van de fabriek problemen konden oplossen. We hebben een simulatie gemaakt van het systeem en de werking van de fabriek nagebootst, voordat het mechanische gedeelte afgerond was.

Binnen Grimbergen zijn alle projecten vaak uniek en op mechanisch vlak is er weinig tot geen overlap met voorgaande projecten. Zo werden vervolgens ook de software projecten aangepakt. Echter, toch is er binnen de software wel een patroon te herkennen. Zo kon ik samen met mijn collega’s werken aan een nieuwe architectuur, wat het hergebruik van sommige onderdelen bevordert.

Zoals al eerder aangehaald, is het belangrijk om het vertrouwen van de klant te winnen. Door regelmatig met de klant te sparren over toekomstige projecten en huidige projecten leer je ten eerste veel van het bedrijf en de projecten, maar kan je vaak ook nieuwe ideeën voorstellen. Zo heb ik Grimbergen weten te overtuigen dat het ontwikkelen van een nieuwe architectuur en het toepassen van een tester op het project van grote waarde is.

Het reizen voor je werk en het werken in het buitenland voor langere tijd is een mooie uitdaging. Het bijzondere wat ik mag ervaren bij Grimbergen is dat ik heel goed zie waar de software voor gebruikt wordt. Vaak blijf je als software ontwikkelaar achter je bureau zitten en zie je niet echt wat ermee gebeurd en kijk je, om het zo maar te zeggen, abstract tegen de software aan. Omdat wij hier met zulke grote tastbare machines werken zie je gelijk waar je aan werkt en komt het veel meer tot leven.”

Werken in Finland
“Wanneer ik naar het buitenland ga, werk ik vaak 3 weken in Finland en dan weer 1-2 weken in Nederland. In totaal heb ik het afgelopen jaar +/- 18 weken in het buitenland gezeten. Het werken daar is echt leuk, maar niet zo romantisch als veel mensen denken. Voor dit project is het een dag reizen naar de klant. Daar verblijf ik dan vaak met meerdere Grimbergen collega’s, waarvan sommige er al langer zitten dan ik. We hebben allemaal ons eigen appartement, dus je hebt de ruimte om je eigen ding te doen.

In Finland werk ik 5,5 dag per week. ‘s Morgens worden we om 6.00 uur met de bus van Grimbergen opgehaald om ons naar de werf te brengen (15 min.). Doordeweeks werken we tot 18.00 uur, op zaterdag  tot 12.30 uur. Dan doe ik de was en op zondag bekijk ik de wereld vaak horizontaal.

Werken in Finland is toch wel iets anders dan in Nederland, ook al is het een Westers land. Het heeft veel overeenkomsten met Nederland, maar hier werken de Finse collega’s strak van 8.00 – 16.00 uur. Lange dagen zijn niet heel gebruikelijk. Gewoon 8 uur en dan naar huis.  Wij zijn dus een uitzondering.

Ik heb niet veel tijd (of fut) om ’s avonds echt iets te gaan doen. We gaan met collega’s wel een paar keer per week uit eten. Wat mij opviel is dat bij alle betalingen in restaurants iedereen vaak voor zichzelf betaalt. Ze kijken dan ook altijd heel raar op als je zegt “doe maar één bonnetje”.

Wat ik ook heb gemerkt is dat wanneer het hele restaurant leeg is, ze alsnog zeggen dat er geen plek is. “Nou ja, misschien kunnen we u toch een tafeltje geven”. Je zit dan alsnog de hele avond als enige in het restaurant. Ik weet niet of dat typisch Fins is … “

Ian van Wijk
Consultant

Share